Közélet

Újra alkot az ifjú feltaláló

2014-08-17 12:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Idén is művészeti és tudományos ösztöndíjakkal támogatja és ösztönzi Miskolc önkormányzata a város művészeti és tudományos életének képviselőit, köztük azt a Gréczi László Ádámot is, aki az úgynevezett MagCarral már korábban felhívta magára és tehetségére az ország és a miskolci városvezetés figyelmét. Most az elnyert ösztöndíjnak köszönhetően újabb projekten dolgozik az ifjú feltaláló.

greczi_laszlo_130711_ki_1.jpg

„Solar well (röviden: Sowell), avagy napenergiából víz” – ezzel a címmel nyújtotta be pályázatát még márciusban a város ösztöndíj-programjára Gréczi László Ádám, amit aztán el is nyert. Mint legutóbbi beszélgetésünk során elárulta, hasonló célból fogott bele a tervezésbe, mint annak idején a MagCar esetében: bővíteni kívánja ismereteit a kutatások során, versenyeken is indul fejlesztéseivel, hogy újabb tapasztalatokra tegyen szert, és megmérettesse magát.

Ugyanakkor már gondol a jövőjére is, igyekszik félretenni az egyetemi tanulmányokra is. Nagyon szimpatikusan hozzátette, szeretné Miskolc hírnevét is öregbíteni. Csak csendben tesszük hozzá, hogy ha így halad, évek múltán reményeink szerint városunk újabb nagy kutatójáról írhatunk majd tudományos cikkeket. László tehát igen aktív a tudományos életben – azon belül is elsősorban a műszaki tudományok érdeklik –, holott még csak most kezdi a tizenegyedik osztályt az Andrássy Gyula Szakközépiskola gépész Bosch-osztályában.

greczi_laszlo_140816_ki.jpg

A Sowell elképzeléseiben úgy szerepel elmondása szerint, ami napcellák és akkumulátorok segítségével összegyűjti és eltárolja a napenergiát, majd ennek segítségével vizet nyerünk ki a földből. Az „okos akkumulátorok” azonban arra is képesek lennének, hogy a fel nem használt energiát későbbi célokra eltárolnák. Az eszköz ugyanakkor a forró víz hőenergiáját is fel tudná használni. László elmondása szerint a pályázat elbírálói utóbbit tartották fontos gondolatnak, mondván, így nincs szükség extra energiatermelésre.

A munka, a tervezés jelenleg is tart, augusztus végére kell elkészülnie egy beszámolónak, hétköznapjait azonban igyekszik más tevékenységekkel is színessé tenni. Nem sűrűn fordul elő például, hogy valaki másodszorra is felvételt nyer a Magyar Tudományos Akadémia nyári táborára – Lászlónak azonban ez is sikerült, köszönhetően Kriza Ákos polgármester támogatásának is, aki támogató oklevelet adott át a fiatal kutatónak, s írásban jelezte a Magyar Tudományos Akadémia felé, hogy a fiatalember a város támogatását élvezi.feltalalo_140522_fkcs_4.jpg Jut azért idő természetesen a nyaralásra is, de hogy a kikapcsolódást fedezni tudja, nyári munkát is vállalt: érintőképernyőt szerel be rendőrautókba. A gondolatai azonban közben is a Sowellen járnak, az újabb felfedezéseken, kutatásokon. László elárulta, gépészmérnök szeretne lenni, de mentortanárához, Cservenák Jenőhöz hasonlóan a gépészmérnöki diploma megszerzése után informatikai, majd hidraulikamérnöki tanulmányokat is szeretne majd folytatni.

S ha már mentorok és támogatók: beszélgetésünk végén kiemelte, mennyire hálás az őt segítőknek, így Cservenák Jenőnek és feleségének, Cservenákné Haraszti Máriának, Molnár Péternek, mint igazgatóhelyettesnek és önkormányzati képviselőnek, Kriza Ákos polgármesternek, Lődár Péternek és Szendrei Bélának (Bosch), valamint Tatárné Cselei Csilla és Berentés Mária szaktanárnak, akik ösztönözték, hogy a műszaki mellett a természettudományokban is folyamatosan bővítse ismereteit.

K. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!