Városinfó

Geotermikus erőmű az olcsó, tiszta energiáért

2010-04-10 16:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Geotermikus erőmű épül Miskolcon, első lépcsőben mintegy 13 millió, összesen 35-40 millió eurós befektetéssel. A szükséges forrás egyötödét a beruházó PannErgy saját erőforrásból fedezi, a többit pedig az EU által biztosított Környezet és Energia Operatív Program keretéből. A tervekről Bokorovics Balázst, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnökét kérdeztük.     

A Miskolc Holding Zrt. 2008. márciusában kötött együttműködési megállapodást a PannErgy Nyrt.-bokorovics.jpgvel a város alatt lévő geotermikus (föld-hőenergia) erőforrások kutatására, majd a PannErgy közös céget alapított a Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft.-vel.

- Elvégezték Miskolc környékének részletes geofizikai, geológiai felmérését. Milyen eredményre jutottak?

- Az eredmények teljes mértékben igazolták várakozásainkat. De ebben nincs semmi meglepő, hiszen Miskolc térségében több évszázada jól ismertek a geotermikus hőforrások. Nekünk viszont ezúttal olyan, úgynevezett "geotermikus mezőt" kellett felfedeznünk, amelyet hőfoka, várható vízhozama képessé tesz ipari hasznosításra. Szakértőink több ilyet is bemértek, ezek közül elsőként Mályiban kezdjük meg a kutatófúrást, várhatóan már április közepén. A geotermikus mező eléréséhez 2200 méter mélyre kell fúrni, ahol a mérések szerint 105-110 °C a víz hőmérséklete - felszíni körülmények között ez már forró gőz lenne. A mérnökök szerint egyébként a geológiai adottságok itt igen kedvezőek, a kőzetek nagy áteresztőképessége miatt.

Tudjuk, hogy Miskolcon sokan gyors és látványos eredményeket várnak a geotermikus hő hasznosításáról. Ennek érdekében szoros menetrendet dolgoztunk ki a város önkormányzatával együttműködve, hiszen összetett projektről van szó. Megszereztük az összes szükséges törvényi engedélyt, előkészítettük a kutatási terepet. Mielőtt bárki lebecsülné ezt a feladatot, csak jelzem: ahhoz például, hogy a csaknem száznyolcvan tonnás kapacitású fúróberendezésünk munkába állhasson Mályiban, meg kell építeni az odavezető, nagy teherbírású utat, s a nehéz gépek számára a rendkívül stabil, több méter vastag beton alapzatot. Ebből is látszik, hogy a mérnöki kihívásokat munkánkban nem csupán a forró víz megtalálása és felhozatala jelenti.

- A kinyerhető geotermikus energia milyen típusú hasznosításra lesz alkalmas?

- Ennek az energiafajtának az egyik legvonzóbb jellemzője, hogy sokoldalú, és használata - a kiépített rendszertől, technikai adottságoktól is függően – rugalmasan bővíthető. Mi úgy tervezzük, hogy az első fázisban a városi távhőszolgáltatáshoz kapcsolódunk, később pedig egyéb rendszerekhez is: áruházak, ipari parkok, üvegházak fűtésére nyújtunk megoldásokat, illetve később, ugyanez az energia hatékonyan használható lesz épületek hűtésére is.

- Fedezheti ez az energia a város távhőigényét?

- Jelen körülmények között egészében nem, de véleményünk szerint annak mintegy húsz százalékát igen, és ezt a célt egybefüggő, egymásra épülő projektekkel, több fázisban szeretnénk elérni. Nézzük a számokat: a miskolci hőpiacnak most mintegy 170 megawatt a csúcskapacitás igénye. Az első fázisban Miskolcon három fúrt kútra (két termelő és egy visszasajtoló) épül majd egy 10-12 megawattos fűtőmű, ami egy projektet alkot. Ennek a mintegy három és fél milliárd forintos beruházásnak az eredményeként már 2011 elején elkezdődhet a hőszolgáltatás. A későbbiekben a geotermikus mezők adottságaival összhangban még két fűtőművet tervezünk. A városban két éven belül tehát reálisan kb. 30 megawattos kapacitást érhetünk el.

geotermero.jpg

- Milyen konstrukcióban, milyen beruházással tervezik megépíteni és működtetni az erőművet?

- Ilyen léptékű beruházásnál több lábon kell állnunk, több forrást kell igénybe vennünk. A szükséges pénz egyötödét a PannErgy saját erőforrásból fedezi, a többit az Európai Unió által biztosított Környezet és Energia Operatív Program keretéből, illetve banki hitelekből teremtjük elő. Meg kell jegyeznem, a fúrásokon és felszíni berendezések létesítésén túl mintegy tizenöt-húsz kilométernyi új távhővezetéket is megépítünk. Ebben a munkában, és a rendszer működtetésben szorosan együtt fogunk működni a MIHŐ-vel.

- Létezik mintaprojekt a miskolci beruházásra - azaz működik már valahol hasonló típusú létesítmény, hasonló adottságú területen?

- Külföldön több országban megbízhatóan működik ilyen méretű geometrikus fűtési hálózat. Magyarországon eddig ugyan csak három kisebb településen épült hasonló működési elvekkel fűtési rendszer, de a tapasztalatok rendkívül kedvezőek. Miskolcon minden adottság megvan ahhoz, hogy ugyanezt az eredményt nagyságrendekkel nagyobb méretekben érjük el.

A fogyasztók szempontjából nyilván az a legfontosabb, hogy a távhődíjak ezáltal kedvezőbbé válnak. Társadalmi szempontból viszont legalább ennyire lényeges, hogy a geotermikus létesítmények környezetterhelése rendkívül alacsony. A geotermia ugyanis a legkörnyezetkímélőbb energia: nincs károsanyag-kibocsátás, nincs teljesítmény-ingadozás, nincs függés a beszállítóktól. Úgy vélem, hogy egyértelműen a nemzeti érdeket szolgálja a geotermikus energia kiaknázása, hiszen már most nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem drágább, mint a jelenlegi, külföldi gáz alapú energiaszolgáltatás! Ezzel ugyanis energiafüggetlenséget és környezetterhelés-csökkentést is kapunk. Véleményem szerint mindezek a szempontok középtávon, Magyarországon sem lesznek elhanyagolhatóak.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-29 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!