Közélet

A telepfelszámolás ellen demonstráltak

2014-06-25 15:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE roma_demostracio_140625ml_079.jpg

Demonstrációt tartott szerda délután a Kitelepítés Elleni Bizottság, a Magyarországi Cigánypárt, illetve a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a miskolci avult telepek felszámolása ellen. A Városház téren mintegy kétszáz demonstráló előtt mások mellett beszédet mondott Váradi Gábor, Szegedi Dezső és Tamás Gáspár Miklós is. A demonstráció után nem sokkal Soós Attila, a Fidesz-KDNP miskolci frakciócsoportjának szóvivője sajtótájékoztatót tartott, ahol kiemelte: folytatják a miskolci nyomortelepek felszámolásának programját.

17.40
Rendben és atrocitás nélkül befejeződött a Városház téren megtartott demonstráció, nem volt szükség a rendőrség beavatkozására, a demonstrálók petícióját pedig Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője vette át.

roma_demostracio_140625ml_071.jpg

Fidesz-KDNP: Folytatjuk a miskolci nyomortelepek felszámolásának programját

Soós Attila a rendkívüli sajtótájékoztatóján kiemelte, a városvezetés elkötelezett abban, hogy folytassa megkezdett utat, a Miskolcon még létező szegénytelepek felszámolását, és szándéka szerint ezt be is fejezi.

soos_attila_140625ml_1.jpg

– Az ez ügyben történt egyeztetések, személyes találkozók, beszélgetések és különböző fórumok tapasztalatai mind-mind azt mutatják és bizonyítják, hogy a miskolciak túlnyomó többsége egyetért azzal a szándékkal, hogy a Miskolchoz méltatlan szegénynegyedeket meg kell szüntetni – emelte ki a szóvivő, hangsúlyozva, hogy ezen szándékukat a Fidesz-KDNP-n kívül egyik ellenzéki párt sem támogatta.

Soós Attila sajnálatát fejezte ki, hogy vannak olyanok, akik a politikai haszonszerzés reményében még attól sem riadnak vissza, hogy Miskolc rossz hírét keltsék. Vannak, akik a város határain kívülről kérnek segítséget, hogy céljaik elérése  érdekében feszültséget szítsanak és olyan hangulatkeltést folytassanak, amely hamis és téves.

– Különösen furcsálljuk, és nem tartjuk jó iránynak azt, hogy nem átallnak csalásért jogerősen elítélt, börtönviselt embert is felhasználni ezen szándék és cél elérése érdekében – tette hozzá a szóvivő.

soos_romak_140625ml_1.jpg

Soós Attila elmondta, természetesen tiszteletben tartják az állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát. Ám abban is biztos lehet mindenki, hogy a miskolci városvezetés - folyamatosan párbeszédet folytatva a városlakókkal - tovább viszi a nyomortelepek felszámolásának a 2014. májusi közgyűlésen elfogadott tervét.

– A nyomortelepek felszámolásának programja egész Miskolc számára nagyon fontos ügy. Ez az ügy, ez a vállalás egyforma jelentőségű és horderejű minden miskolci polgár számára, legyen az cigány, vagy nem cigány városlakó – fogalmazott.

ciganytuntet_140625_fkcs_15.jpg


16.45
A Városház téren elsőként Szegedi Dezső, Jászai-díjas színművész lépett színpadra, aki kiemelte: „a demonstráció senki ellen, de magunkért” jött létre. Kérte, hogy a résztvevők ennek szellemében járjanak el, próbáljanak higgadtak maradni, nincs értelme az indulatoskodásnak. Tamás Gáspár Miklós filozófus úgy fogalmazott „a szabadság, egyenlőség, testvériség a cigányokra vonatkozik, és ez a helyzet nemcsak Miskolc, hanem Magyarország és Európa ügye is”.

roma_demostracio_140625ml_050.jpg

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról szólt, a demonstrációval az is a céljuk, hogy felhívják a városvezetés figyelmét arra, mit jelent számukra Miskolc. – Itt születtünk, ez a hazánk, és itt is szeretnénk meghalni – fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta: mindig azért küzdött, hogy a város hírnevét öregbítse. Véleménye szerint azonban a májusban meghozott rendelet „nem öregbíti Miskolc hírnevét”.

roma_demostracio_140625ml_062.jpg

Botos Ferenc, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Cigány Párt tagja annak a véleményének adott hangot, hogy például a stadionrekonstrukciókra fordított összegeket a nyomortelepek lakásainak felújítására kellene fordítani. A felszólalókat többször bekiabálások szakították félbe, a demonstrálók olyanokat skandáltak, hogy „Miskolcon maradunk”, illetve „Tiszteletet akarunk”. A Csiszár Miklós jegyzőnek átadott petícióból Csendes József szociológus olvasott fel részleteket, kérve, hogy az önkormányzat vonja vissza a rendeletet. Elmondta, sokan félnek, mert nem tudják, mi lesz velük. Több felszólaló utalt rá, hogy egyetértenek az embertelen lakhatási körülmények felszámolásával, de azzal nem, hogy Miskolcon kívülre kelljen költözni.

