Városinfó

Ismét „Kakas-templom” áll majd a Kossuth utca sarkán

2011-01-24 17:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kakastemp.jpg

Múlt szombaton érkezett meg Budapestről az a toronydísz, melyet a miskolci belvárosi református templom rekonstrukciójának keretein belül újítottak fel. A több mint kétszáz éves templom kakas-szimbólumát hétfőtől szerdáig lehet megtekinteni a templomban reggel 9 és délután 4 óra között. Január 27-én kerül vissza végleges helyére, a torony tetejére.

A vörösréz lemezből készült aranyozott kakas iparművészeti remekmű. - Amikor készült, a maga nemében páratlan volt, az akkori kezdetleges technikával igen nehéz volt ilyen kidolgozottsággal elkészíteni a díszt – mondta Szabó Sándor, a gyülekezet vezető lelkipásztora. A 182 cm magas, 45-50 kg súlyú mű felújítását – mint arról korábban beszámoltunk – Balogh Zsófia restaurátor végezte el, aki a gyülekezethez egyébként személyesen is kötődik.

A felújítással kapcsolatban a lelkipásztor kifejtette: a munka mintegy két hónapig tartott, és sok százezer forintba került. Az alkotás nagyon rossz állapotban volt, hiszen a második világháborúban számos lövés érte. Összesen 28 belövést kellett megfoltozni, ezt követően pedig az eredeti állapotába visszaállítani a műremeket. – A rézműves durvamunkákat Kazincbarcikán végezték el, ezt követően pedig Budapestre került a kakas, Balogh Zsófia szakrestaurátor műhelyébe – tette hozzá a felújítás mozzanatait részletezve Szabó Sándor.

kakastemplom.jpg

A munka alaposságára egyébként jellemző, hogy annak megkezdése előtt konzíliumot is tartottak a Műegyetem restaurátorai, miként lehetne a legteljesebb, és legjobb minőségű munkát végezni. – Hosszas tanácskozás után döntöttek úgy, hogy homokfújásos technikával vörösréz színűre pucolják a kakast, majd, a felületkezelést követően, mintegy négy négyzetméter aranyfüstlemezzel borították be. A felület nagyon nehezen – mintegy két hónapig – száradt, utolsó mozzanatként pedig lakkréteggel vonták be a miskolci templom toronydíszét.

Szabó Sándor hozzátette: vasárnap óta egyre nagyobb az érdeklődés a kakas iránt, mind többen és többen kívánják megtekinteni. Erre lehetőség lesz - hétfőt követően - kedden és szerdán is, minden nap délelőtt 9 és délután 4 óra között. – Amennyiben nagyon sokan érdeklődnek, az is megoldható, hogy tovább, akár öt, hat óráig is biztosítsuk a kakas látogathatóságát. A templomot ilyenkor a gyülekezet önkéntesei őrzik, ők pedig szívesen mutatják meg büszkeségünket bárkinek, amíg van érdeklődő – mondta a gyülekezet vezető lelkipásztora.

A templom szimbólumát csütörtökön helyezik vissza a 69 méter magas toronyra – mely egyébként a városunk legmagasabb templomtornya. Ezt követően, Szabó Sándor reményei szerint, a miskolciak ismét Kakas-templomnak hívják majd a Kossuth utcai református templomot. A kálvinista templomok szimbóluma a kakas, amely – mint Szabó Sándor a minap.hu-nak elmondta – „Péter tagadására utal, illetve a hűségre emlékeztet, hogy ne áruljuk el mesterünket, Jézus Krisztust”.
Tajthy Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-10-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!