Városinfó

Zöld város lehet Miskolc

2011-05-06 11:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE greencity_110505_ja_4.jpg

Miskolc is Green City szeretne lenni. A zöld városoknak nem csak ökológiai előnyük van, de gazdaságilag, és a lakosok egészségi állapota miatt is érdemes a zöld utat választani.

Másodszor jártak Miskolcon csütörtök és pénteken a Green City mozgalmat koordináló hazai szervezet képviselői, hogy egyeztessenek, és felmérjék, hogyan lehetne Miskolc is zöld város. Somorjai Tamás Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője, és a Kertépítő Szövetség alelnöke azt mondja, Európában nagyon sok város, település felismerte már, hogy a települési zöldítés fontos feladat az életükben, ugyanakkor sok kísérlet és elköltött pénz ellenére is csökkennek a zöld felületek. A Green Citynek az a feladata, hogy tudományos, precíz mérésekkel és eredményekkel mutassa ki az ökoszisztematikusan megtervezett város zöld felületeinek pozitív hatásait, melyeket egy városi döntéshozatal esetén pénzszerűsíteni is lehet.

Ma már köztudott a zöld felületek egészségre gyakorolt hatása, kórházi kísérletek mutatják, hogy magasabb a felgyógyulási ráta ott, ahol zöld felületet lát a beteg. A lakosság egészségi állapota szempontjából tehát van előnye a zöldebb városnak. Ugyanakkor ennek a gazdasági hatása sem elhanyagolható. Az ügyvezető példaként említette az Egyesült Királyságot, ahol 14 millió munkanap esik ki egy évben, és okoz több milliárdos veszteséget a városoknak, cégeknek, az úgynevezett városi stressz betegségek miatt. Ezekre egyetlen egy igazi gyógymód van, méghozzá a zöld felületek. De említeni kell a pénzszerűsített hatások között az ingatlanok értékét: 10 százaléktól extrém esetekben akár 200-250 százalékig is emelkedhet egy ingatlan értékesíthetősége a megfelelően és tudatosan tervezett zöld felületeknek köszönhetően. De nagyban befolyásolja egy település versenyképességét is, jó példa erre Milánó, ami egy Green City. Miközben a válság miatt az építőipar mindenhol megtorpant a város mégis vonzotta a befektetőket. Nem csökkent az építési kedv, méghozzá fenntartható, zöld beruházások történtek. Az épületenergetika is egy ilyen terület, az épület hőszigetelésében, akár a nyári hűtési, akár a téli fűtési energia esetén minimum tíz, de akár negyven százalékos megtakarítás is lehetséges.

greencity_110505_ja_6.jpg

Nagy az érdeklődés hazánkban a Green City mozgalom iránt, mint Gulya Szilvia, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. tájépítésze mondja, minden város belátja, hogy ez az ő érdeke. Az elszántság felé vezető úton nagyon sok város elindult már, a szakember szerint nehéz megtenni bizonyos lépéseket, beidegződéseket felülírni, ez hosszú távú elkötelezettséget igényel egy várostól. Miskolcon azt látják, hogy elkötelezett a város, és vezetése ebben, ismerkednek a projektekkel, azokkal is, amelyek folyamatban vannak, és azokkal is, amelyek csak ezután indulnak, indulhatnak el.

A delegációt Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója kalauzolta, aki érdeklődésünkre elmondta, azt szeretnék, ha egyre több zöld felület lenne Miskolcon. Jelenleg azt látni, hogy folyamatosan beépítésre kerülnek, emiatt egyre élhetetlenebb lesz a város, nem lesz elég oxigén, melegszik a város. Pedig, ha nagyobb zöld területet visszaadnánk saját magunknak, akkor sokkal jobban éreznénk magunkat. Ez az ügyvezető szerint elsősorban nem is pénz, hanem szemlélet kérdése. Példaként említette az Erzsébet teret, ahol mindenki sokkal több zöldet is eltudna képzelni, és egy zöld terület kialakítása sem kerül többe, mint a leburkolás.

greencity_110505_ja_7.jpg

A Green Cityhez való csatlakozásnak a komoly elszántság mellett néhány kulcspontja is van. Akkreditációs szempontrendszernek kell a városi fejlesztéseknek megfelelni, ami a megkezdett folyamatokra nem vonatkozik.

Magyarország hatodik országként csatlakozott tavaly a 2003-ban Hollandiából kiindult európai mozgalomhoz, amelynek célja, hogy a funkcionális, gazdasági és természeti szempontokat kiegyensúlyozottan számszerűsítse a parkok és más városi zöldfelületek tervezésekor. A Green City mozgalmat az európai kertépítők szövetsége mint ernyőszervezet koordinálja, az egyes országokban pedig helyi szervezete – Magyarországon a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. – irányítja. A mozgalom további tagjai Hollandia, Németország, Franciaország, Anglia és Olaszország; idén várhatóan csatlakozik Svájc, és Portugáliával is folynak a tárgyalások.

Horváth Imre
Fotó: Juhász Ákos



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2011-05-06 14:23

    bragora

    Ilyen szemléleti probléma az akadálymentesítés is, és ha azzal nem tudunk zöldágra vergődni 13 éve, akkor ebben a zöld mozgalomban is elég nehéz lesz. Addig míg a szemetes edényt rakjuk rácsok közé, mert van egy réteg akitől zárni kell, addig el lehe [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2022-06-26 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!