Városinfó

Egyeztetésekre van még szükség az Avason

2011-09-12 20:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE europapark_avas_110831_ja_7.jpg

Ahogy arról a múlt héten már beszámoltunk, Miskolc közgyűlése döntött az avasi Európa Liget egy részének törzsvagyonból való kivonásáról, ahol a tervek szerint a helyi református gyülekezet építene templomot/közösségi házat. Egy 4448 négyzetméternyi területről van szó, melynek kapcsán most elindulhatnak a tárgyalások.

A problémák cseppet sem újkeletűek, az Avas-Dél Lakótelepi Református Missziói Egyházközség előző vezetése ugyanis már 2004-ben felvette az akkori városvezetéssel a kapcsolatot, és elindultak az egyeztetések, tudtuk meg Dandé András lelkésztől. A gyülekezet ugyanis a római és görög katolikus felekezetek vendégeként és „bérlőjeként” működik a városrészben, de a dinamikusan fejlődő gyülekezetnek szüksége lenne templomra és közösségi házra.

Akkor a kabinetvezetővel ültek le tárgyalni, majd felvették a szükséges szakértőkkel is a kapcsolatot, az ügy azonban egészen egy hónappal ezelőttig gyakorlatilag állt. Bár mindenkit megkerestek, akit kellett, de a lelkész szerint elég egyoldalú levelezéseket folytattak, vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan kaptak válaszokat, visszajelzéseket.

Most felgyorsultak az események, hiszen a közgyűlés a terület törzsvagyonból való kivonásával zöld utat adott, de persze innen még hosszú és kétoldalú folyamat következik, amíg a gyülekezet elérheti a célját. Nem ismert még a vételár sem, az ingatlan kezelője egy értékbecslést kér majd, és ennek fényében ülhetnek le tárgyalni az adás-vételről – amelyre ismét a közgyűlésnek kell majd áldását adnia.

Kérdésünkre Dandé András elmondta, természetesen csak részben áll most rendelkezésükre az építkezéshez szükséges forrás, saját erőből álom ilyesmit megvalósítani. Bár önálló gyülekezetről van szó, több szereplője is lesz a folytatásnak, így a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye, és a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Egyeztetések kezdődnek és kiderül majd, hogy ki milyen arányban tud részt vállalni – önmagában a gyülekezet nem is dönthet erről a beruházásról, és a lelkész szerint nem is cél, hogy erőn felül vállalják magukat.

Ugyanakkor a város részéről is vannak elvárások, a rendezési tervbe is illeszkednie kell a tervezett épületnek, hiszen egybefüggő zöldterületről van szó panelházak között. Korábban már kezdeményezni kellett a terület átminősítését, ehhez tervdokumentációt is szükséges volt csatolni, amelyben látványtervek is voltak, Dandé András szerint azonban ezek még nem a végleges elképzelések voltak, csak irányvonal arról, mit képzelnek el. Relatíve nagyobb, de keskeny területről van szó, ahol a szó klasszikus értelmében vett templom épületet nem lehet elképzelni, teszi hozzá a lelkész. A végleges elképzelés kialakulásához is kétoldalú döntésekre és egyeztetésekre van tehát még szükség.

Horváth Imre


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!