Városinfó

Kusza tulajdonviszonyok – nem szól az orgona

2011-10-09 11:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avasitemplom_hango_111006_ja.jpg

Közel két éve nem működik az avasi templom új orgonája. Azt, hogy mi okozta a hangszer hibáját, és hogy kit terhelnek a javítás költségei, másképp látja az avasi református egyházközösség, és az orgonát építő vállalkozó.

Az avasi református templomban – melynek kivételesen jó az akusztikája – 1968 óta rendeznek hangversenyeket, az új orgona megépítésének ötletével pedig 2003-ban kereste fel kilenc orgonaművész az akkori városvezetést. Az indokuk az volt, hogy – bár a liturgikus eseményeken megszólal a régi orgona – többé nem lehet színvonalas zenei élményt nyújtani az avasi templomban.

A város kérésére Lehotka Gábor orgonaművész megtervezte az új hangszert, melynek megépítésére az akkori vezetés forrást is biztosított, összesen 60 millió forintot.– Az orgonát végül 2008 júniusában avatták fel, azonban két év múlva, 2010-ben egy vihart követően, egy villámcsapás másodlagos következményeként meghibásodott az orgona vezérlőegysége, a hangszer pedig elhallgatott. Azóta tart a vita – elevenítette fel a történteket Hangó István, az avasi református egyházközösség lelkésze.

hango_111006_ja.jpg

Ezt követően – mint mondja a lelkész – az orgonát építő Váradi és fia Orgonaépítő Vállalkozás munkatársai kiszerelték a meghibásodott egységet, azonban azt állították, hogy hiába adtak 25 év garanciát a hangszerre, a javítást mégis ki kell fizetni, mert elemi károkra a garancia nem vonatkozott. Kérdés azonban az is, hogy kinek kell fizetni, hiszen, bár az orgona építtetője az önkormányzat volt, később szerződés köttetett, melyben az orgona tulajdonjogát átadták az egyházközösségnek. Hangó István azonban vitatja azt is, hogy a garancia ne lenne érvényesíthető.

– A hangszert a közelmúltban látta egy németországi törvényszéki orgonaszakértő, aki nem volt elragadtatva tőle. Állítása szerint az sem biztos, hogy a hibát a villámcsapás okozta, mivel a templomban semmi más nem sérült, csupán az orgona. Így tulajdonképpen Váradiéknak kellene bizonyítani, hogy ez nem garanciális hiba – mondja a lelkész.

Váradi István
, az orgonát építő cég vezetője szerint azonban hiába a 25 éves garancia – amilyet egyébként állítása szerint nem sokan adnak egy-egy ilyen munka esetén –, erre a hibára nem vonatkozik a jótállás.

avasitemplom_hango_111006_ja_1.jpg

– Amikor meghibásodott a vezérlőegység, éppen egy orgonaművész készült a diplomahangversenyére, és azért égett le az orgona, mert nem kapcsolta ki a vihar kezdetekor azt, holott tudnia kellett volna, hogy ilyenkor ez a szabályos eljárás – hangsúlyozta Váradi István. Ráadásul megelőzhető lett volna a baleset egy szünetmentes tápegység beépítésével, azonban erre a gyülekezetnek, Váradi István állítása szerint, nem volt pénze.

–Az orgona javítására akkor 5 millió forintot saccoltam, ebből az egység javítása 3,7 millió forint lenne. Ha ezt elutalnák nekem, az orgona akár másnap szólhatna, hiszen a vezérlőegységet már kijavítottam, a további javítás a hangszer állása miatt szükséges, ez azonban ráérne később is – vélekedett Váradi István. Az azonban biztos, hogy az ő érdeke is az – mint mondja –, hogy az orgona szóljon mielőbb, mert a jelenlegi helyzet neki morálisan nem jó.

Probléma azonban az is, hogy – a vállalkozás vezetője szerint – a város jelenlegi vezetésének és a gyülekezetnek sincsenek meg a papírjai arról, hogy az orgona tulajdonjogát átruházták az egyházközösségre, így tulajdonképpen jelenleg nincs hivatalos tulajdonos, így nincs, aki fizesse a javítást.

Kovács Zsolt, a polgármesteri hivatal kabinetvezető-helyettese a Miskolci Naplónak megerősítette, a legnagyobb problémát éppen ez a kusza tulajdoni viszony jelenti mindenki számára.– A városvezetés megpróbálja megkeresni a legjobb megoldást arra, hogy rendezze ezt a kuszaságot, és az orgona mielőbb újra megszólalhasson, hiszen ez a legfontosabb, hogy a koncertek folytatódhassanak, és se az egyházközösség, se a város érdekei ne sérüljenek, és Váradi István cégének se legyen ez a történet presztízsveszteség – mondta Kovács Zsolt.

Idő viszont nincsen sok – ebben minden fél egyetértett –, hiszen a régi orgona állapota már nem teszi sokáig lehetővé a koncertezést, annak felújítása egyre sürgetőbb, a következő koncertszezon már biztosan nem kezdhető meg rajta.

Tajthy Ákos
Fotó: Juhász ÁkosAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2011-10-09 14:07

    Tompa Sándor

    Majd a jó Isten elrendezi!

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!