Közélet

Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz-KDNP a nyomortelepek felszámolásáért

2014-06-12 06:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_140612ml_72.jpg

Júniusi rendes ülését tartotta csütörtökön Miskolc város közgyűlése. Kriza Ákos polgármester napirend előtti felszólalásában egyebek mellett arról szólt: felkérte a Fidesz-KDNP szakpolitikusait, önkormányzati képviselőit, készítsenek elő egy aláírásgyűjtő kampányt a miskolci nyomortelepek felszámolásáért. (Bővebben l. külön!) Megszavazta a testület a miskolci időseket támogató Salkaházi Sára programot, az eladósodott társasházakat segítő Otthonvédelmi Alap létrehozását. Elfogadták a rendőrségi beszámolót is.

16.00 | Véget ért a közgyűlés

A végszavazáson minden előterjesztés zöld utat kapott, majd Fedor Vilmos javaslatára 70 másodperces néma felállással emlékeztek a miskolci zsidó áldozatokra.

14.45 | Közérdekű kérdések

Mokrai Mihály
(MSZP) azt tette szóvá, hogy a város honlapján a márciusi közgyűlés jegyzőkönyve az utolsó, amit meg lehet találni. Arról is szólt, hogy korábban hajnalban, reggel ürítették a belvárosban a kukákat, de manapság a főutcán állnak egész délelőtt, szeméttel teli a kukák. Forszírozta a szökőkutak takarítását is.

Kriza Ákos
polgármester elmondta, kérték már, hogy figyeljenek oda a korábbi szemétürítésre, újra megteszik majd.
A polgármester a maratoni hétvége kapcsán szólt, nagyon sikeres rendezvény volt, a két főszervező, Szűcs István és Nagy András munkáját egyéves uszodabérlettel ismerte el. A városháza női váltója második, míg a férfi hatodik lett, nekik is gratulált a polgármester.

kozgyules_maraton_140612ml.jpg

Gazdusné Pankucsi Katalin
(Fidesz) jelezte, június 21-étől, szombatonként újra közlekedik a nullás villamos. A június 14-ei komlóstetői családi napra invitált mindenkit délután 2 órától.

Pakusza Zoltán
(Jobbik) elmondta, Perecesen a legfontosabb probléma a csapadékvíz-elvezetés, jó lenne egységes tervet készíteni, amit később anyagiak függvényében meg lehetne valósítani. A nemzeti ünnepeken Perecesen nincs zászló kihelyezve, az ott lakók szeretnék, ha ott is lenne. Megköszönte a MIK-nek, hogy a volt mozi területén megkezdték a rendrakást, érdeklődött, mikorra végeznek. A Márton Bíró utca 2. előtt van egy kiszáradt fa, félnek az ott élők, hogy kidől. A Kárpáti és a Stadion utca kereszteződésében egy kátyút a Városgazda kijavított, de egy Tigázos akna is meg van süllyedve.

Földesi Norbert
(MSZP) elmondta, a Szent István 2–4. szám alól keresték meg a lakók, hogy eltűnt egy behajtani tilos tábla, azóta a parkolás és az autóforgalom a lakók mindennapjait, úgymond erősen befolyásolja. Már a negyedik közgyűlésen kérdezi, hogy mikor kezdődik a körzetében az útburkolatjelek festése. A Középszer 2-nél az esőzések miatt romlott a partfal állapota, bokáig járnak az emberek a sárban, várja a megoldást és a választ. A parkolók és a kisebb utcák kátyúzásáról érdeklődött, , ahogy a közmunkásokról is újra kérdezett, mert még nem találkozott a választókerületekhez rendelt brigádokkal. A Városház tér 7. szám alatti MIK-es prémiumlakásról is érdeklődött, hogy ki lakik benne.

Bartha György
(MSZP) érdeklődött, mikor indul a munka a Mária és a Csavar utcán. A bükkszentlászlói templom tornyát a szél lerontotta, kérte a városvezetést, hogy valamilyen segítséget próbáljon meg nyújtani. Érdeklődött korábban, hogy a MIK Zrt. mely társasházaknak, lakásszövetkezeteknek tartozik közös költséggel és mennyivel, de nem kapott érdemi választ, így újra kérdezi.

Kovács László
(KDNP) elmondta, a nagyobb esőzések után komoly árvizes helyzetek állnak elő Ómassán. Kérte, vizsgálják meg, hogyan lehetne az átereszeket átalakítani, hogy elvezessék a vizet. Lillafüreden lassan egy éve adták át a megújult függőkertet, nagyon sok turista keresi fel, azonban egyes virágágyásokból virágokat loptak ki. Szeretnék, hogy folyamatosan dolgozzon ott kertész. A Hegyalja u. 2–4. szám mellett még mindig nem készült el a játszótér. Az Árpád utca 50–54. szám előtt nem tudnak az autók parkolni, szeretné tudni, mikor történhet ott érdemi munka.

Tompa Sándor
(DK) a közbeszerzések átláthatatlanságáról beszélt az előző közgyűlésen, érdeklődött lehetne-e valamit tenni azért, hogy ne bírságolják meg a várost és cégeit ilyen ügyekben, illetve van-e következménye, hogy a pályázatok miatt bírságokat kapnak az önkormányzati cégek. A Lézerpont Látványtár kapcsán érdeklődött, hol tart ez az ügy. Korábban támogató döntés hozott a közgyűlés egy kaszinóberuházás mellett, érdeklődött ez hol tart. A belvárosi behajtást szabályozó rendeletről is kérdezett.

Varga Gergő
(DK) szerint valótlan állítások jelennek meg a médiában, hogy lázítják a számozott utcákban élőket, hogy nem értenek egyet a telepfelszámolással. Ez nem igaz, ők a módjával nem értenek egyet. Érdeklődött, hogy a szociális bizottság kérhet-e beszámolókat, szeretné megtudni, hogy van-e szegregációs terve a városnak. Szeretnék látni a fészekrakós lakások megvásárlásáról az OTP-vel kötött szerződést.
Kriza Ákos
elmondta, a közgyűlés előtt volt a döntés, nézze vissza a képviselő.

Gonda Géza
(Fidesz) a Sütő János utca utáni járdaszakasz kapcsán szólalt fel. Azt is elmondta, szombaton szeretettel vár mindenkit a két új EU-konform játszótérre.

Fedor Vilmos
(MSZP) emlékeztetett, éppen 70 éve indult el az első deportáló vonat miskolci zsidókkal a haláltáborok felé. Javasolta, tartsanak emlékülést a holokausztban elhunyt miskolci zsidók emlékére – illetve, hogy hetven másodperces néma felállással emlékezzenek a hetven éve deportáltakra.

