Közélet

A nap káros sugarai

2014-07-03 15:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE napozas_ill_130719_10.jpg

Itt a nyár és bőröd mégsem sugárzik? Sápadt vagy és félsz, hogy leégsz? Vagy épp totál vörös vagy egy strandolás után? Van megoldás!

Nyáron a bőrünk is könnyedén kiszáradhat, melyet bár külsőleg is ápolnunk kell különböző krémekkel, továbbra se felejtsük el, hogy a legfontosabb a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékfogyasztás. Ne gondoljuk, hogy az egész nap kimaradt folyadékot, este hazaérve pótolni tudjuk! Ha így teszünk, módfelett megterheljük vesénket.

Ha bőrünk leégett, piros, feszül és fáj, a gyógyulás érdekében fogyasszunk minél több folyadékot. Bulizók, figyelem! Az alkoholt hanyagoljuk ez idő alatt, hiszen az még inkább dehidratálja szervezetünket. A leégés alapvetően egy gyulladás, mely során bőrszöveteink víztartalma csökken, amit minél hamarabb pótolnunk kell.

diosgyori_strand_120618ml_11.jpg

Védekezzünk a leégés ellen!

A rádió, a televízió, a különböző fórumok nem győzik hangsúlyozni, hogy ügyeljünk a nap káros sugaraira. Bár régen csak 11-14 óra között nem volt ajánlott a napon tartózkodni, ma már a javasolt számok 11 és 16 órára módosultak. Illetve hangsúlyozzák azt is, hogy minden termékből – testápoló, kézkrém, hajápolók – a fényvédővel ellátott változatot részesítsük előnyben.

– A nyár közeledtével szerezzünk be fényvédőt tartalmazó alapozót vagy nappali hidratáló krémet, és ha már shoppingolás közben lecsaptunk életünk legjobb bikinijére, ne feledkezzünk meg a naptejről sem. Gyakran éppen az első strandolásokkor nem rendelkezünk még e készítménnyel, pedig ekkor a legsebezhetőbb bőrünk.

– Ha bőrünk nagyon világos, nem árt, ha a nyár beköszönte előtt párszor ellátogatunk egy szoláriumba, ugyanis a megfelelően beállított gépek UVA-sugarakat bocsátanak ki, melyek jótékony hatásúak. Ugyanakkor ne vigyük túlzásba e tevékenységünket, hiszen abban az esetben károssá válik. A legfontosabb pedig, hogy amikor a nyaralás előtt két nappal, rádöbbenünk, túl fehérek vagyunk, már semmiképpen se menjünk szoláriumba. Először is valakinek egyenesen jól áll a fehér bőr, mely a megfelelő színű bikinivel párosítva épp annyira vadító lehet. Másodszor elég lesz bőrünknek a nyaralás során elszenvedett, napfény okozta ártalom, ne tetézzük. Harmadszor pedig annak is fennáll a veszélye, hogy már a szoláriumban leégünk, és ilyen állapotban kell végigszenvednünk az utat.

diosgyori_strand_120618ml_19.jpg
– Strandoláskor, akkor is használjunk naptejet vagy más fényvédő készítményt, ha felhős az ég, esik az eső, vagy vizesen úgy érezzük, majd megfagyunk. A világos bőr keppessé teszi az embert arra, hogy ilyen körülmények között is leégjen.

– Minél többször kenjük be magunkat naptejjel, ugyanis a készítmények bár elméletileg vízállóak, nem árt biztosra menni. Ha felettébb előrelátóak vagyunk, nem árt beszerezni egy napozás utáni krémet is.

Mi van, ha már leégtünk?

Általában az első leégést követően hazaérve azzal kell szembesülnünk, hogy nincs otthon semmilyen speciális napozás utáni, vagy égésre alkalmazható készítmény. Ha van rá mód, pár szempilla lebegtetés és mosoly kíséretében (persze lehet elegendő a vörös arcbőr is) kérjünk meg valakit, szaladjon el a boltba, ha ez nem megoldható, jöhetnek a alternatív módszerek:

–A legrégebbi, még nagyanyáink által is bőszen alkalmazott készítmény a tejföl, mely helyettesíthető aludttejjel és natúr joghurttal is. Lényeges, hogy vastag rétegben vigyük fel a bőrre, és hagyjuk rajta körülbelül 15 percig. Abban az esetben alkalmazzuk e módszert, ha bőrünk forróságát a feszítő viszkető érzést kívánjuk orvosolni. Abban az esetben, ha a tejföl felmelegedett, ne várjuk meg a 15 perc elteltét, hanem azonnal mossuk le, hiszen csak tovább melegíti már így is égő bőrünket.

– Gyors megoldás lehet az ecetes borogatás, ha épp émelygünk a napszúrás miatt, ne alkalmazzuk a módszert. És azt se felejtsük el, hogy a hadművelet után nehéz lesz kiszellőztetni a lakást, persze a fájdalom nagy úr. Ha e módszert választjuk, öntsünk ecetet egy ruhadarabra, majd ezzel borogassuk az éget bőrfelszínt.

barlangfurdo_120429_ja_16.jpg
– A kamilla gyulladásgázló és fertőtlenítő hatásáról is ismert, és alkalmazhatjuk kívül belül. Vagy borogassuk a kihűlt teával a bőrünket, vagy fogyasszuk el azt.

– Hatékony lehet még a fekete tea is a leégés kezelésére. Törekedjünk arra, hogy minél erősebb főzetet készítsünk, majd ezzel borogassuk bőrünket.

– Az aloe növény vagy az abból készített kivonat is hasznos lehet. Vágjuk le a növény egyik levelét, majd a zselés belső részekkel kenegessük a megégett bőrfelszínt.

– Ínyencek pedig bátran alkalmazhatják az eperrel történt borogatást, ami már csak látványra sem lehet rossz. Viccen kívül az eperben található hatóanyagok is nyugtatják a bőrt. 5-7 percig hagyjuk állni az eperszeletekből készült pakolást bőrünkön, majd távolítsuk el azt.  Mindenképpen próbáljuk elkerülni, a leégést, tegyünk megfelelő óvintézkedéseket, aztán irány a strand.

Báthori K.
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-12 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!