Közélet

Ott fogadhatnak örök hűséget, ahol rájuk talált a szerelem

2014-07-20 14:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A királynék várának történelmi hangulatú kápolnájában, lovagtermében tartani egy esküvőt mindenképp különleges élmény. És ezt még lehet fokozni. Az első pár ajándékba kapja ezt a lehetőséget, és Nagy Lajos király udvari kísérete jelenlétében fogadhat egymásnak örök hűséget. Egyébként nem akármilyen párról van szó: itt, a diósgyőri várban ismerték meg egymást sok évvel ezelőtt.

eskuvo_var.jpg

A megújuló diósgyőri vár „festői romból” a fénykort idéző történelmi épületté válik a nyár végére. A rekonstrukció során két emblematikus helyiség is újjáépül: a Nagy Lajos király korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagterme és a várkápolna. Az első párt, aki a történelmi miliő legkülönlegesebb tereiben tarthatják meg esküvőjüket, pályázat útján választották ki.

– A nyár elején „tettük közhírré”, hogy a megújuló vár felszentelt kápolnájában és lovagtermében tarthatja esküvőjét augusztus 30-án délután egy szerencsés pár. Sokan jelentkeztek, küldték el rövid bemutatkozásukat, fényképüket. A döntést pedig az befolyásolta, mennyire eredeti, megható és Miskolchoz köthető a történetük – mondta az előzményekről a szervezők nevében Sinai Ágnes, a MIKOM Nonprofit Kft. marketingvezetője.

Úgy tűnik, a jelentkezők között ott volt a tökéletes pár: két kedves, összetartozó miskolci fiatal, akik régóta tervezgetik az esküvőt – és akik itt, a diósgyőri várban ismerték meg egymást. A történelmi miliő, az íjászkodás volt a közös pont. Történetük szinte mesébe illik, de a királynék várának romantikus közegébe mindenképp. A várfelújítás honlapján közzétették pályázatuknak azt a részét, ahol Karajz Nikolett elmeséli, hogyan ismerkedett meg leendő férjével, Lugosi Ottóval. – Egy nagy álmunk teljesül most – mondja immár élőszóban Nikolett.

– Nagyon fontos számunkra a diósgyőri vár, ott ismerkedtünk meg, kapcsolatunk kezdete, életünk egy része oda köt minket. Ma is rendszeresen járunk a vár rendezvényeire, szívesen nézzük a lovagi tornákat is. Karajz Nikolett és Lugosi Ottó is tősgyökeres és lokálpatrióta miskolci, a menyasszony ráadásul diósgyőri… Mint mondja, a család is nagyon boldog volt, amikor megtudták, hogy ők lesznek az első diósgyőri várbéli pár, és csak annyit mondtak: ki más, ha nem ti?

És hogyan készülnek a nagy napra? – Lélekben hatalmas nagy boldogsággal. Furcsa, hogy egy tízéves kapcsolat még tud mélyülni, de ez történik. Azzal, hogy ő a „leendő férjem”, „leendő feleségem”, egészen új dimenziók nyílnak. Mégsem csak egy papír a házasság, hanem egészen egymás felé fordulás… Gyakorlatban pedig nagy kapkodással. Olyan esküvőt szeretnénk, ami illik a helyszín emelkedettségéhez. Így például nem korhű, de a várhoz méltó, elegáns ruhát választottam – osztotta meg olvasóinkkal Nikolett, pedig a fiatal párnak még új, szokatlan ez a fajta nyilvánosság.

Ugyanakkor az esküvőjükről sem lehet állítani, hogy zártkörű lesz – a hivatalos várnép mellett a kilátogató közönség is láthatja majd bevonulásukat. Több száz, akár több ezer emberről beszélünk. Ők azonban erre úgy tekintenek, hogy így sok olyan miskolci barát, tanítvány, kolléga, íjász- vagy egyetemi csoporttárs is ott lehet, akiket egyébként nem tudtak volna meghívni. Így nem nyomasztja őket a nyilvánosság, hanem még jobban szeretve érzik magukat.

Cs. M.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-25 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!