Nánási Kocsis Norbert
(Fidesz) bejelentette, Péter Pál-napi mulatság lesz a Kassai utcai általános iskolában július 28-án 14 órától.

Fodor Zoltán
(MSZP) az Avas hármas ütemben élők nevében kérte, hogy a 31-es buszról szülessen végre pozitív döntés, járjon fel újra az Avas-tetőre. Köszönetet mondott a Várostörténeti vetélkedő és a szárazelem-gyűjtési akcióban segédkező hivatali munkatársaknak, hiszen hétvégén is lehetővé tették, hogy a városházán tartsanak rendezvényt. Bejelentette, felavatják a harmadik parkot is, ahol a körzetben született gyerekeknek kapnak egy-egy fát, ezúttal 54-et ültetnek el.

Singlár Zoltán
, az MVK Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy beindul a 31-es járat az Avas-tetőn, már letölthető honlapjukról a menetrend.

Zsiga Marcell
(Fidesz) elmondta, elkészült a Bátori és a Zoltán utca sarkán a parkoló aszfaltozása. A Miklós utcán javították a járdát, a Miklós és a Rácz utca között új szakasz épült. Muskátlikat helyeztek ki az oszlopokra, kérte a virágágyások kapálását. A Kőporoson fejlesztik a játszóteret, és az Őrs, Rácz, Gyula utca által határolt területen is új játszótér lesz hamarosan. Több tucat vadonatúj utcabútor, padok, szemetesek kerülnek ki. Az ifjúsági sporttelepet is szeretnék rendbe tenni mihamarabb. A Gyula utca 54. előtt csapadékvíz-elvezető rendszer épül. A múlt héten Trianon-emlékművet avattak, ami szép közösségi tér is lesz.

Szabó Sándor
(KDNP) jelezte, a Kis-Hunyad utca elején hibás az aszfalt. A Deák téren több lámpaoszlopot kicseréltek, de a tövében az aszfaltozás elmaradt. A Patak utcai mélygarázs építése során a Kossuth utca állapota megromlott, mikor javítják ki? Jelezte, a Széchenyi utcai üzlettulajdonosok panaszkodtak, hogy az élelmiszerbolt környékén italoznak, és a kapuk alatt vizelnek. Megköszönte, hogy a Széchenyi utcára kiültették a facsemetéket, és jelezte, a Centrum előtt egyet ki kellene vágni, mert kiszáradt.
 
Molnár Péter
(KDNP) a városüzemeltetési osztálynak és a Városgazdának megköszönte, hogy a Vörösmarty aluljárót lezárták éjszakára, már érzékelhető, hogy nem olyan piszkos, de szükséges még egy nagyfokú fertőtlenítés, festés. A régi Mesecukrászda mögötti téren elkezdődik a nagyberuházás, 20 millió forintért a jövő héttől rendbe teszik a teret. Tegnap ott egy lakossági információs irodát is nyitottak. A Munkácsy köz végén ideje lenne már egy gyalogosátkelő felfestése. A kátyúzást is nagyon várják a Vörösmarty városrészben. A Király u. 22–26. mögötti fizetőparkoló megsüllyedt, folyamatos a lakossági panasz. A Bihari utcában aszfaltcsere lesz nyáron.

Jakab Péter
(Jobbik) elmondta, a város munkatervéhez benyújtottak egy előterjesztést az ingyenes gettófelszámolásról, de visszavonta az előterjesztést a polgármester. Ugyanis eddig gettófelszámolásról nem szavaztak, csak arról, hogy kétmilliót fizetnek annak, aki kiköltözik. A módosítójuk megszavazása arra is lehetőséget biztosított volna, hogy a városvezetés bebizonyítsa, tényleg akarja-e a gettófelszámolást. Különösen, hogy százmilliókat szavaztak meg fejlesztési programokra. A Jobbik ezért aláírásgyűjtést kezd az ingyenes gettófelszámolás érdekében, mert „nem a kétmilliót kell a városon kívülre költöztetni, hanem a renitenseket”. A Jobbik minden kiontott embervért tragédiának tart, de annyi holokauszt megemlékezés volt már, hogy ők Trianon-emlékülést javasolnak.

Kiss János
(Fidesz) szerint beszélni könnyű, de a szavazatukkal nem álltak ki a Jobbikosok a nyomortelepek felszámolásáért. Amikor a Fidesz bejelenti, hogy aláírásgyűjtésbe kezd a telepfelszámolás kapcsán nagyon átlátszó lépés ez a Jobbiktól. Elmondta, bocsánatkérésre kötelezte Káli Sándort és az MSZP országos központját a debreceni ítélőtábla. Mert valótlanul állították, hogy Kriza Ákos bizonyítékot hamisított. Két dolgot üzen ez. Az egyik, hogy a mese végén a jó győz, a rossz mindig elbukik. A másik, hogy a bocsánatkérés politikai kultúrája csak akkor működik az MSZP-nél, ha kényszerítik rá őket. Még javasol bocsánatkérést az MSZP-nek, fészekrakó ügyben, hogy gyengék voltak, képtelenek voltak megvédeni a várost.

Simon Gábor
(MSZP) azt mondta, Káli Sándor törvénytisztelő ember, ahogy Kriza Ákos is betartotta, amikor szilveszterkor kért bocsánatot tavaly, amikor erre kötelezte a bíróság. Ő vezette be a bocsánatkérés kultúráját. Szerinte valami csúnya dolog működik a városházán, az előző közgyűlésen néhány kérdést feltett, például a mezőkövesdi reptérről. Azt válaszolták, hogy majd egyszer lesz terv és akkor ő is fog tudni róla. De a MIK lakások kapcsán is érdekes levelet kapott, azt írják, nem találják a korábbi leveleit. Mi az oka, hogy a zöld szigetek nem zöldek, hanem gyomszigetek a villamospálya mentén, kérdezte.

14.15–14.45 | Zárt ülés


kozgyules_140612ml_14.jpg

12.56 | Oktatás és kultúra
 
Következtek a köznevelési, szociális, kulturális élet fejlesztésével kapcsolatos előterjesztések. Ezek: Javaslat Közszolgáltatási szerződés kötésére a Diósgyőri Alapfokú Táncművészeti Iskola Nonprofit Kft.-vel, Javaslat a nevelési intézményekben a 2014/2015-ös nevelési évet érintő alkalmazotti létszámok meghatározására, Javaslat a Miskolci Települési Értéktár Bizottság beszámolójának elfogadására, Javaslat a pénzbeni és természetben nyújtott szociális támogatások helyi szabályairól szóló 22/2010.(VI. 30.) önkormányzati rendelet módosítására, illetve a Javaslat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata között létrejött használati szerződés módosítására, a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel megállapodás megkötésére.
 
