Életmód

Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?

2009-12-25 10:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE pezsgo1_948_20081211145617_285.jpg

Szilveszterhez és az Új évhez sok hiedelem, hagyomány kapcsolódik, ugyanis az új év annak szellemében telik, amilyen ez a két nap volt. Ezért szórakozunk, hogy az egész év vidám legyen.

E szokások közé tartozik a pezsgő fogyasztása is. A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. Ráadásul a palackok egy jelentős része felrobbant az előállítás során. Nem véletlen tehát, hogy a pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok ünnepi estélyein kerülhetett elő.

Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű emberek számára is elérhetővé, megfizethetővé vált. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. Válaszolva tehát a kérdésre a  szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz a elkövetkezendő évben, legalábbis reméljük.

Molnár László, vendéglátó igazgató
Hotel Silver ****



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!