Közélet

Ami hátra van: főbejárat, seccók, templomkert

2014-07-30 11:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE buzaterigorkat_templom_140729ml_2.jpg

Nem kedvez az esős időjárás a Búza téri görög katolikus székesegyház rekonstrukciójának, de várhatóan a jövő héten leszedhetik az állványzatot. Bár már így is megmutatkozik, akkor lesz igazán látványos a változás, amin átesett az épület – és elkezdődhet a még hátralévők közül az egyik legnagyobb léptékű munka, a főbejárat teljes átépítése.

Jellemzően a zárómunkákat végzik már a templomon: a homlokzati elemek felhelyezését, a díszítések kialakítását, festést. Ezek jó részével folyamatosan tudnak haladni, azonban van egy elem, ami erősen időjárásfüggő.

buzaterigorkat_templom_140729ml_19.jpg

– Mivel nem akarjuk belátható időn belül újra felállványozni, a torony négy álló díszét most kell speciális védőbevonattal ellátni. Már csak a fedőréteget kellene felvinni, ami viszont lehetetlen ilyen esők közepette. Várhatóan a jövő héten elkezdhetik bontani a torony állványzatát – mondta el érdeklődésünkre Tóth Ferenc, a Miskolci Apostoli Exarchátus ökonómusa.

buzaterigorkat_templom_140729ml_5.jpgMárpedig az állványzat lebontásának idejétől nemcsak az függ, hogy mikor láthatják meg a miskolciak a megszépült, díszítő téglaburkolattal hangsúlyozott templomot, az üvegtéglától – és az évtizedek alatt rárakódott szennyeződéstől – megtisztított, már kívülről is megmutatkozó ólomüvegablakokat. Hanem az is, hogy mikor kezdhetik el a munka következő részét, a főbejárat újraépítését – azt ugyanis először teljesen el kell bontani, hogy akadálymentesen épülhessen újra.

– Nagyobb léptékű feladat még a templomhajó összenyitása a két sekrestyével. Illetve készülnek a főhomlokzatot díszítő három secco fülkéi. Mivel ez a festőtechnika teljesen száraz vakolatot kíván, a képek festése mintegy két hónap múlva, valamikor ősszel kezdődhet – tette hozzá Tóth Ferenc.

A templomot körülölelő, rézsűvel csendesített templomudvar kialakításához megvannak az engedélyes tervek, jelenleg a kiviteli tervek készülnek, illetve együttműködési megállapodást készítenek elő a várossal.

Cs. M.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!