Kovács László
(KDNP) elmondta, a Diósgyőr Alapfokú Táncművészeti Iskoláról elmondta, a Felszállott a Pávában nagy sikert ért el a Szinvavölgyi Néptáncműhely, mindenki láthatta, hogy mekkora értékei vannak. A támogatásra mindenképpen méltóak. Salkaházi Sáráról elmondta, újságíró volt, belépett a rendbe és a rendházban szociális nővérként zsidókat rejtegetett, de rajtakapták és a Dunába lőtték a zsidókkal együtt. Családját Miskolc fogadta be, itt éltek. A róla elnevezett programban azokat az időseket szeretnék támogatni, akik a háború után felépítették Miskolcot és méltóak arra, hogy gondoskodjon róluk a város.

Fedor Vilmos
(MSZP) megjegyezte, már tavaly decemberben támogatta a települési Értéktár megalakulását. De ezt a tavaly áprilisi törvény után hatvan nappal kellett volna létrehozni. Máshol a szakma dominált, úgy hozták létre, Miskolcon politikusok is vannak a bizottságban, pedig azokra kellene bízni, akiknek ez a szakmájuk.

Zsiga Marcell
alpolgármester az értéktári rendszerről és annak fontosságáról beszélt. Mint megjegyezte, biztos benne, hogy még sok olyan érték van Miskolcon, amely felkerülhet a listára. Gratulált annak, aki kitalálta a Salkaházi Sára programot.

Fedor Vilmos azt mondta, a miskolci kocsonya az anyagban mint gasztronómiai érték szerepel, pedig ami igazán nagy dolog, az a körülötte lévő legenda. Vannak olyan értékek, amelyek már feledésbe merültek, ezek megmentése, felkarolása nem sikerülhet azok nélkül, akik ezekkel foglalkoztak.

Kiss János
(Fidesz) szerint nem csak azt kell kiemelni, hogy a város gazdaságilag megengedheti magának, hogy egy innovációt vezessen be a szociális kapcsolattartásban. Beindult egy paradigmaváltás is a szociális politikában. Nemcsak azok juthatnak szociális ellátáshoz, akik akár mesterséges úton előállítanak egy helyzetet, hogy jogosultak legyenek, hanem olyanok is, akik maguktól nem is kérnék. Pedig az életük munkája alapján ezek az emberek megérdemlik, de eddig kevesen voltak jogosultak. Arra biztat minden 60 életévét betöltött miskolci nyugdíjast, hogy figyelje majd az ezzel kapcsolatos híreket később. Azt szeretnék, hogy ez a program az örök időknek szóljon.

Fedor Vilmos javaslatot tett az MSZP frakció nevében, kerüljön be az Értéktárba Budai Domokos almája, a zsinagóga, a Gellért-féle sokszögeszterga, a Hámori-tó és a DVTK.

Tompa Sándor
(DK) szerint jó lenne, ha az Értéktár bizottság egy kicsit alaposabban nézné meg, hogy mik kerülhetnek be és miért az Értéktárba.

Mokrai Mihály
(MSZP) hangsúlyozta, a szociális ellátást a szociálisan rászorulók kapják, nem nevezhető paradigmaváltásnak, amiről ez az előterjesztés szól. Ez egy választási tétel, nincs köze a szociális ellátáshoz.

Kiss János szerint ez a program fenntartható, gazdaságilag és szociálisan is megérett a város rá. Kérte, hogy mindenki írja fel a kéménybe, hogy, ha a szocialisták nyernék a választást, akkor megszüntetik nyugdíjasoknak juttatandó támogatás programját.

Mokrai Mihály kérte, mutassák meg a költségvetésben, hol van az az 500 milliós tétel, amit erre a programra fordítanak. Nem az MSZP, hanem az élet fogja eltörölni, mert finanszírozhatatlan.

Pakusza Zoltán
(Jobbik) szerint korrekt, hogy jutalmazzák azokat, akik letettek valamit az asztalra. Csak ez a paradigmaváltás április 6-a után kezdődött. Telep-felszámolási programról is azóta beszélnek, amit meg sem szavazott a közgyűlés, hiszen ilyenről nem döntöttek, csak arról, hogy kétmillió forintot fizetnek annak, aki elköltözik Miskolcról. Adják ezt a pénzt karácsonyra az embereknek, és akkor nem fogják rásütni, hogy a kampány miatt van.

Soós Attila
(Fidesz) szerint nemcsak a telepfelszámolást nem támogatja a Jobbik, de az időseket sem tartják embernek, hanem a megvásárolható, korrumpálhatóak körébe sorolja. Alamizsna szintre alacsonyítják le ezt az intézkedést, ami szégyen és emberi értékrend közötti különbség.

Pakusza Zoltán szerint Soós Attila csúsztat, hiszen a Jobbik azért nem szavazta meg a javaslatot, mert nem az adófizetőknek kell állni azt, hogy valaki lelakja a lakást. Ha az elbérlő tönkreteszi a bérelt lakást, akkor neki kell ezt kifizetni, nem másoknak. Az ingatlankezelőnek nem kellett volna hagyni, hogy lelakják a lakásokat.

Földesi Norbert
(MSZP) azt mondta, öt sor a program leírása, amiből nem derül ki pontosan semmi. Joggal gondolhatják azt, hogy egy olyan réteghez fordulnak a laptoppályázattal, köszöntéssel, most tízezer forinttal, amellyel eddig nem törődtek. Az idősellátó központokba egy széket sem vettek és nagyon rossz körülmények között zajlik a munka.

