Életmód

Karácsonyi babamenü (receptekkel)

2009-12-24 20:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Első karácsony a babával. A tökéletesre törekszünk, hiszen már itt van velünk a pici is, aki gurul, mászik, totyog a fa felé, izgatottan bontja az ajándékokat és érdeklődve figyeli a sürgés-forgást, rokonjárást, a sült hús hegyeket és a sütemény tornyokat az ünnepek alatt.

Ilyenkor nagy a kísértés: adhatunk egy kis édességet a babának? Megkóstolhatja a vacsorát? Megengedjük a nagymamának, nagynéninek, hogy az ünnepi menüvel etesse 1 év alatti gyermekünket?
A válasz igen is, meg nem is. Természetesen 6 hónapos kor alatt a babának nincs szüksége másra, mint anyatejre, vagy annak hiányában tápszerre. Ha a pici elmúlt fél éves és már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor bizonyos karácsonyi ételekből kóstolgathat. Nem szabad azonban elfelejtenünk az aranyszabályokat: 1. a babának ebben a korban is 5-8 dl (2 pohár) anyatejre vagy tápszerre van szüksége az egészséges fejlődéshez és 2. a tehéntejet, bolti tejet még mindig szigorúan tilos!
A hatodik hónaptól már megismertethetjük a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel, majd 8-9 hónapos kor környékén a húsokkal. Így a karácsonyi menü egyes fogásaiból a féléves kor feletti babák már bátran falatozhatnak, más ételeket pedig igényeiknek megfelelően könnyen átalakíthatunk. Vegyük tehát sorra: mit ehet, hogyan ehet a baba Karácsonykor?

Szárnyasok:
Gesztenyével töltött pulyka
Sajttal-sonkával töltött pulyka
A pulyka, illetve a szárnyas húsok az elsők a baba menüjébe, de csak 8-9 hónapos kortól. Elkészítés: A pulyka egy részét (kb. 60g-ot), só nélkül megfőzzük és apró sonkadarabkákkal és reszelt sajttal díszítjük, ebben a formában 10 hónapos kortól már szerepelhet a karácsonyi menüben. Ne feledjük: baba nem ízvadász, az erős fűszerezés árt az emésztésének!
Köretek:
Burgonyapüré, Hagymás burgonyasaláta
A burgonya hazánkban az első zöldségek között szerepel a babák menüjében. Az anyatejjel vagy tápszerrel elkészített burgonyapürét 6 hónapos kortól adhatjuk, viszont a hagymás burgonyasaláta csak 1 éves kor után javasolható. A burgonyapürét egyszerűen elkészíthetjük anyatejjel vagy tápszerrel:
Burgonyapüré kicsit másképp (280 ml)
Hozzávalók: 2 kicsi burgonya (kb. 160 g), 100ml anyatej vagy elkészített tápszer, 1 mokkáskanál extra szűz olíva olaj.

burgonyapure.jpg

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és villával összenyomkodjuk. Az összetört burgonyát felengedjük 100 ml anyatejjel vagy elkészített tápszerrel. Amikor teljesen homogénre kevertük, hozzáadjuk az 1 mokkáskanálnyi extra szűz olíva olajat, majd azzal is alaposan elkeverjük. A burgonyánál nagyon fontos, hogy azonnal adjuk a babának, mert állás során hajlamos nagyon besűrűsödni.

Székelykáposzta/Töltött káposzta
A káposzta a babák étrendjébe 1 éves kor után vezethető be. Hazai szokásaink szerint a füstölt hússal készült székely illetve töltött káposzta így csak a nagyobbak asztalára kerülhet.
Hogyan készítsünk káposztát a babának? Menü 1 éves kor után!
Elkészítés: A hagyományos savanyú káposztát alaposan kimossuk, lehetőleg 2-3-szor, így sótartalmát jelentősen csökkentjük. A töltelékhez használt hús, sovány sertéscomb, csirke vagy pulyka hús legyen. Amikor a pörkölt alapot készítjük, figyeljünk arra, hogy kevés olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd szórjuk meg édesnemes fűszerpaprikával. Erre tegyük rá az apró darabokra vágott vagy darált húst, attól függően, hogy a baba melyiket fogadja el. Ízesítsük borsikafűvel, majorannával, egész pici zúzott fokhagymával, majd engedjük fel vízzel és főzzük puhára. Amikor elkészült a pörköltünk, akkor rátehetjük a kimosott és összevágott káposztát. Összekeverjük a pörkölttel és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Ezután kis lángon, kb. 50 percig pároljuk.

