Életmód

Trend a biokonyha?

2010-01-06 15:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE biokonyha.jpg

Trend a lelke mindennek, ám, mint sok más, úgy már a trend sem a régi. Tisztességes és szélhámos szakemberek hada egyengeti útját. A média és a csúcsgasztronómiai ipar pedig kart karba öltve siet az étterembe járók újdonság iránti vágyának kielégítésére. Ilyen újdonság volt a bio-alapanyagok és bio-alapanyagokból készült ételek megjelenése a gasztronómiában. Nemzeti konyhákat, régiókat, eljárásokat, alapanyagokat emeltek  az égbe, majd taszítottak a mélybe.

Csupán az emberek maradtak  a régiek, a maguk paraszti, polgári konyhájával, a mozdulataikban őrződött évszázados szokásaikkal. Persze ettől sem kell meghatódnunk, de a paraszti és polgári konyháról elfeledkezni már nagy hiba lenne.

– Mi a biokonyha? A legtöbben azt hiszik, hogy egyfajta diéta, de valójában a talán még megengedhető luxus, a minőségi étkezés. A biotermékek vagy ökológiai termékek vegyszermentes alapanyagokból állnak, illetve a termesztésükhöz vagy a tenyésztésükhöz csak természetes vagy biológiailag lebomló szereket használtak, és nem alkalmaztak génmanipulált szervezeteket. A bioételek elkészítésénél  csak ilyen anyagokkal dolgozunk, és törekszünk arra az egyensúlyra, hogy az étlap megfeleljen az évszaknak.

A bio: luxus. Ezt el kell fogadni, ugyanakkor felmerül, valójában nem járunk–e mégis jobban a bioval: könnyen lehet, hogy bizonyos ételeknél egykilónyi biotermékben van annyi tápanyag mint a hagyományos termékeknél 2 kilónyinál.
Közel tizenkét éve jelennek meg tanulmányok, dolgozatok és különböző vizsgálatok eredményeit taglaló írások a biotermékek hazai kereskedelmi sajátosságairól. A téma jelenleg is aktuális, sőt, talán aktuálisabb, mint eddig bármikor. Ma már szinte nincs hazai fogyasztó, aki legalább ne hallott volna a bio-élelmiszerekről, bioételekről. Abban azonban nagy a különbség, hogy ki mit ért alatta.

Nem csak a borokról, alkoholos italokról, élelmiszerekről, alapanyagokról és azok élettani hatásairól kell beszélnünk, hanem az alkoholmentes italokról is, hiszen itt is előtérbe kerülnek azok az italok, amelyeknek kedvezőek az élettani hatásaik. Ezt bizonyítják az alábbiak:

Üdítőital-fogyasztás :
Lehet, hogy a múltban az italvilág csillagai voltak, ám mára az üdítőitalok népszerűsége erősen megkopott, különösen a negatív élettani hatásaikról szóló hírek miatt. Úgy tűnik, a fogyasztók valami egészségesebbre vágynak.

A teák egyre népszerűbbek lesznek:
A tea mindig is az egyik legkedveltebb ital volt a világ különböző tájain. A kedvező élettani hatások dokumentálásának köszönhetően a tea eladásnak 2009-ben rohamosan nőnie kell. Egykor a fekete teához lehetett a legkönnyebben hozzájutni, de manapság már ízesített, zöld- és gyógyteákból kedvünkre válogathatunk.

A világ gasztronómiai trendjeinek ismerete, a világ ismerete, bizonyosan segítségünkre lehet  a bio konyha feltérképezésében, élettani hatásainak megismerésében,ám ez az út hosszú és lehet, hogy  nincs vége soha.

Molnár László vendéglátó igazgató
Hotel Silver ****



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-20 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!