Kiss Gábor
alpolgármester a vitában elhangzó témákra reagálva elmondta, az Értéktár bizottság kapcsán összekeveredtek kicsit a dolgok. Itt is úgy jött létre a bizottság, mint máshol, szakemberek képviseletével. Kérte, hogy a törvényben előírtak szerint tegye meg Fedor Vilmos a javaslatot. A Salkaházi Sára program kapcsán elmondta, valóban paradigmaváltásról van szó, a város azokat szeretné támogatni, akik évtizedeken keresztül itt dolgoztak és értéket hoztak létre. A szociális ellátásban dolgozók is részesültek a laptoppályázatból.

kozgyules_140612ml.jpg

12.26 | Sportfejlesztések


Következtek a sportfejlesztéshez kapcsolódó előterjesztések. Ezek között szerepel: Javaslat az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft., az MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft., az MVSC Miskolci Vasutas Sport Club, a MEAFC Miskolci Egyetemi Atlétika és Futball Club, a MISI SC Miskolci Városi Sportiskola Sport Club, 2014–2015. évi társasági adó támogatásból finanszírozandó létesítményfejlesztésre és tárgyi eszköz beszerzésre, utánpótlás nevelésre irányuló pályázatához önerő biztosítására, Javaslat a labdarúgócsapatot működtető Diósgyőr FC Kft.-vel megkötött támogatási szerződés meghosszabbítására és javaslat a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Korlátolt Felelősségű Társaság tagjai között létrejövő szindikátusi szerződés jóváhagyására és a társaság részére történő vagyonjuttatással kapcsolatos döntések meghozatalára, valamint a Diósgyőr FC Kft.-vel illetve a BorsodSport Invest Kft.-vel kötött többoldalú megállapodások utólagos jóváhagyására.

Bartha György (MSZP) a sportiskoláról elmondta, óriási segítség a tao (társaságiadó-kedvezmény), már elkezdődött fejlesztés az egyes sportágak területén. Ha kivezetik a tao-t, akkor újra előállhat az a helyzet, hogy a nagycsapat viszi el a pénzt és forráshiányos lesz az utánpótlás. A sportiskolánál van lehetősége az önkormányzatnak a támogatás ellenőrzésére, de a kluboknál erre nincs lehetőség.
Kriza Ákos elmondta, ezek valós kérdések, amelyeket feltettek az államtitkárnak, ez alapján hozták meg a döntéseket. A jövővel kapcsolatos kérdéseket próbálják átlátni. A tao-s támogatásokon keresztül annyi támogatás áramlott az utánpótlás-nevelésbe, a sportba, mint nagyon régen nem.

Tompa Sándor (DK) szerint azok a cégek, amelyek társasági adót, illetve osztalékot fizetnek, egy részét ilyet támogatásra fordíthatják, tehát ezek közpénzek. Éppen ezért lenne fontos, hogy lássák ezek lehívását.
Zsiga Marcell alpolgármester elmondta, vannak olyan beruházások Miskolcon, amelyek tao-s pénznek köszönhetők, ilyen például a kettes jégpálya befedése vagy a tapolcai fürdő sportmedencéje.

Mokrai Mihály (MSZP) szerint becsapják a miskolciakat. Három feltétele volt a stadionépítés elkezdésének, ebből az egyik a DSM Nonprofit Kft. ellen indult felszámolás. Ha holnap nem kapnak hosszabbítást az eljárásra, akkor itt semmi nem épül. Fedezet elleni csődbüntettet követ el a közgyűlés, ha elfogadja az előterjesztést, jelentette ki.
Kriza Ákos kijelentette, természetesen épül stadion Diósgyőrben.

Bartha György érdeklődött, azoknál az egyesületeknél hol tart a tao-s feltöltés, ahová az utánpótlások kerülnek.
Kriza Ákos elmondta, 15 napon belül írásos választ adnak a kérdésre.

Mokrai Mihály kijelentette, a miskolci szocialisták támogatják a stadionépítést Diósgyőrben, de ezt az ügyet rendbe kell tenni, mert így bűncselekményt követnek el.
Zsiga Marcell megjegyezte, alaposan fognak eljárni, nem szeretnének úgy járni, mint az előző városvezetés például a Vizek Völgye projekttel.

Földesi Norbert (MSZP) érdeklődött, igaz-e, hogy volt belső vizsgálat a sportiskolában, ha igen, szeretnék látni ennek a végeredményét. A Tapolcán épülő medencével kapcsolatos hírek arról szólnak, hogy csúszhat a beruházás és műszakilag is vannak problémák.

kozgyules_140612ml_11.jpg

11.15 | Településfejlesztés és városüzemeltetés

Következtek a településfejlesztéssel és városüzemeltetéssel kapcsolatos előterjesztések. Ezek: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. közötti – települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatás ellátására vonatkozó – Közszolgáltatási Szerződés meghosszabbítására, Javaslat közterületek elnevezésére, Javaslat a Miskolc, Kis-Avas Győri sor 253–255 sz. ingatlanok közötti (11945 hrsz.) partfalomlás, pincebeszakadás helyreállítására vonatkozó, benyújtott vis maior pályázattal kapcsolatos döntés közgyűlés általi utólagos tudomásul vételére és a pályázathoz szükséges önrész biztosítására, Javaslat a Miskolc, Lövei sor 547–548 sz. ingatlanok közötti (12480 hrsz.) partfalomlás, útleszakadás helyreállítására vonatkozó, benyújtott vis maior pályázattal kapcsolatos döntés közgyűlés általi utólagos tudomásul vételére és a pályázathoz szükséges önrész biztosítására, Javaslat az Y-híd építésével kapcsolatos döntések meghozatalára, szerződések jóváhagyására, valamint állami tulajdonú ingatlanok megigénylésére, illetve Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 26/2010.(VI.30) önkormányzati rendelet módosítására.

Bartha György (MSZP) afelől érdeklődött, hogy az Y-híd kapcsán minden lakossági egyeztetés rendben van-e.

Tompa Sándor (DK) tarthatatlannak nevezte, hogy a szennyvíz kapcsán ilyen későn kerül a közgyűlés elé a javaslat. Az avasi partfalomlásokkal kapcsolatban jó lenne tudni, hogy milyen elképzelések vannak az Avason. Megjegyezte, jó lenne, ha nem kampányszerűen dőlne el, hogy kik parkolhatnak olcsóbban a városban. Az Y-híd kapcsán azt mondta, régóta fennálló problémáról van szó, amit szintén kampányszerűen próbálnak megoldani, hivatalosan pedig nem lehet tudni semmit arról, hogy miért nem indult el a fejlesztés.

Jakab Péter (Jobbik) szerint nagyon sok városrészben az utcán folyik a szennyvíz szaghatásával és közegészségügyi kockázatával együtt. Ma Miskolcon középkori állapotok uralkodnak. Tíz utcáról kértek közérdekű adatot, eszerint kettőben senki nem rendelkezett szerződéssel, kettő pedig nem is létezik a MIVÍZ rendszerében. A tíz utcából mindössze háromszázaléknyi szennyvizet szállítanak el.

Tompa Sándor a közterületek elnevezése kapcsán elmondta, továbbra sem szerepel a perecesi Advent tér elnevezés a javaslatban, pedig már jó ideje kezdeményezték ottani lakosok, civil szervezetek, érthetetlen miért akadt el ez az ügy.