16.35
A stadiontól és az Avasról indult menet a Szent Anna tértől együtt haladt, és együtt érkezett meg a Városház térre. A vonulók néha énekeltek, és szinte folyamatosan skandálták, hogy Miskolcon maradunk, illetve azt, hogy Opre roma! (Talpra, roma).Amerre a menet haladt, az emberek megálltak, kijöttek a házakból, udvarokról, nézték őket. Névvel nyilatkozni senki nem akart, de a legtöbbeknek az a véleményük, hogy a számozott utcákon laknak rendes emberek és laknak bűnözők is. A bűnözőkkel szemben el kell járni, a rendes embereknek pedig segíteni kell. Szerintük a telepfelszámolás, az, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy normális körülmények között élhessenek, komoly segítség.

16.05
Az Avasról indultak a Szent Anna-templomhoz értek, már mintegy 30-35-en vannak. Sok köztük a gyerek. A hangulat békés, semmi nem zavarja a rendet, a menetet.15.50
A stadiontól indult menet a Győri kapui templomnál visszatért a „menetirány szerinti” oldalra, a templom oldalában, a járdán haladnak. A rendőrautók viszont továbbra is a síneken közlekednek, ami azt jelenti, hogy az autók rendesen haladhatnak, a nagyobb kereszteződésekben rendőrök irányítják a forgalmat. A villamosokat pedig felváltva elengedik a rendőrautók, így ott sincs fennakadás, maximum kisebb lassulás.

ciganydemonstracio_140625_ml.jpg

15.45
Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő négy óra előtt sajtótájékoztatót tartott pár méterre a demonstráció központi helyszínétől, a városháza főbejáratánál. Szinte csak újságírók voltak jelen, nem alakult ki konfliktus. Jakab Péter szerint „elkapatott cigány vezetők tüntetnek most Miskolcon”, akik a milliós felzárkóztató programokkal lettek „kinevelve”.

ciganytuntet_140625_fkcs_5.jpg

Jakab Péter szerint a tüntetők úgy el lettek kapatva, hogy most már nem elégednek meg az önkormányzat által felkínált kétmillió forinttal, új lakást szeretnének az általuk lepusztítottakért cserébe. A jobbikos képviselőj szerint a demonstráció nem más, mint a miskolci adófizetők provokálása. Mint fogalmazott, a „kétmilliósoknak” nem tüntetni kéne, hanem betartani az együttélés szabályait, és úgy használni az önkormányzati ingatlanokat, hogy azokat ne kelljen lebontani. Jakab Péter ismét az ingyenes gettófelszámolást szorgalmazta.

cigany_vonulas_140625_vcs_10.jpg

15.38.
Az avasi menethez többen csatlakoztak a Hideg soron, így mintegy húszra nőtt a számuk.15.30
A tervezettnél később, de elindultak a Centrumnál gyülekezők is. A késlekedés nem okozhat gondot, hiszen az övék a legrövidebb útvonal. A helyzet hasonló, mint az Avason: tíznél alig többen alkotják a menetet, a demonstrálóknál nagyobb létszámban vannak jelen a biztosító rendőrök. 

ciganytuntet_140625_fkcs_4.jpg

15.17
A rendőrök igyekezete ellenére fennakadást okoz a forgalomban a vonulás: az Újgyőri főtérnél a demonstrálók átmentek a Bükk áruház oldalára, a rendőrautók a villamossíneken közlekednek – így fennakadást okoznak a Diósgyőr felé haladó forgalomban. Ez azt is jelenti, hogy a belváros felé helyreállt a közlekedés rendje.

ciganydemonstracio_140625_ml_2.jpg

15.10

A diósgyőri menet a Vasgyári piachoz ért – de mivel a járdán haladó demonstrálókat lépésben rendőrautók kísérik, máris dugó alakult ki azon a szakaszon.

15.00

Elindultak a stadiontól a demonstrálók – összesen alig több mint százan.
Az avasi gyülekezőhelyről mintegy tíz demonstráló indult el, a rendőri biztosítás meghaladta létszámukat.

cigany_vonulas_140625_vcs_3.jpg

14.50
Mintegy száz demonstráló gyűlt össze a Diósgyőri stadion melletti parkolóban szerda délután. A Magyarországi Cigánypárt feliratos zöld mellényt viselő szervezők táblákat osztottak szét a gyülekezők között, ami nem volt egyszerű, mert nem kapkodtak azok után. Ezek jellemző felirata: Házért házat! Miskolc az otthonunk, Követeljük a lakhatást!, Ne vegyék el a jövőnket!, Hosszabb távra munkát!

roma_demostracio_140625ml_019.jpg

Botos Ferenc, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Cigánypárt tagja tartott eligazítást a demonstrálóknak a vonulás útvonaláról, és hangsúlyozta, a menet tagjai figyeljenek egymásra.
A demonstrálók között idősebbek, fiatalabbak és gyerekek is vannak.

A vonulókat mintegy 50-60 rendőr biztosítja – a városi rendőrkapitányságról és bevetésiek –, köztük motoros rendőrök is.

minap.hu
Fotó: F. K. Cs.,
H. I., M. L., V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2014-08-06 08:37

    pixis

    Nem telep felszámolása ellen demondtáltak!Ezt azért illene tisztázni a szerkesztőségnek!

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!