Közélet

Új fényben pompázik a Szent István-barlang

2014-07-10 17:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sztistvan_barlang_140710_fkcs_7.jpg

Péntekről újra látogatható a Szent István-barlang, amelyben uniós támogatásnak köszönhetően újult meg a világítási rendszer. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból volt fontos, de látványosabbá is tette a cseppkőbarlangot az érdeklődök számára.

A „Bükki barlangok megőrzését, természeti állapotának helyreállítását szolgáló beruházások 2. ütem” elnevezésű KEOP projektnek köszönhetően tudták elvégezni a nettó 170 millió forint bekerülési költségű fejlesztést. A munka miatt a barlang nem volt látogatható, péntektől azonban már újra nyitva lesz a nagyközönség és a légzőszervi betegek számára is. Ők a Fekete-teremben gyógyulhatnak: annak a magas relatív páratartalom miatt gyakorlatilag por és gombamentes a levegője.

sztistvan_barlang_140710_fkcs_15.jpg

Csütörtökön projektzáró ünnepséget tartottak a barlangban, melyen Horváth Ákos, a Bükki Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, 25 éve épült a világítási rendszer, amely a fény mellett meleget is adott, emiatt pedig algásodás, mohásodás, vagyis az úgynevezett lámpaflóra alakult ki a barlang falán. Így tehát mindenképpen indokolt volt a rendszer cseréje, amit a pályázati forrásnak köszönhetően tudtak megvalósítani. A korszerű ledes világítás esztétikai többletet is ad a barlanghoz, ami reményeik szerint látogatócsalogató is lesz.

sztistvan_barlang_140710_fkcs_32.jpg

Az élővilágért is felelősséggel tartozunk, jelentette ki V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. A barlangokat természeti csodáknak nevezte, amikből négyezer található hazánkban, ezek mind természetvédelmi oltalom alatt állnak, több közülük fokozottan védett. Ilyen a Szent István-barlang is, amely egyben a kevés látogatható közé tartozik. Nem is kevesen nézik meg, tavaly 30 ezres látogatószáma volt, amihez viszont már nem volt méltó az infrastruktúra az államtitkár szerint, ugyanakkor energiahatékonyság szempontjából sem elhanyagolható a fejlesztés.

sztistvan_barlang_140710_fkcs_23.jpg

V. Németh Zsolt megjegyezte, az uniós fejlesztési ciklus utolsó beruházásait adják át, így érdemes elmondani, hogy 184 hasonló természetvédelmi fejlesztés valósulhatott meg uniós támogatással az országban, mintegy 39 milliárd forint értékben. A következő programozási időszakban pedig arra törekszenek, hogy ennél is több legyen.A Bükki Nemzeti Parkról és az igazgatóság munkájáról tartott a megjelenteknek előadást Dudás György, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Elmondta, a Bükki a harmadik, Magyarországon létrehozott nemzeti park, az első erdős, közel 125 ezer hektáros területen. Az említett négyezer barlangból 1200 itt található. Hét természetvédelmi tájegységre bontva kezelik a területet, melynek van Európa Diplomás, Ramsari- és világörökségi területe is.

sztistvan_barlang_140710_fkcs_3.jpg

Részletesen bemutatta az igazgatóság tevékenységi körét, majd kitért arra, hogy a Szent István-barlang beruházáshoz tartozik két másik is. Denevérvédelmi szempontokat figyelembe véve lezárták a fokozottan védett Kis-Kőháti-zsombolyt. A megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang rehabilitációjával pedig éppen a Szent István-barlangban előforduló árvízveszélyt csökkentették. Az igazgatóhelyettes emlékeztetett rá, hogy a 2010-es árvíz idején a barlangban olyan komoly vízkitörés volt, hogy még a látogatóépületet is homokzsákokkal kellett védeni, ez a Soltész-kerti-mésztufabarlangban történt beavatkozás után már nem fordulhat elő még egyszer.

sztistvan_barlang_140710_fkcs_26.jpg

Ezt követően az átadást jelképezendő átvágták a bejárathoz kifeszített szalagot, majd a vendégek be is járhatták a barlangot, hogy elsőként csodálhassák meg a természeti képződményeket az új fények mellett, melyet péntektől már mindenki megtehet.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-19 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!