Halak:
Rántott hal/Halászlé/Harcsapaprikás
Sörtésztában sült hal
A hal alapvetően nagyon egészséges. Sok olyan értékes zsírt tartalmaz, ami a pici baba fejlődése szempontjából is fontos.
Amennyiben fűszerszegényen (kevés zöldfűszerrel), só nélkül megfőzzük a szálkamentes halat, akkor ez a picik karácsonyi menüjébe is beilleszthető 8-10 hónapos kortól. Azonban a hagyományos, sokszor zsíros, de jellemzően túl fűszeres halételeinket csak 2-3 éves kor után ajánljuk.

halaszle.jpg

A hal megfelelően elkészítve akár hónapos kortól is fogyasztható lenne. A hangsúly a hal fajtáján van, ugyanis fontos, hogy szálkamentes halat vagy halrészt válasszunk. Erre a célra alkalmasak a tengeri halfilék és a hazai halak közül a ragadozók, (süllő, busa, afrikai és szürke harcsa) ahol csak a nagy gerinc melletti szálkákat kell eltávolítanunk.
Elkészítés: A halat többféleképpen adhatjuk a babának. Főzhetjük, süthetjük, nagyobb darabokban vagy akár darálva. Minden esetben kerüljük a hal sózását, csak zöldfűszereket használjunk. Oregano, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem –kis mennyiségben. A fűszerezés után egy kisebb jénai tálat egész vékonyan olajozzunk ki, ebbe fektessük a halfiléket, alufóliával fedjük le, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Fóliával süssük 10 percig, majd vegyük le a fóliát és még 10 percre visszatesszük sütni. Az így elkészült halat apró darabokra törve vagy akár darálva is adhatjuk a babánknak.

Édességek:
Bejgli, Mákos/Diós guba, Szaloncukor
Az édességek nem a baba menü részei. A karácsony sem kivétel! Ha édességet szeretnénk adni a babának, akkor válasszuk a gyümölcsöket! Magas vitamin és ásványi anyag tartalmukkal sokkal értékesebb táplálékok lehetnek a kicsik számára. A gyümölcsöket akár tejpéppel együtt is ajánlhatjuk a babánknak.Őszibarack krém (200ml)
Hozzávalók: 1 db nagyobb körte (120 g), 3 evőkanál tejpép, 110 ml felforralt és lehűtött ivóvíz.
Elkészítés: A körtét alaposan megmossuk, héját eltávolítjuk, majd összenyomkodjuk. Válasszunk érett, puhább körtét! Az összenyomott körtét felengedjük a felforralt és lehűtött ivóvízzel, összeturmixoljuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejpépet.

kocsonya.jpg

Szilveszteri menü
Kocsonya
A kocsonya elkészítése szinte minden háznál más és más. Valaki inkább húst, bőrt tesz bele, de a gazdagon zöldségezett változat sem ritka. A nagyon alaposan lezsírozott só- és bors mentes húsleves sok zöldséggel 8-9 hónapos kortól nyugodtan adható. Nem biztos, hogy a zselé-szerű hideg levest a babánk elsőre megkedveli, de mindenképpen érdemes megkóstoltatni vele.

Virsli
A baromfiból készült felvágottak, virslik, mivel só és fűszerek hozzáadásával készülnek, ezért csak 1 éves kortól adhatóak. Attól függően, hogy a babánk mennyire szereti a pépes vagy darabos ételeket, kis katonákként vagy ledarálva, pépként is adhatjuk főzelék feltétnek.

Lencsefőzelék
A lencse kifejezetten nehezen emészthető, még a felnőttek számára is. 1 éves kor után adhatunk először lencsét, szárazbabot, sárgaborsót a babánknak. Addig a lencse helyett a zöldbab, zöldborsó, tök, spenót, stb. legyenek a főzelékek alapanyagai! Szilveszter estére a baba főzelékét a következőképpen készítsük el: tetszőleges zöldségből kb. 150g-ot alaposan megmosunk, aprítjuk és vízben megfőzzük. Ha megpuhult, villával áttörjük és anyatejjel vagy elkészített tápszerrel a kívánt állagúra.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 májusában indította el Cumisüveg és Tudomány néven átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programját. Meglátásuk szerint ugyanis számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében arról, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük megfelelő tejalapú táplálkozásához a fejlődés szempontjából kritikus első évben.
A több mint 2000 gyerekorvost tömörítő szervezet úgy látja, további felvilágosításra van szükség a csecsemőtáplálás területén azért, hogy a babákat nevelő édesanyák a legkorszerűbb elvek szerint tudják gyermekeiket táplálni.

Forrás: Cumisüveg és Tudomány
www.gyermekorvostarsasag.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-17 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!