Sport

Százéves DVTK-ünnep

2010-02-06 13:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dvtk-buli.jpg

       Szombaton volt 100 éve, hogy megalakult a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre, azaz a DVTK. A Városház téren 16 órától ünnepi programmal várták a rendezvényre ellátogatókat.

A miskolci sajtó 1909. szeptember 19-én egy beszámolóval jelentkezett a miskolci labdarúgók egri vendégszereplése kapcsán: „Vasárnap délután volt a futballmérkőzés az ETE (Egri Torna Egyesület) és a miskolczi tornaegyesület (Diósgyőr – Miskolczi Rambellerek) tagjai között az Érsekkert mögötti térségen. A közönség arról győződött meg, hogy az egriek csapata már igen jól képzett, gyakorlott csapat, a diósgyőrieké kezdő játékos csapat. Erre vall, hogy az első félórában 0:3, a másodikban 0:8 volt az eredmény az egriek javára.”.

A mérkőzés után két hónappal Vanger Vilmos elemi iskolai tanító és egy öt tagból álló bizottság kérelemmel fordult a helyi vasgyár igazgatójához egy labdarúgó-egyesület létrehozásának céljából. A példát a Miskolci Sportegyesület, a Diósgyőri Ifjúsági Kör és a Diósgyőr-Vasgyári Labdarúgó Ifjúság szolgáltatta, mely alapján Vangerék egy sportegyesület megalapítását határozzák el.

dvtk-szulinap.jpg

Az egyesület alapító gyűlésére 1910. február 6-án került sor a Vasgyár munkástermében. A gyűlés határozata alapján a klub Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK) néven alakult meg. A vezető tisztségek a következő személyek között oszlottak meg: Vanger Vilmos az elnöki, Ihring Antal és Waisz Árpád az alelnöki, Erdélyi Andor a titkári, Hamza István a pénztárosi, Sárossy Lajos az intézői, Sebestyén Antal az ellenőri, Molnár Gyula az edzői és Rozlozsnik József a kellékesi feladatokat látta el. Ennek pont ma van 100 éve.

Az egyesület a száz év alatt több aranykort és válságos időszakot is megélt, de a mai napig fennmaradt és ma ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. Egész évben számos programmal, rendezvénnyel emlékezik meg az egyesület és a város a jeles dátumról.

Program:
16:00 Paddy & The Rats
16:25 Centenáriumi ünnep - a játékosok érkezése
18:00 Irigy Hónaljmirigy
20:00 Slamo Band

dvtk-100-ev_66.jpg

16:00 Elkezdődött a DVTK sportegyesület megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a Városház téren. A Paddy & The Rats együttes kezdte a programot és alapozta meg a hangulatot. Az együttes 2008-ban alakult, különböző nemzetek kocsmazenéit játszák punk-rock elemekkel ötvözve.

dvtk-100-ev_52.jpg

17:00 Megérkeztek a játékosok, és a legfiatalabb korosztály csapataitól kezdve a "nagy öregekig" bezárólag valamennyien a színpadra léptek, valamint a sportegyesület vezetői. A tömeg egyre nagyobb, remek hangulatban zajlik az ünnepség a hideg ellenére. Nagy Bélának, az egyesületet működtető kft. ügyvezető igazgatójának jelképesen átadták a DVTK100 című film eddigi bevételét, ő pedig egy 12-es számú mezt a szurkolóknak, mert a diósgyőri szurkolótábor olyan lelkes, hogy szinte 12. játékosa a csapatnak. Káli Sándor polgármester pedig egy 100 év feliratú mezt ajándékozott a DVTK csapatkapitányának, Bognár Zsoltnak. 

dvtk-100-ev_78.jpg

17:30 Káli Sándor, Miskolc város polgármestere és Orosz Lajos, sportért felelős alpolgármester köszöntötte az ünneplőket, valamint a DVTK valamennyi tagját, vezetőit, sportolóit a 100. születésnap alkalmából. Kihangsúlyozta, hogy párját ritkítja az a szeretet, ami Miskolcon egy sportegyesületet, a DVTK-t körülveszi a sportszerető lakosság részéről. „A városé a DVTK, és a DVTK-é a város” -emelte ki köszöntőjében Káli Sándor polgármester. Természetesen volt születésnapi torta is, a Reflex együttes eljátszotta a DVTK-indulót, de az est folyamán számtalanszor felcsendült spontán a szurkolói torkokból a közismert diósgyőri dal: „Amíg élek én, nem érdekel más, csak a Diósgyőr”. 

dvtk-100-ev_90.jpg

17:45 Egyre nagyobb a tömeg, a hangulat egyre jobb, amit brazil táncosok is fokoztak látványos műsorukkal. A színpadról a két műsorvezető kb. 4000 fősnek becsülte az ünnepség résztvevőinek számát.

18:00 A színpadon Magyarország egyik közkedvelt könnyűzenei együttese, az Irigy Hónaljmirigy. A fiúk a tőlük megszokott formájukat adják. A térre fergetes hangulatot varázsolnak, ami már így is óriási.

19:00 Az utolsó fellépő a miskociak előtt népszerű Slamo Band volt. Az együttes frontembere a klasszikus Edda Művek fő zeneszerzője és szövegírója, Slamovits István. Remek hangulatú koncertjükkel jó zárást jelentettek az ünnepségnek, ahonnan a több ezres tömeg egy életre felejthetetlen élményekkel térhetett haza.


Fotók1 ITT!

Fotók2 ITT!


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-11-28 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!