Közélet

Nyáron is figyelnek a hajléktalanokra

2014-07-22 13:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A nyári időszakban is aktívan működik a Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központja, a Baross Gábor utca 13-15. szám alatt. Az intézményben összesen 250 éjszakai férőhely van ilyenkor, ez télen további 58-al bővül. A népkonyha 240 főnek tud ellátást biztosítani, a nappali menedéket nyáron 120-an vehetik igénybe.

Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető elmondta, nyáron is ugyanolyan aktivitást tapasztalnak, mint a hidegebb időszakokban: ilyenkor a meleg ellen próbálnak valahogyan védekezni a betérő hajléktalanok. A hideg időszakban - november 1-jétől április 30-ig - természetesen több férőhely áll rendelkezésre.

hajlektalanszallo_voroskereszt_baross_140722_ja_10.jpg

Mint megtudtuk, ellátásban nincs nagy eltérés a téli és a nyári időszak között. Az éjjeli menedékhely, a tisztálkodás, az étkezés, a mosási lehetőség, valamint a ruhapótlás ilyenkor is az alapvető szolgáltatások közé tartozik.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a nappali menedék hétfőtől péntekig, reggel nyolc órától délután négy óráig érhető el. Télen,és nagy hőségek idején a hétvégéken is nyitva tartják.

hajlektalanszallo_voroskereszt_baross_140722_ja_18.jpg

Duberné Dunaveczki Éva az utcai gondozószolgálatuk tevékenységéről is szólt, akikre ilyenkor hatványozott feladatok hárulnak, hiszen a jó időben többen húzzák meg magukat a szabadtéren, sátrakban, elhagyott hétvégi házakban.

Az utcai gondozók felkeresik őket, ismerik a megszokott helyeket. Élelmet, vizet, meleg ruhát, s ha szükség van rá, orvosi ellátást is biztosítanak a hajléktalanok számára. A nyári időszak különösen veszélyes az érrendszeri problémákkal küzdők számára, ezért a  gondozószolgálat tagjai kiemelten figyelnek rá, ha ilyen esetekben orvosi ellátásra van szükség.

hajlektalanszallo_voroskereszt_baross_140722_ja_8.jpg

Az intézményvezető elmondása szerint, a hajléktalanok kilencven százaléka több-kevesebb rendszerességgel felkeresi az ellátó intézményt. Sokan, akik nem jönnek be, attól félnek, hogy ha bemennek a központba, mire visszatérnek, összehordott viskójuk már nem lesz a helyén. Rájuk is kiemelten figyelnek utcai gondozószolgálat tagjai.

M. N.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-25 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!