Közélet

Átgondolt közbiztonsági rendszer Miskolcon

2014-07-31 11:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_140731ml_53.jpg

Miskolc közbiztonságát érintő kérdésekről, az eddigi intézkedésekről, eredményekről szólt napirend előtti tájékoztatójában Kriza Ákos polgármester, a városi képviselőtestület csütörtöki, rendkívüli ülésének elején.

Önkormányzatunk májusban döntött úgy, hogy felgyorsítja a nyomortelepek fölszámolását. A döntés körül kialakult politikai vihar miatt kérdeztük meg a miskolci polgárokat arról, hogy egyetértenek-e a meghirdetett rendteremtési szándékunkkal. Néhány hét alatt, több mint 35 ezer aláírás gyűlt össze! 35 ezer miskolci polgár fejezte ki egyetértését a nyomortelepek fölszámolása mellett! A rendszerváltás óta nem volt olyan polgármesteri kezdeményezés, amely ekkora támogatottsággal bírt volna. Nem kérdés tehát, hogy a megkezdett programot folytatni, sőt gyorsítani kell!

Pintér Sándor belügyminiszter úr a múlt héten jelentette be, hogy július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni az eddig öt északkeleti megyében, így városunkban is sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot. A program működésének hatékonyságát támasztják alá, az ORFK megrendelésére készült javuló bűnügyi statisztikák: megyénkben csökkent az az összes bűncselekmények száma, ezen belül pedig az erőszakos bűncselekmények és a közterületen megvalósuló bűncselekmények száma is! A bennünket is érintő belügyminiszteri nyilatkozat jó ok arra, hogy most, a rendkívüli közgyűlésünk előtt, röviden adjunk számot a közvéleménynek, a Tisztelt Testületnek, mit is végeztünk városunk közbiztonságának erősítése érdekében az elmúlt időszakban.

A szóban forgó program jól illeszkedik a 2010-ben megfogalmazott, élhető és biztonságos Miskolc célkitűzésünkhöz. Vagyis ahhoz, hogy ígéretünkhöz híven számoljuk fel a közbiztonságra veszélyt jelentő nyomortelepeket, erősítsük meg a közbiztonsági szolgálatainkat, és szigorítsunk a városi együttélés szabályain. A városunkban működő közrend- és közbiztonsági program erre a három alappillérre épül, átfogó jelleggel: ebben a tekintetben egyedülálló hazánkban!

A Miskolci Önkormányzati Rendészet technikai, jogi és létszámbeli megerősítése folyamatos volt. Ötven százalékkal megemeltük az önkormányzati járőrök létszámát, illetve kerékpáros és kutyás rendőrök is járőröznek a városban. Fokozott, 24 órás jelenlétet vezettünk be néhány frekventált területen: például az Újgyőri főtér és a stadion között, a Fazekas utcai büntetés-végrehajtási intézet környékén. Járőreink a nap 24 órájában vannak jelen a veszélyeztetett területeken, az iskolák, a bevásárló központok, a temetők környékén. Megerősítettük a mezőőri szolgálatot. Megszüntettük a posták körüli kifizetéseket. Jelentős mértékben megnöveltük a térfelügyeleti kamerák számát, jelenleg 111 darab van a városban. Létrehoztuk a közterület-felügyelők és a rendőrök által „vegyes párosban” ellátott gyalogos járőrszolgálatot, munkájukat a város egész területén végzik.

A külterületeken élők és gazdálkodók biztonságának növelése érdekében lovas mezőőri szolgálat felállítására került sor. A város különböző területein heti rendszerességgel tartunk az illetékes hatóságok, társszervek bevonásával, átfogó, komplex ellenőrzést, az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló deviáns, antiszociális magatartást tanúsítókkal szemben. Megígértük és javarészt meg is tudtuk csinálni azt, amit három és fél esztendeje elhatároztunk a város közbiztonsága érdekében: a részek mára egésszé álltak össze, Miskolc átgondolt, közbiztonsági rendszerévé – emelte ki tájékoztatója végén Kriza Ákos.

minap.hu
Fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-07 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!