Fedor Vilmos
(MSZP) a Takata utca javaslat kapcsán határozottan kérte, akkor legyen ilyen elnevezés, amikor a cég már megtelepedett, bizonyított. Nincs a céggel bajuk, de az a gyakorlat legyen jellemző, hogy az eredményt értékeli.

Kovács László (KDNP) elmondta, a miskolci háziorvosi társadalomnak folyamatos kérése volt, hogy a sürgősségi betegellátás biztosítása érdekében a parkolásukat segítse az önkormányzat. 1998-óta az összes városvezetés felé érkezett megkeresés ezzel kapcsolatban a városvezetések felé, most találtak meghallgatásra. Ezzel a rendelkezéssel nem csak a háziorvosok elégedettsége fog javulni, hanem a háziorvosi ellátás lehetősége is.

Eperjesi Erika (Fidesz) a Kis-Avas kapcsán elmondta, a talaj, illetve a pinceásások alkalmával kitermelt föld könnyen megcsúszik, az utóbbi évek nagy esőzése pedig komoly gondokat okozott. Kéri, segítsenek a pincetulajdonosoknak a pályázatokkal.

Pakusza Zoltán (Jobbik) szintén megemlítette a perecesi Advent teret, értetlenségét fejezve ki, hogy miért nem történik semmi. Azt sem értette, hogy miért egy olyan cégről nevezik el az utcát, ami még nem bizonyított.

Varga Gergő (DK) nehezményezte, hogy a bizottságban csak egészségügyi kérdést tárgyaltak, javaslata ellenére szociális anyag nem kerülhetett a tagok elé.

Kiss János (Fidesz) szerint a szocialisták gazdaságfilozófiájával gond van, nem érti, hogyan lehet azt mondani, „semmi bajom a Takatával”. Véleménye szerint a Takata már bizonyított azzal, hogy 60 millió eurós beruházást valósít meg, és több mint ezer embernek ad munkát. Abban egyet értenek Jakab Péterrel, hogy a huszonegyedik században nem folyhat el szennyvíz csak úgy, ez ellen küzdeni kell a végsőkig. Van Miskolcon most olyan program, ami a gettók felszámolására irányul, ha a nyomortelepeket felszámolják, akkor ebben is tudnak előre lépni, jelezték már korábban, hogy ez egészségügyi kérdés is.

Mokrai Mihály (MSZP) a folyékony hulladék kapcsán megjegyezte, nem érti, ha tudták, hogy le fog járni a szerződés, miért nem léptek hamarabb. Nincs üzleti terv, jó lenne világosan látni, hogy mibe kerül ez a miskolciaknak.

Nánási Kocsis Norbert (Fidesz) a Hét vezér tér kapcsán megjegyezte, ez a tér többször volt veszélyben, eladása is felvetődött a szocialista időkben, most végre nevet kap.

Fedor Vilmos szerint azért mondták, hogy semmi bajuk a Takatával, mert támogatják a beruházást, de olyankor kell utcát elnevezni, ha a cég már működik.

Jakab Péter szerint kötelező a szennyvíz megfelelő tárolása, de ezt nem mindenkitől kérik számon. Gettófelszámolásról beszélnek úgy, hogy nem tartatják be a törvényt.

Simon Gábor (MSZP) a Kis-Avas kapcsán elmondta, még elképzelés sincs, hogy mit szeretne ott a városvezetés csinálni. Legalább az alapvető kérdésekre adott válaszoknak meg kellett volna születni a négy év alatt, mert így senki nem lát tisztán. De ez a problémája az Y-hídnak is, aminek már régen épülnie kellene a korábbi bejelentések alapján.
Kriza Ákos elmondta, az előző városvezetésnek nagy ívű bejelentései voltak a Kis-Avasról, de semmit nem tettek, a nulláról kellett kezdeni a felméréseket, tervezést.

Földesi Norbert (MSZP) az utcaelnevezéssel kapcsolatban megjegyezte, az alapítóról szoktak utcát elnevezni, ő viszont Takada, ezek szerint most a termékről neveznek el utcát. Szóvá tette, hogy az előterjesztések tele vannak helyesírási hibákkal, jó lenne erre odafigyelni. Elmondta, az avult telepek felszámolása 2004-ben kezdődött el Miskolcon, öt ilyet számolt fel az előző városvezetés, mint a Szondi-telep vagy a Békeszálló. Üljenek le, egyeztessenek, és akkor nem lesznek olyan problémák a sajtóban, mint most.

Simon Gábor elmondta, az IVS-ben szerepelt a Kis-Avas koncepciója, csak folytatni kellett volna, mint a villamosprojektet.

Pakusza Zoltán szerint döbbenetesek az adatok, amit Jakab Péter felsorolt, kérdezzék csak meg a vízműcég vezetőjétől. Mindenkinek szigetelt szennyvíztárolóval kell rendelkeznie saját költségen, ezt írja elő a törvény, nem értik, miért nem kéri ezt mindenkitől számon a város.
Kriza Ákos elmondta jogi, hatósági eszközökről beszélnek a Jobbikosok, de egyáltalán nem beszélnek arról, hogy mi lesz utána az emberekkel, hová kerülnek. Minden problémát orvosolni kell, aki segítséget kér, azt támogatni kell, aki elköltözne, azt abban segíteni.

Rostás László, Miskolc főépítésze a vitában elhangzottakra reagálva elmondta, az Y-híd esetében a lakossági felvetések figyelembe vevő rendezési terv az aktuális. A Kis-Avason feltárták az összes korábbi vízfolyást, kitisztították, a tavaly lezárult geológiai vizsgálatok alapján a bentonitos réteg csúszik. Ezzel nem tudnak mit kezdeni, a szakszerűen elkészült partfal is a két földrengés, illetve az eső miatt elfolyó bentonit réteg miatt csúszhatott meg. Az Advent tér elnevezésre a hivatalos javaslatot még nem adták be a főépítészeti kabinethez. Most hivatalból elindítják az ügyet.

