Városinfó

Vis major alapról dönthet a közgyűlés

2010-06-21 14:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Csütörtökön tartja június havi ülését Miskolc Megyei Jogú Város Képviselőtestülete, melyen egy vis major alapról is dönthetnek az árvízkárosultak segítésére.

Az előterjesztés szerint a jelenleg hatályos jogszabályokban foglaltak alapján a Magyar Köztársaság költségvetése, vis maior támogatást nyújt az egyes természeti károkból adódó indokolt és szükséges védekezési kiadások részbeni vagy teljes megtérítésére. Az önkormányzati, kisebbségi önkormányzati tulajdonban lévő építményt – kötelező feladatok ellátását szolgáló épületet, utat, hidat, kompot, ár- és belvízvédelmi létesítményt, közművet és műtárgyait – sújtó, előre nem látható természeti vagy más károk helyreállításának részbeni támogatására, a biztosításból vagy egyéb módon megtérülő károk figyelembevételével szintén vis maior támogatás igényelhet a helyi önkormányzat a központi költségvetésből.
A hatályos jogszabályok alapján viszont nem igényelhető támogatás a magántulajdonban álló ingatlanokban, – az alapvetően a természeti erők által okozott események bekövetkeztében – keletkezett  károk enyhítésére.
A közelmúltban történt sajnálatos események indokolttá tették, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egy hosszú távon működtethető vis maior alapot hozzon létre – fogalmaz az anyag.
Ha a grémium megszavazza az előterjesztést, akkor összesen 417 millió forinttal indulhat el Miskolc vis major alapja. A 2010. évi költségvetés általános tartaléka terhére 15 millió forintot helyeznének az alapba, a 2010. évi költségvetés általános tartaléka terhére 2 Millió Ft előirányzatot hagynának jóvá a belvízkárok felmérésével kapcsolatos szakértői tevékenység fedezetére, illetve 2011. évi visszapótlási kötelezettséggel – a 2010. évi költségvetés fejlesztési céltartalék előirányzatából 400 Millió Ft-ot elkülönítenének a vis maior pályázatok önkormányzati önrészének fedezetére.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-29 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!