Városinfó

Menzareform Bizottság alakult

2010-02-18 19:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE menzareform_sajtaj1.jpg

     Mesterszakácsok, közétkeztetési szakértők, intézményvezetők, szakorvos, szakoktatók, valamint a közétkeztetési szolgáltatásban résztvevők képviselőiből, dr. Simon Gábor ötletgazda, országgyűlési képviselő vezetésével és Buday Péter mesterszakács közreműködésével csütörtökön megalakult Miskolcon a Menzareform Bizottság.

Mint arról már korábban beszámoltunk dr. Simon Gábor fejéből pattant ki a menzareform terve, melyhez társat és segítséget kapott Buday Péter személyében. Januárban erről Káli Sándor polgármesterrel közösen már egyeztettek a városházán, most pedig a bizottság létrehozásával elkezdődött a konkrét munka.

A bizottság alakuló ülése után dr. Simon Gábor elmondta, máris nagy az érdeklődés a miskolci példa után, sok település szeretné tudni, mit jelent a menzareform pontosan, és csatlakozni hozzá. A bizottság megalakulása után azt várják, hogy a miskolci intézmények is ismerjék meg, miről van szó, és csatlakozzanak a programhoz. A képviselő négy fontos célt nevezett meg, melyek közül az első pedagógiai: ismerjék meg a gyerekek az ételek alapanyagát, készítésük módját. Bővüljön a menzán főzött ételek választéka, javuljon a minőségük, az intézményi konyhák alakuljanak át, fejlődjenek és ezzel együtt fejlődjenek az iskolai étkezdék is.

Buday Péter szerint a cél érdekében fel kell rúgni néhány sztereotípiát, és vinni kell a rendszerbe némi kreativitást. Jelenleg 80-100 féle ételt főznek a menzákon, és a gyerekek ezt eszik évekig. A cél, hogy 4-500 féle ételt kóstolhassanak meg, és persze ez találkozzon az ízlésükkel is. A mesterszakács fontosnak nevezte azt is, hogy az étkezdék megújuljanak, mert csak így fogják a gyerekek „jóízűen enni a jó ízű ételt.” Ugyanakkor az sem titkolt cél, hogy tudatos vásárlókká tegyék a gyerekeket, akik egészségesen étkeznek, és ezt adják tovább majd szülőként a saját gyermekeiknek is. Nem akarják felforgatni a rendszert, és kidobni, ami eddig volt, hanem bővíteni a lehetőségeket. Tapasztalt mesterszakácsok, séfek fogják összeállítani a menüket, betanítani a menzák dolgozóinak az ételek elkészítését és ellenőrizni. Ugyanakkor a térség kulturális, gasztronómiai hagyományait is szeretnék beleszőni a rendszerbe. Buday Gábor kiemelte, hogy máris sok szponzor és magánszemély ajánlotta fel a segítségét, így kijelenthető, hogy egy város közössége fog össze a saját gyermekeinek jobb körülményeiért.

Az új rendszert fokozatosan vezetik be az intézményekbe, néhány évet vehet igénybe, hogy a menzareform végbe menjen. Ennek első lépéseként március 1-én a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában fog látványfőzést tartani Buday Péter. A mesterszakács segítségével aznap több száz gyerek kóstolhatja meg az újfajta ételeket.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-19 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!