Pfliegler Péter alpolgármester megkérdezte, ha valaki választás évében bármi pozitív dolgot csinál, akkor az kampányízű, tehát nem kellene csinálniuk ebben az évben semmit? Az orvosi ellátást végzőket segítik a parkolási javaslattal. A szennyvizes anyag nincs elkésve, éppen időben került a közgyűlés elé, jelentette ki. Jelentősen nőtt az elmúlt években az elszállított szennyvíz mennyisége, ami mutatja, hogy odafigyelnek erre a területre. Nagyobb iparterületekre vezető utakat mindenhol a nagyobb beruházást végző cégekről, vagy azok alapítójáról nevezik el. Mivel nyáron nem lesz közgyűlés ezért most időszerű az utca elnevezése. A Kis-Avas kapcsán nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy egy kifogástalan állapotban elkészült támfal négy métert lecsúszott. Egy családot kellett kiköltöztetni, számukra lakhelyet biztosítottak. Nagyon meg kell gondolni, hogy a következő támfalépítések hogyan valósuljanak meg, kiemelt műszaki odafigyelésre van szükség. Nem írtak ki új IVS pályázatot, így nem tudták volna folytatni az IVS beruházásokat, de lesznek új pályázatok, amiben a vízelvezetés, közutak és közvilágítás lesz a központi kérdés. Az elmúlt időszak földmozgásai lehet, hogy új koncepciót igényelnek majd a partfalépítéseknél.

kozgyules_140612_6_ml.jpg

9.10 | Közbiztonsági, közrendi előterjesztések

Következett a közrenddel és közbiztonság javításával kapcsolatok előterjesztések megtárgyalása. Ezek: Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására, Javaslat a Diósgyőr Polgárőr Egyesülettel és a Miskolc-Tapolcai Polgárőr Egyesülettel bérleti szerződések megkötésére, Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2013. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására és Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő közterületi térfelügyeleti kamerás rendszer megfigyelési pontjainak bővítésére.

Bogyay Ferenc,
Miskolc rendőrkapitánya a beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítésében elnézés kért a képviselőktől, amiért nem a megszokott időpontban, a májusi közgyűlésen tárgyalják a beszámolót. Ennek oka, hogy lőre lekötött külföldi útja miatt azon nem tudott volna részt venni, márpedig szerinte illetlenség, ha a kapitány nem személyesen jelenik meg a beszámoló tárgyalásakor.

Elmondta, a beszámoló a megváltozott, országos előírások miatt lett szűkszavúbb a korábbiaknál. Leszögezte: bűnügyi szempontból Miskolc nem kiemelten veszélyeztetett város, és különösen nem lett az 2013-ban. 2010-ben kellett a településeket, településrészeket besorolni, akkor sorolta a Miskolci Rendőrkapitányság Lyukó városrészt, és csakis azt ebbe a kategóriába. Ezt a döntést a szubjektív biztonságérzet és a kisebb súlyú bűncselekmények száma alapján hozták meg.

A múlt évről szóló írásbeli beszámolóból kiderül: a város és kapitányság összefogása látható eredményeket hozott. 2012 ősze óta működnek a közös járőrpárosok. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy Miskolcon nagyobb számban estek vissza a rendőri eljárásban rögzített cselekmények, mint a kapitányság teljese illetékességi területén. Örömteli, hogy a közterületen elkövetett cselekmények nagy mértekben estek vissza, ami összefüggésben van a megnövelt demonstratív jelenléttel. Ezért növelni kívánják a járőrpárok számát. Napjainkig 7 vegyes páros (rendőr és rendész) mellett 4 tisztán rendőr járőrpáros volt, ezek számát megkétszerezik.

Miskolcon a nyomozati eredményesség közel 120 százalékkal nőtt, 64,5 százalékra, 2009 óta toronymagasan ez a legjobb eredmény. Kezd beérni az évek óta végzett következetes munka gyümölcse, mondta a rendőrkapitány.
Az új Btk. miatt egyes tényállások megváltoztak, így nehezebb az összevetés a korábbi évekkel, de az ORFK úgy döntött, 14 kiemelt bűncselekménnyel külön foglalkoznak a statisztikákban, így például az emberöléssel, rablással, kifosztással, zsarolással stb.

A legszembetűnőbb javulás a rablások terén következett be. A 2013-as 20 százalékos visszaesés után egy újabb drasztikus csökkenést prognosztizál az, hogy 2014 első öt hónapjában felére esett vissza a számuk az előző év azonos időszakához képest. Jól alakul a súlyos testi sértések száma is, az elmúlt évi 122-höz képes az idei 30 kiváló eredmény. Fontos, hogy sem emberölés, sem emberölés kísérlete nem történt tavaly Miskolcon. 2010–12 között 13-14 autólopást követtek el a városban, az országos adatokhoz képest ez nem volt kiemelkedő, 2013-ban pedig ez 3-ra csökkent.

Országos, illetve a többi megyeszékhellyel való összevetést is érdemes megnézni, így sincs ok a szégyenkezésre. A kiemelt bűncselekmények nyomozati eredményessége terén a 6. helyen áll Miskolc, alig néhány százalékra a dobogótól, testi sértések terén a 4., garázdaság terén 5., lopások esetében a 6. helyen áll, tehát mindenképp az első harmadban marad a nyomozati eredményesség terén.

Ezen túl továbbra is országosan kiemelkedő számban alkalmazzák a szabadságmegvonással járó intézkedéseket, prioritást kapnak a bíróság elé állítások.
Hiszem, hogy ez az évek óta tartó következetes munka eredménye már a lakosság előtt is látszik, mondta a kapitány. Annak érdekében, hogy ezt a hitet a kapitányság állományában is meg tudják erősíteni, kérte a képviselőket, hogy a beszámolót elfogadásával ismerjék el az elvégzett munkát.

Vincze Csaba
, a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MÖR) igazgatója kiegészítésében arról szólt, hogy napi és nagyon kapcsolatban vannak a rendőri szervekkel. Kölcsönös, hogy ha segítséget kérnek, azt azonnal meg is kapják, a kialakított együttműködés példaértékűnek tekinthető. A vezető egyeztetések napi szintűek, de hetente egyszer mindenképp találkoznak. Nagyon erős a közterületek rendéjének fenntartásában az együttműködés. Elmondta, a 6 gyalogos járőrpáros számát 9-re kívánják emelni.

kozgyules_140612ml_67.jpg

Kriza Ákos
polgármester a rendőri munkát megköszönve személyes tapasztalatát mesélte el. Egy ismerőse azt mondta, amióta a járőrpár ott van a Bükk áruház környékén, egészen más lelkiállapotban száll le a villamosról. Mindennap oda is megy a járőrökhöz, és megköszöni a munkájukat. A polgármester leszögezte: továbbra is azért fognak dolgozni, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete is tovább javuljon.

