Közélet

Átvehették certifikációikat a szépkorú akadémisták

2014-06-13 18:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szepkoruak_akademiaja_140613_ki_13.jpg

Az idén 5. alkalommal vehettek át certifikációt szépkorúak pénteken a Miskolci Egyetem Díszaulájában. A Szépkorúak Akadémiáján több mint 160 hallgató tett eleget azoknak a feltételeknek, amelyekhez a certifikációk megszerzését kötötték.

A MINŐIES Alapítvány és a Miskolci Egyetem által közösen szervezett Szépkorúak Akadémiája az országban elsőként Miskolcon indult, s népszerűsége azóta is töretlen.
Tanulni, új információt szerezni a tudomány világából sosem késő. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy a Szépkorúak Akadémiája jubileumát ünnepli az idén. Mint Torma András rektor ünnepi köszöntőjében elmondta, a Miskolci Egyetem számára fontos, hogy ne csak fiatalokat oktassanak, hanem az időskorúakkal is megosszák a legújabb ismereteket, kutatási eredményeket. Egyfajta gondoskodásnak nevezte ezt a rektor, aki hozzátette, a tudomány új és újabb eredményeinek közvetítése a társadalom felé rendkívül fontos, de nyitottságukkal az oktatók, professzorok megmutatják azt is, hogy „nem valamiféle elefántcsonttoronyban ülő tudósok”.

– Hisszük, hogy a Szépkorúak Akadémiájával egy olyan sikeres vállalkozásnak vagyunk a részesei, amelynek eredményeként a professzorok be tudják mutatni kutatási eredményeiket. A résztvevők pedig nagy örömmel jönnek. Hitünk szerint a nyugdíjas kor elérése még nem jelenti valaminek a végét, sokkal inkább a kezdetét – fűzte hozzá Torma András.

A MINŐIES Alapítvány és a Miskolci Egyetem által közösen szervezett Szépkorúak Akadémiája az országban elsőként a Miskolci Egyetemen indult 5 évvel ezelőtt, és azóta is évről évre változatlanul nagy érdeklődés kíséri. Az akadémia egyéves képzése alatt a szépkorú hallgatók betekintést kaphatnak a tudomány szinte minden területébe, megismerkedhetnek az egyes tudományágak legújabb eredményeivel, hallhatnak a legújabb kutatásokról.

szepkoruak_akademiaja_140613_ki_34.jpg

Idén 189 szépkorú hallgatóból 164-en tettek eleget azoknak a feltételeknek, amelyekhez az akadémia a certifikációk megszerzését kötötte, így a Szépkorúak Akadémiája záróünnepségén ők vehették át okleveleiket Torma Andrástól.

Az oklevelet átvevőket Kiss Gábor is köszöntötte. Mint Miskolc alpolgármestere is felhívta rá a figyelmet, hogy világszerte átalakulóban van a demográfiai környezet, megváltozott a korfa: egyre magasabb az átlagéletkor, Magyarországon és Miskolcon is. Ez új feladatokat jelent az önkormányzatok, civil szervezetek számára is, hiszen az átlagéletkor növekedése mellett egyre többen maradnak aktívak nyugdíjas éveik alatt is. Az Idősbarát önkormányzat címet kétszer is elnyert miskolci önkormányzat azonban odafigyel és törődik a szépkorúakkal. Mint az alpolgármester is fogalmazott, „szinte minden nap történik valami”, ami az idősek számára nyújt kikapcsolódási vagy éppen tanulási lehetőséget, legyen az gerontológiai konferencia, vagy éppen úszóverseny.

szepkoruak_akademiaja_140613_ki_29.jpg

Kiss Gábor szólt ugyanakkor arról is, hogy a tegnapi közgyűlés elfogadta a Salkaházi Sára Miskolc Programot, mely során pénzbeli támogatásban részesülnek a Miskolcon élő, 60. életévüket betöltött öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személyek. Végül az alpolgármester gratulált a certifikációjukat átvevő időseknek ahhoz, hogy felvállalták a programot, és végigcsinálták a képzést.

– Igazán tájékozottak lettünk a képzésnek köszönhetően – mondta el érdeklődésünkre Boda Pál Zoltánné, akinek különösen a csillagászat és a jogtudományi tárgyak tetszettek. A szépkorú asszony örömét fejezte ki, hogy – mint mondta – gondoltak az idősekre is, és megszervezték a Szépkorúak Akadémiáját. Mint mesélte, minden pénteken azzal foglalta el magát, hogy szépen felöltözött, és elutazott a Miskolci Egyetemre, ahol a képzéseket tartották. „Biztos, hogy jövőre is jelentkezni fogok”, mutatott rá arra, mennyire elnyerte tetszését a képzés.

K. I.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!