Közélet

„A város gazdaságilag stabil: tudjuk építeni a jövőnket!”

2014-07-26 12:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kriza_akos_111027_ja_3v.jpg

Egy város életében úgy lehet rendet csinálni, hogy felszámoljuk az adósságot, munkahelyeket teremtünk, növekedési pályára állítjuk a gazdaságot, végigvisszük a fejlesztéseket. Kriza Ákos polgármester a Miskolc Televíziónak adott interjút, amiből tegnap részletet közöltünk, ez a teljes változat.

– Biztonság csak ott van, ahol van munkahely – ezt ön mondta az előző kampányában. Viszont aki a médiából tájékozódik Miskolcról, annak olyan benyomása támadhat mostanában, mint mintha itt csatatér lenne. És ez akkor kezdődött, amikor megalkották a nyomortelepek felszámolásával kapcsolatos rendeletet. Biztonság, rend van Miskolcon?
– Sok mindenről volt itt szó, haladjuk sorban. A munkahelyteremtés, közbiztonság, élhető Miskolc hármas jelszavával vágtam neki a ciklusnak, és ezen is dolgoztunk. Úgy gondolom, a munkahelyteremtés a legfontosabb – és ma háromezerrel többen dolgoznak a városban, mint négy évvel ezelőtt.

– Ebben benne vannak a közmunkások is.
– A közmunka ezer embert érint, a másik kétezer a nyílt munkaerőpiacon helyezkedett el. Ugyanakkor tény, hogy összesen háromezerrel több család kap munkajövedelmet. Ennek fontos üzenete is van: nem segélyből kell élni! Természetesen folytatni kell a gazdaságfejlesztést, a munkahelyteremtést, mert Miskolc igazi gazdasági kibontakozása csak így lehetséges. Itt van például a Takata, ami az elmúlt négy év legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházása. Most toborozza az embereket a gyárába, ott nemsokára újabb ezer ember fog dolgozni. De eredendően a biztonságról kérdezett: város gazdaságilag stabil lábakon áll. Nincs 36 milliárd adóssága, mint négy évvel ezelőtt volt, az intézmények is rendben vannak gazdaságilag, így tudjuk építeni a jövőnket.

takata_140626_vcs_12.jpg

– Az élhető Miskolcot?

– Az élhető Miskolc kialakítása programom egyik tartóoszlopa volt. Olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, és indítottunk el, amelyekre nagyon régen várnak a miskolciak. Elég csak a Selyemréti Strandfürdőt említenem. Hány évig volt kint a plakát, hogy 2008-ban nyitunk? És nem történt semmi. Mi megépítettük, a város lakóinak örömére. Építjük a tapolcai fürdőt és a diósgyőri várat is – ezzel szívós munkával, lépésről lépésre Miskolc városát.

– Tapolcával kapcsolatban az elmúlt napokban ellentétes hírek láttak napvilágot. A politikai ellenzék szerint érinti a beruházást a kormány 110 milliárdos zárolása. Ezt önök cáfolták. Erre azt mondják, a folytatásra nincs meg a pénz.

– Érdemes kimenni Tapolcára és megnézni, mi történik. Én járok ki rendszeresen, megmondom: gőzerővel dolgoznak a fürdőn. Egy tény és való, csúsznak, még nincs kész az első ütem. Azt kértem, mondják meg pontosan, mikor lesz kész, mert olyan megnyitót, amikor hátul még három munkás tartja a falat, elöl pedig masíroznak a politikusok, nem akarok. Tíz évig nem történt ott semmi. Most történik – most ezzel van baj?– De mi a helyzet a zárolással, a második ütemmel?
– Egy médiumban megjelent egy lista, hogy milyen fejlesztések lesznek ebben az évben, és mindenki azt gondolta, minden pénzt zárolnak erről a listáról. Dehogy zárolták! Azt a pénzt, amit a kormány elkülönített a miskolctapolcai fürdőfejlesztésre, nemcsak megkaptuk, de el is költöttük. Meg lehet nézni, ott volt a számlánkon, és megtörténtek belőle a kifizetések. A második ütemnek pedig megvannak az engedélyes tervei. Most írjuk össze a műszaki tartalmat, amint a rendelkezésünkre áll ez alapján egy körülbelüli árbecslés, kiírjuk a közbeszerzést. Megígértük, megcsináljuk. Mint ahogy mindent végigvittünk ebben a ciklusban. Persze, hogy nem megy minden úgy, ahogy szeretnénk, sokszor sokkal lassabban haladunk, de haladunk előre.

– A tempót gyakran kifogásolja az ellenzék a fészekrakókkal vagy a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben is.

