Életmód

Gyengénlátók szeme: a kutya

2010-03-10 13:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Március tizedikén, Miskolcon az Észak-magyarországi Regionális Elemi és Foglalkozási Rehabilitációs Központ szakmai napján találkozhattak a vakok és gyengén látók, valamint vakvezető kutyáik.

Egy országos konferencia keretein belül találkozhattak a vakok és gyengén látók Miskolcon a Park utcában. A délutánba nyúló programon megtudhatták, hogyan válhat valaki vakvezető kutyás közlekedővé, valamint megismerhették Zörgő Emese pszichológus szemszögéből a vakvezető kutyák pontos szerepkörét.

Mezősi Tamás kuratóriumi elnök elárulta, hogy a vak vezető kutyás közlekedés ma már a látás sérültek elemi rehabilitációjának részfolyamata, ugyanis a látássérült személyek számára, több rehabilitációs szolgáltatás együttese adja az új esélyt a hétköznapok nehézségeinek könnyedebben való kezeléséhez. A kutya segít az alapvető napi dolgok elvégzésében, már-már látó lehetőség a gazdáknak. Az ebeknek viszont nem csak a hatékony közlekedés a szerepe, hanem segítenek a kapcsolatok kialakításában, a munkavállalásban, és nem utolsó sorban a depresszióba jutás lehetőségét is megelőzik.A vak vezető kutya képzés a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya alapítványnál történik, ahol egy kölyök kutya, ha megfelel a szociális és viselkedési-teszteken, és az egészségügyi alkalmasságát is igazolják, akkor elkezdődik a képzése. Egy kutya képzési folyamata hat-nyolc hónap, de teljesen csak kétéves korára lesz kész.

vakvezetokutya2.jpg

Az eseményen részt vett Márfi Márta a Zwack Unicum Zrt képviselője, aki arról számolt be, hogy egy vak vezető kutya nevelésének finanszírozását kezdték el támogatni, akit Codynak hívnak és még csak pár hónapos. A cég biztosította az alapítványt, hogy nem csupán anyagi, hanem erkölcsi támogatásban is bízhatnak.
Az eseményen részt vett Kemény Péter SZMM főosztályvezető helyettes is, aki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységéről és a vakvezető kutyák képzésének támogatásáról tartott előadást.
Arra a kérdésre, hogy mennyire társ a kutya a mindennapokban Urbán Mihály résztvevő úgy felelt nem válna meg tőle semmiért. Az ő Gogene igazi áldás a mindennapokban.

Vajtó László


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-15 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!