Városinfó

Zenepalota: igazságos kompromisszumot kell találni

2010-11-30 17:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zenepalotabejaras1.jpg

Bejárást tartott a felújítás alatt lévő Zenepalotában dr. Zsiga Marcell kulturális ügyekért is felelős alpolgármester november 30-án, délelőtt. Az eseményre azért volt szükség, mert a napokban napvilágot látott hírek szerint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolának, és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének szűkös lesz az egykor a miskolciak közadakozásából készült épület.

Mint arról korábban – legutóbb éppen a hétvégén – több alkalommal is beszámoltunk a létesítmény felújítása évekig húzódott, míg végül 2008 augusztusában indultak meg a munkálatok. A Zenepalota felújítása az úgynevezett PPP (Public-Private Partnership) konstrukcióban valósult meg, melyet korábban dr. Zsiga Marcell kedvezőtlennek nevezett, mert egyrészt drága, másrészt pedig nem láthatók előre a gazdasági hatásai, hiszen jelen esetben például húsz éves kötelezettségről van szó.

A gondot – ami miatt a bejárás szükségessé vált – jelen esetben azonban nem a konstrukció okozta, hanem az, hogy a korábbi, 2005-ben készült tervektől eltérően nem épült új szárny a Zenepalotához, így most kérdéses az is, hogy a két zeneművészeti intézmény el fog-e férni a megújult épületben. A bejáráson Puskás Péter, Ybl-díjas tervező – az épület tervezői munkáit ellátó a Műépítész Kft. vezetője – elmondta: a bővítés végül azért nem valósult meg, mert azon a helyen, ahova az új épületszárnyat tervezték, egy 600 mm-es ivóvízvezeték fut, ez látja el vízzel a teljes nyugati városrészt. Ennek kiváltása rendkívüli költségekkel járt volna. A bővítés elmaradásának másik oka, hogy a munkálatokat ellenőrző Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tett egy olyan kitételt az engedélyek mellé, hogy bármikor elrendelhet további munkálatokat, ezt viszont a pályázók szintén jelentős többletköltségnek könyvelték el.
– A Zenepalota végül a 2008-ban elfogadott terveknek megfelelően készült el, ebben már nem volt szó bővítésről, csupán a meglévő épület felújításáról – tette hozzá Székely Tamás, a kivitelező Imola-Hunép konzorcium projektvezetője. A felújítás minden mozzanatát végig egyeztette a kivitelező az örökségvédelemmel, akik a munkákat végig rendben is találták. – A munkák során a legnagyobb kihívást egyébként az új próbaterem kialakítása okozta, amelyet a bővítés elmaradása miatt a Zenepalota alagsorában kellett kialakítani. Ez a terület most szerkezetkész, a teljes elkészítés ugyanis nem képezte a projekt részét – szögezte le Székely Tamás.

zenepalotabejaras2.jpg

Az épületet végigjárva jól látható, hogy a termeket úgy alakították ki – hangszigetelést és méreteket is figyelembe véve – hogy a zeneoktatásra minden tekintetben alkalmas legyen.
 – Ennek oka, hogy korábban arról volt szó, hogy mindkét zeneművészeti intézmény csupán a zeneoktatással tér vissza a létesítménybe, a közismereti képzést máshol oldják meg – mondta el Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója. Ők egyébként ehhez tartani is fogják magukat, a nem zenei órákat, január után – vagyis a visszaköltözést követően – is az Egyetemvárosban oktatják majd a hallgatóknak. Az intézetben most attól félnek, hogy ha a szakközépiskola beköltözik teljesen, a Zenepalota túlzsúfolt lesz. – Mivel az épületet húsz éven keresztül bérelni fogjuk, így most kell tárgyalni arról, hogyan használjuk, később már nem lesz rá lehetőség.

A tárgyalás fontosságával egyetért, a zsúfoltság kérdésével azonban vitába száll Lenkey Csaba, a Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskola igazgatója.
– A felújítás óta a megyei kórház területén, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola egykori épületében működünk, és nem szeretnénk, ha a jövőben több telephelyen kellene elhelyezni az iskolát. Lenkey Csaba kijelentette: csak abban az esetben térne vissza az iskola a Zenepalotába, ha a közismereti tárgyakat is ott oktathatja, amire – véleménye szerint – a tárgyalásoknak köszönhetően, most komoly esély van. – Az egész csak szervezés kérdése, ha megfelelően osztjuk be az időt, mindkét intézmény diákjai elférnek – tette hozzá a zeneművészeti szakközépiskola vezetője.

zenepalotabejaras3.jpg

– A probléma alapvető forrása, az, hogy elmaradt a bővítés, így a két intézménynek most egy kisebb helyen kell osztozkodni. A városvezetés feladata most az, hogy megoldást találjon mielőbb a kialakult helyzetre – mondta el a bejárást követően dr. Zsiga Marcell. Ezt jelenleg nehezíti, hogy a város – véleményük szerint kedvezőtlen ingatlancserékkel – korábban elveszítette a tulajdonrészét a Zenepalota épületében. Az alpolgármester szerint most szükséges a korábbi, az épülettel kapcsolatos szerződések átvizsgálása, annak érdekében, hogy tisztán lássanak.
– A problémát személyesen tolmácsolom majd dr. Kriza Ákos polgármester úrnak. Biztos vagyok benne, hogy a hamarosan folytatódó tárgyalásokon születik egy olyan igazságos kompromisszumot, mely biztosítja mindkét intézmény zavartalan működését – zárta szavait dr. Zsiga Marcell.

Fotók ITT!

Tajthy Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-10-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!