– A fészekrakó-probléma jellegzetes példája annak, hogyan lehet megoldani valamit, amit mások elrontottak. Mind 2010 előtt költöztek be, és bár már jóval hamarabb megjelentek a gondok, mi kezdtük el a megoldáskeresést. Megtaláltuk, hosszú procedúrát kellett végigjárni, de amikor a végére értünk, akkor pillanatok alatt elkezdtünk dolgozni, és végrehajtottuk a kilakoltatásokat. A 173 megvásárolt lakás közül már több mint 90 van a birtokunkban. Folyamatosan újítjuk fel ezeket, hogy olyanok költözhessenek oda, akik be tudják tartani a közösségi együttélés normáit és fizetik a közös költséget. És az utcákon hogyan lehet rendet tenni? A hatósági erők koncentrálásával, nagyobb számban való bevonásával. Lehet rendőrt látni az utcán? Lehet. Nőtt a közterület-felügyelők száma? Nőtt. Háromszor annyian vannak, mint négy évvel ezelőtt. Minden egyes új villamoson biztonsági őr vagy közterület-felügyelő utazik. Csökkent a problémás esetek száma? Csökkent. Varázsütés a Harry Potterben van. Nekünk mindenért meg kell dolgoznunk.

feszekrako_120913_ja_13.jpg

– De van, aki már éhséglázadásokat vizionál, és mivel korábban ő volt Miskolc rendőrkapitánya, talán el is hiszik neki.
– Éhséglázadás, erre nem is tudok mit mondani. Hallottam arról is, hogy be kellene vezetni a vajdarendszert. Lehet, hogy Miskolcot ki kellene emelni a magyar közigazgatási rendszerből? Vagy a cigányságot a magyar jogrendből? Nagyon jól ismerem Lakatos Attilát, a borsodi cigányvajdát. Ő is elmondja, felnőttek generációk, akikkel már nem tud mit kezdeni. A cigányságnak vannak legitim választott képviselői a nemzetiségi önkormányzatban. Teszik a dolgukat, konzultálnak ővelük, jönnek hozzánk a kéréseikkel. Hál’ Istennek leginkább olyan kérésekkel, hogy adjunk munkát az embereknek. Ez fontos, mert akkor várhatjuk el, hogy a felzárkózás folyamatába egyre többen lépjenek be, ha tudunk munkát biztosítani, és erre nagyon jó a közmunka.

– Ugyanakkor a felszámolási programból cigánykérdés lett, és sokan hajlamosak a közbiztonság kérdését is összekötni a cigánysággal. Cigányprobléma van Miskolcon?
– Itt nem cigánykérdésről van szó, hanem arról, hogy a XXI. századi Európán nincs mit keresniük nyomortelepeknek a belvárosi részeken. Se közbiztonsági szempontból, sem gyermekjóléti szempontból. Meg kell nézni, nem egy lakásban ott szaladgálnak a patkányok, rengeteg a bogár. Több gócot felszámoltunk már az elmúlt években. A Szondi telepet még korábban megszűntették, a Békeszállót szinte teljesen sikerült felszámolni, most az Álmos utca volt napirenden. Közben kaptunk hideget-meleg minden oldalról, ezért kérdeztük meg a miskolciakat. 35 ezer támogató aláírás gyűlt össze egy hónap alatt, egyetlen polgármesteri program nem volt a rendszerváltozása óta, ami mellé ennyien odaálltak. Ez végleg kijelölte az utat, és azon végig kell, végig fogunk menni.

ellenorzes_140605_fkcs_11.jpg

– Többek szerint a környező településekre próbálja rányomni a város problémáját.

– Nem akarom és semmilyen településre nyomni. Ugyanakkor tudni kell, sokan vannak, akik, hasonlóan a „fészerakókhoz”, a rést, a lehetőséget kihasználva jöttek be vidékről a városba. Most, hogy megkezdődött a fészekrakó-probléma rendbetétele, hol jelentek meg? A városban? Nem. Valószínűleg visszamentek oda, ahonnan jöttek.

– Azt mondta, ön a tettek embere, és azt hajtja végre, amit megígért. Mit gondol, hogyan értékelik ezt majd a miskolciak?

– Én azt tudom, hogy a csapatommal naponta 12 órát dolgozunk a miskolciakért, és az általuk kijelölt úton járunk. Bízom benne, hogy a város lakói is előre néznek. Én mindenesetre azt teszem: következik a strand második üteme, a stadion, a kormány támogatásával fejlesztünk tovább. Velük közösen gondolkozva megyünk előre, mert ha nem lennének mellettünk, nem lenne fejlesztés. Ezért ez az az út, amin haladnunk kell.

A Miskolc Televízióban, hétfőn este 18.30-tól látható az interjú ismétlése, a Miskolci Napló című műsorban.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!