Közélet

Jól kifőzték: családi nap hozta össze az avasiakat

2014-07-26 15:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avasi_fozo_csaladinap_140726ml_18.jpg

Hennaindák a nagyobb lányok karjára, pillangó a kisebbek arcára, mazsoretek, jó ebéhez népzene, koncertek, és persze sok-sok gulyás és pörkölt, méghozzá versenyben. Ez jellemezte a szombaton, a városrész harmadik ütemének sportpályáján megtartott Nagy Avasi Főzőversenyt és Családi Napot.

Meleg van most már a bérházakban, jól esik kijönni a szabadlevegőre, a fák árnyékába, még akkor is, ha közben krumplit kell pucolni. Vállalták is ezt sokan, mintegy húsz csapat nevezett be a Nagy Avasi Főzőversenyre. A legtöbben korán kezdtek, egyrészt, hogy ebédidőre elkészüljenek a bográcsos finomsággal, gulyással vagy pörkölttel, másrészt délben jött a szigorú zsűri: Kriza Ákos polgármester, Mátyás Rudolf Oscar-díjas mesterszakács és tiszteletbeli tagként Fásy Ádám médiaszemélyiség.

avasi_fozo_csaladinap_140726ml_23.jpg

– Szeretem a finom ételeket, nagyon kritikus vagyok, ha nem szakszerűen és a legjobb alapanyagokból készülnek, így szigorúan fogok zsűrizni – mondta Kriza Ákos. Nagy riadalmat azonban nem okozott ezzel a versenyzők körében, mert bár mindenki szeretett volna nyerni, a nap lényege az volt, hogy jó hangulatban együtt legyenek az avasiak.

avasi_fozo_csaladinap_140726ml_12.jpg

– Nemcsak az ízekre, az ételek minőségére vagyok kíváncsi, hanem arra is, hogy milyen csapatok, milyen közösségek álltak össze, kik élvezik a nyári napot, kik beszélgetnek a hűs fák alatt. Ugyanis nagyon fontos, hogy az Avason közösséget teremtsünk – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak a polgármester. – Az elmúlt években számos olyan betelepülő volt, aki jelenlétével szinte szétverte ezeket a közösségeket, ezért fontos, hogy újra összehozzuk az avasiakat. Volt már több ilyen főzőverseny, szerették az itt élők, ezért úgy gondoltuk, fontos, hogy a város is mögé álljon – hangsúlyozta.

avasi_fozo_csaladinap_140726ml_02.jpg

Az egyik bográcsban birkapörkölt, a másikban sertéspörkölt, a másik csapatnál krumpligulyás, babgulyás, vaddisznópörkölt, csülökpörkölt… Kozma Istvánné szerint nagyon egyszerű a recept.
– Sok friss hús, sok hagyma, és persze paprika, bors, só, lényegében ennyi – mondta. Azért persze fontos az arány, és vannak apró titkok is.A nap igazi fűszere azonban a beszélgetés, az együtt töltött idő volt. Még akkor is, ha közben a színpadon délelőtt tíztől délután 5-ig váltják egymás az előadók, és természetesen kirakodó vásár, kézműves műhelyek, ugrálóvár, arcfestés, népi játszótér, lufihajtogató bohóc is várta az avasiakat.

avasifozo_vajna_140726.jpg

Nem a finom ételek illata hozta fel az Avasra, és nem is új forgatási helyszínt keresett, de ellátogatott a rendezvényre Andrew G. Vajna producer, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, Palácsik Tímea is. Információink szerint a kormánybiztos magáncélból, esküvőre érkezett a városba, és mivel volt egy kis szabadideje, a családi napon találkozott a város polgármesterével és Csöbör Katalin országgyűlési képviselővel.A megbeszélés fehér asztal mellett folyt, de nem került arra a versenyben főtt gulyásból egyrészt a kormánybiztos későbbi programja, másrészt amiatt, hogy nem is sok maradt már belőle. Viszont autogramot szívesen adott, és közös fotót is vállalt a versenyzőkkel, az Avason szórakozókkal Andrew G. Vajna.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!