A vitában Zsiga Marcell alpolgármester megköszönte a munkájukat. Ő is személyes gondolattal kezdte: amikor gyermekkorában iskola után szaladgáltak a főutcán, ha rendőrt láttak, rögtön óvatosabbak lettek. Ha a gyermekben is megvan egy pici félsz a rendőr láttán, akkor még jobban megvan ez a félsz a rosszban sántikálókban. Eltelt gyakorlatilag 20 év úgy, hogy nem volt rendőri jelenlét az utcákon. Képviselőként örül, hogy a MÖR központja a Győri kapuba került, mert javítja a biztonságérzetet, sűríti a járőrök számát. A múlt héten Bogyay ezredessel beszámolt neki arról, hogy Murva Róbert alezredes a vasgyári körzet új parancsnoka. Úgy látja, dinamikus vezetője lesz az őrsnek. Vásárolt korábban két kerékpárt az őrsnek, az idén is szeretné felszereléssel segíteni munkájukat. Kérte, a rendőrök a színesfém-kereskedőkre hassanak oda. Megköszönte a Győri kapui polgárőrök munkáját is, Kiss János frakciótársával támogatják őket, idén sem lesz ez másképp.

Kiss János
(Fidesz) frakcióvezető szintén megköszönte az elvégzett munkát. Leszögezte, csak arra az egy percre pihenhetnek meg, amíg ez a köszönet elhangzik Miskolc valamennyi rendőrének. Többre nincs idő, mert nehéz és hosszú úton megyünk, de már nem az út árnyékosabb felén, ezt mutatják a számok. Ha a fontos bűncselekményeket vizsgájuk, akkor 2010 óta a helyzet javult. Nem kiemelten, de javult. Érdemes megvizsgálni, mi vezethetett ide. Rendőri szakmai kérdésekbe nem szeretne beleszólni, de úgy látja, doktrínaváltást tudott bevezetni a városvezetés: vissza tudta hozni a rendőröket Miskolc utcára. A korábban néhány helyen járőröző városőrség Pestről jött, sokba került, de rendet tenni nem tudott. Ha szükség van arra, hogy áldozzunk pénzt a közbiztonságra, akkor számunkra evidens, hogy a miskolci rendőrökre áldozzuk. Mondhatjuk, hogy ők lélekben is a mi, a város rendőrei, Ez nagyon fontos lépés volt, lényegesen befolyásolta a miskolci bűnügyi helyzet javulását. Ami még fontosabb, hogy ez már trend, jelzi, hogy jó úton járunk.

Simon Gábor
(MSZP) azzal kezdte, az időkeret nem elég arra, hogy kifejtsék a véleményüket. Véleménye szerint annyira rossza a közbiztonsági helyzet Miskolcon, hogy komoly csomagot kellett a közgyűlés elé terjeszteni és kézzel-lábbal igyekeznek tenni valamit. Kriza Ákos a közgyűlés elején azt mondta, hogy van olyan utca, ahová este senki nem mer bemenni. Ez véleménye szerint nem közrend és közbiztonság. A kiemelt bűncselekményeknél a 2010-es számokhoz képest rosszabb a helyzet. Az elmúlt két év adataihoz képest valóban jobbak az eredmények, ami örvendetes. Nagy kérdés, hogy a miskolciak hogyan élik meg a rendőrség munkáját, megtapasztalják-e a szolgálunk és védünk szlogent. Miközben elismerik a miskolci rendőrök munkáját, ki kell jelenteni, hogy van probléma, tette hozzá. Sajnálja, hogy nem szól az előterjesztés új rendőrőrsökről, amelyet megígért a Fidesz korábban.

Jakab Péter
(Jobbik) elmondta a rendészet létszámbővítését támogatják. A városvezetésnek semmilyen elképzelése nincs arról, hogyan kellene rendet tartani a városban. Nem mennyiségi, hanem minőségi probléma van a rendészekkel. A törvénytisztelő, a büntetést befizető miskolciakkal szemben eljárnak, a bűnismétlő, de fenyegetően fellépőkkel szemben azonban nem.

Molnár Péter
(KDNP) frakcióvezető a frakció nevében megköszönte a rendőri és rendészeti vezető és munkatársaik munkáját. Örömteli az a javuló tendencia, amelyet az előterjesztés tartalmaz, bizakodásra adhat okot a beszámoló, hogy a következő években további javulásra van esély. 2010-ben mindenki látta, hogy baj van a városban, a választás kampányában a szocialista vezetők is igyekeztek látszatintézkedéseket hozni. A jelenlegi városvezetés már komoly lépéseket hozott, megalapították az önkormányzati rendészetet, konzekvens munkába kezdtek a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakításában. A vegyes járőrpárosok jelenléte a szubjektív biztonságérzet szempontjából nagyon fontos. A beszámolóban örömmel olvasta a gyermek- és ifjúságvédelmi részt, hogy milyen munkát végez a rendőrség a prevencióban.

Bartha György
(MSZP) azt mondta, 2013 januárjában írt a polgármesternek, hogy a diósgyőri polgárőrök kaphassák meg az épületet, gratulált a „gyorsasághoz”, hogy elintéződik. A körzetében több szelektív gyűjtősziget van, az egyiket közterületi kamera is látja. Rendszeresen kommunális szemetet, építési hulladékot is raknak oda, kéri, hogy a kamera segítségével szűrjék ki, hogy kik hordják oda a szemetet.

Seresné Horváth Zsuzsanna
(Fidesz) elmondta, időnként sok bosszúságot okoznak a munkahellyel nem rendelkező, a segélyt nem megfelelően felhasználó családok. A hatékony fellépés érdekében folyamatos lépéseket tesznek, és egyre jobb eredményeket érnek el, érdemes utána nézni, hány intézkedés történik a rendészetnél, ami bizonyítja, hogy nincs igaza Jakab Péternek. Véleménye szerint folyamatosan tájékoztatni kell a miskolciakat a megerősített rendészetről és az elérhetőségeikről. A városvezetés a közrend, közbiztonság megerősítése érdekében jó úton halad.

Jakab Péter szerint úgy nő fel egy generáció, hogy azt sem tudja, lopni bűn, ebben pedig a rendőrség is asszisztál.

Pakusza Zoltán
(Jobbik) elmondta, Perecesen például megszaporodott a betörések száma, mivel két éve megjelentek beköltözők. Egy évvel ezelőtt megállapított jelenségek – áramlopás, szemetelés – ugyanúgy jelen vannak, kérdés, hogy akkor milyen intézkedések történtek. A fészekrakókról nem tudni, hová költöznek, lehet, hogy éppen a zártkerti részekbe. Kérte a fokozott, intézkedésekkel is kiegészülő ellenőrzéseket. Ha Kiss János azt mondta az előző közgyűlésen, hogy minden idők legnagyobb közbiztonsági csomagját fogadják el, akkor itt tényleg baj van.

