Közélet

Elbúcsúztak a várostól a végzős egyetemisták

2014-06-26 09:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szalamander_140625_fkcs_23.jpg

Fáklyás felvonulással vettek búcsút a várostól és a campustól a Miskolci Egyetem végzős hallgatói szerda este. A hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve vonultak a Petőfi térre, ahol a valétaelnökök átadták az elnöki szalagot és a kar zászlaját utódaiknak, majd koszorút helyeztek el a szobornál. Az esemény főszervezője a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata volt.

szalamander_140625_fkcs_26.jpg

A 2014-ban valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, egészségügyi és zenészhallgatók június 25-én, szerdán 21 órától tartották ballagási ünnepségüket. Az ünnepség kezdetét fanfár jelezte, mely a Városháza dísztermének teraszáról szólalt meg. A karonként felsorakozott végzős hallgatók meggyújtott fáklyákkal várták a város és az egyetem vezetőit és a meghívottakat.

szalamander_140625_fkcs_29.jpg

Ünnepi köszöntőjében Torma András rektor elmondta, a valéta búcsút jelent, a búcsú pedig egy új élet lehetősége is egyben. Az egyetem vezetője arra kérte a végzősöket, hogy legyenek büszkék arra, hogy a Miskolci Egyetemen végeztek.

Kriza Ákos polgármester kiemelte, Miskolc szeretettel várja vissza a végzős hallgatókat. Hangsúlyozta, Miskolc polgárának lenni megtisztelő, csak úgy, mint a Miskolci Egyetem hallgatójának lenni.

szalamander_140625_fkcs_7.jpg

A Miskolci Egyetem egy nagy múltú felsőoktatási intézmény, 2014 júniusában a 279. tanévét zárja. Jogelődjét, a Bányászati Akadémiát 1735-ben Selmecbányán alapították. A selmeci hagyományok nemcsak végigkísérik az egyetemi éveket, hanem valódi diákévekké varázsolják azokat, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egy életre meghatározó maradjon az Alma Materhez való kötődés és a diáktársak összetartása.

szalamander_140625_fkcs_10.jpg

Az egyetemen nagy hagyománya van a selmeci örökség ápolásának. Az erre épülő egyedülálló diákélet, a szakestek, a kari egyenruhák, a nóták, melyek leginkább megőrizték több száz év hangulatát, és nem utolsó sorban a végzős valéták fáklyás városi ballagása, a Szalamander mind-mind felejthetetlen élmények.

szalamander_140625_fkcs_17.jpg

A Szalamander az egyik utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után. Az eseményeknek Miskolc város 2 impozáns helyszíne – a Városháza előtti tér és a Petőfi tér – adnak otthont, a két helyszín között a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon maga a Szalamander zajlik.

minap.hu
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!