Sport

Bence az Eb-n tologat

2007-09-20 16:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korpab5.jpg

Másfél héttel ezelőtt kezdődött meg a horvátországi Sibenikben az idei korosztályos sakk Európa-bajnokság. Az eseményen a miskolci Korpa Bence is részt vesz, aki 9 esztendős kora ellenére a 10 évesek között vágott neki a hétfőn befejeződő küzdelmeknek.

Szakemberek egybehangzóan állítják, hatalmas tehetségről van szó! Bence tavaly a 9, idén pedig a 10 évesek között lett országos bajnok. Tegyük gyorsan hozzá, hogy mindkét esetben egy évvel idősebbek között érte el a nagyszerű eredményt, márpedig aki járatos a sakkozás világában, pontosan tudja, hogy ez milyen sokat nyom a latban.
– Mit tudsz a mezőnyről? – kérdeztük tőle még az elutazása előtt.
– Nagyon erős lesz, ráadásul a legtöbb vetélytárs teljesen ismeretlen a számomra. Ez az első Európa-bajnokságom, éppen ezért sokat izgultam az indulás előtt.
– Hogyan sikerült itthon felülmúlni az idősebb ellenfeleket?
– Meglehetősen intenzíven edzek, napi három-négy órát töltök a tábla mellett az edzőmmel, de otthon is sokszor előveszem a készletet és gyakorolok.
– Mióta tart ez a ritmus?
– Harmadik éve. Egy éve magántanulóként látogatom az iskolát, s így sokkal jobban be tudom osztani az időmet. A sakkozással nagyon komolyan, elmélyülten foglalkozok.
– Hogyan barátkoztál meg a sportággal?
– Négy vagy öt éves lehettem, amikor megláttam egy régi sakk-készletet. Megtetszett, s azonnal kértem édesanyámat, hogy tanítson. Mivel ő sem tudott játszani, kivett a könyvtárból egy szakkönyvet, s az első lépéseket, valamint a sportág szabályait abból tanultam meg. Egy év után derült ki, hogy van érzékem a sakkozáshoz, onnantól vált komolyabbá a dolog. Játszottam a partikat és azt vettem észre, hogy egy idő után mindenkit legyőztem a környezetemben.
– Ki irányítja edzéseidet, és mennyit gyakorolsz?
– Ács Gábor foglalkozik velem. Az első évben csak hetente kétszer két órás foglalkozásokat tartott, most pedig már minden nap dolgozunk három-négy órán keresztül.
– Milyen céllal utaztál el az Európa-bajnokságra?
– Szeretnék bekerülni az első tíz közé. A korcsoportomban száznál is többen neveztek, óriási a kihívás. Tizenharmadik vagyok a ranglistán, éppen ezért nagyon kell figyelni, hogy teljesüljön a vágyam.
– Kiknek a játéka tetszik a menők közül?
– A leginkább Kaszparové és Anandé. Mindketten kombinációs játékot nyújtanak, s hozzám is ez áll a legközelebb.
Bence a korosztályos magyar válogatott tagjaként 2007. márciusában Kutinában részt vett a Horvátország-Magyarország válogatott mérkőzésen. Az ott elért eredmények elismeréseként 2007-től felvették a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába, Budapestre, ahol nemzetközi mesterek segítik a további fejlődését. Az eddigi eredmények elérésében döntő szerepe volt Ács Gábor nívós edzői munkálkodásának. Bence családja szerint köszönet illeti a Komlóstetői Általános Iskolát (Farkasné Karres Éva igazgatót, Dánfalviné Bata Mónika, Nagyné Ferencz Judit tanítónőket, akik az iskolai felkészülésben és a magántanulói viszony létrejöttében segédkeztek). Egyengeti a fiatal tehetség útját az OTP Bank Rt., és sokat köszönhetnek a Miskolc Város Sakkozó Ifjúságáért Alapítványnak (Kéméndi Károly, Papp László).


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!