Kovács Józsefné Budai Mária
(Fidesz) elmondta, a lakossági visszajelzésekből is érezni, hogy javul a helyzet. Jelentős túlórát finanszíroz a város, hogy többet legyenek a járőrök az utcán. Már lehet esténként nyugodtan sétálni, a veszélyeztetett járatokon is látni járőröket, kérik, hogy a temetők környékén is többet járőrözzenek. A kritika helyett inkább nem kellett volna hagyni, hogy beköltözzenek a fészekrakók és megkeserítsék a miskolciak életét.

Varga Gergő
(DK) az avasi bűnügyi helyzetről és a 112-es hívóközpont munkájáról érdeklődött.

Tompa Sándor
(DK) elmondta, szerencsésnek tartja ezeknek az előterjesztéseknek az összevonását. A rendőrség kritikának foghatja fel azt, hogy a város ilyen erőfeszítéseket tett a rendészet megerősítésére. Olyan társadalmi problémák jelentek meg, amelyre nem tudott a rendőrség elég gyorsan reagálni.

Fedor Vilmos
(MSZP) szerint a folyamat már a hetvenes években elindult az árvíz után, a nagy különbség a megélhetés biztonsága. Amíg volt munka, addig nem volt ekkora a bűnözés. Az egyetem, társadalomkutatók bevonásával kellene megnézni, hogy mi a főbb probléma és megoldása. Munkahelyekre, gazdaságra van szükség, mert ettől változna alapvetően a helyzet.

Kovács László
(KDNP) köszönetet mondott a Diósgyőri Polgárőr Egyesületnek és az önkormányzati rendészetnek. Elismerését is kifejezte és a Fidesz-KDNP frakció részéről folyamatos együttműködést ajánlott. A Kocsonyafarsang idején itt járt vendégei dicsérték a várost a közbiztonság szempontjából is. Ő maga is tapasztalta belvárosi szórakozása alkalmával, hogy milyen biztonságos a belváros este is.

Katona Ferenc
(Fidesz) szerint senki nem mondta, hogy minden rendben van közbiztonság terén. A körzetében folyamatosan kapcsolatban van a rendőrség képviselőivel és nagyon jó a kapcsolat.

Takács Gábor
(Fidesz) megköszönte a rendőrség munkáját, nagyszerű a kapcsolata a Tiszai pályaudvari őrssel. Aki bűntől hemzsegő városnak próbálja beállítani Miskolcot, az nagy kárt tesz, az ideérkezők megdöbbennek, hogy a híre ellenére milyen nyugodt és biztonságos város. Érdekesnek nevezte a Jobbik kritikáját annak fényében, hogy nem szavazták meg a közbiztonsági csomagot.

Kiss János megjegyezte, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma 2013-ban kevesebb volt, mint 2010-ben, a számok alapján látszik, hogy jó úton járnak. A 2014 első félévi számai pedig még jobbak, mint a 2013-as, így bizakodásra adhat okot. A rendészek létszámának emelésével arra is lehetőség lesz, hogy az eddigi tíz vegyes járőrpáros helyett tizennégy legyen az utcákon.

Szabó Sándor
(KDNP) tartalmasnak és informatívnak nevezte a beszámolót, köszönte a számokat, amelyek a bűnözés csökkenéséről tanúskodnak. A probléma összetett, vizsgálni kell a szociális helyzetet is, nem lehet kizárólag a rendőrség nyakába varrni a bűnözést.

Simon Gábor egyet értett abban, hogy szociális, morális kérdésről is szó van. Véleménye szerint az ülőkövek tönkretétele nem azt bizonyítja, hogy olyan rendben lenne a közrend a belvárosban. Több bűncselekménytípust sorolt fel, amelyek száma növekedett 2010-hez képest. Nem lehet tudni, hogy az önkormányzati rendészet mit csinál, hiszen nem látni az eredményeket.

Földesi Norbert
(MSZP) szintén kíváncsi az avasi helyzetre. A rendőrségi állomány a nehézségek ellenére is dolgozik, kérdésként vetette fel, hogy lehet-e elégedettséget felmérni valahogy a városban. Véleménye szerint a képviselők „gyújtják a hangulatot” közleményekkel és nyilatkozatokkal.

Mokrai Mihály afelől érdeklődött, hogy mi a cél a rendészet megerősítésével, konkurálni akarnak a rendőrséggel, párhuzamosan dolgozni velük? A rendőrök munkáját megbecsülendőnek nevezte és elismerését fejezte ki.

Gazdusné Pankucsi Katalin
(Fidesz) elmondta, a vasgyári és komlóstetői lakosok nagyon örülnek a rendészeknek és a rendőröknek, tudnak velük kommunikálni és a felvetéseikre gyorsan reagálnak. Az Újgyőri főtérről is érkezett visszajelzés, hogy javult a helyzet. De javasolja, hogy többször legyenek a közösségi közlekedési járműveken is rendészek.

Takács Gábor egyetértett, hogy komplex problémáról van szó, ami komplex megoldást igényel a létbiztonság érdekében is. Ezért is kezeli a kormány kiemelten a közmunkaprogramot, ami megélhetést, lehetőséget biztosít.

Nánási Kocsis Norbert
(Fidesz) szerint a kommunizmusban gyökeredzik a probléma, valójában a hetvenes években kezdődött. Aztán jött a fészekrakók betelepítése, a Gyurcsány-kormány idején roma családokat lőttek le, tüntetéseket vertek szét. Minden negatívum a szocialistákhoz köthető, 2010-ben nemet is mondtak rájuk a választók, így nem csoda, hogy nem szeretik a demokráciát.

Kiss János szerint Simon Gábor a kiemelt bűncselekmények között talált ötöt, aminek a száma nőtt, viszont másik kilencben csökkent, és összességében is csökkent a kiemeltek száma. A Miskolci Rendőrkapitányság bűnügyi eredményessége is nagyon jó, ebben a hatodik helyen állnak, hiszen ez kell ahhoz, hogy a megfelelő büntetést megkaphassák az elkövetők. 2010-hez képest az általános közérzet is javult, itt is jó úton haladnak, köszönhetően a munkahelyteremtésnek, a fészekrakók kiköltöztetésének, a nyomortelepek felszámolásának.

Földesi Norbert felhívta a figyelmet, hogy Perecesen újraalakul a polgárőrség, ami nagyon jó, érdeklődött, hogy a hejőcsabai polgárőrök mikor kapnak helyiséget a munkájuk folytatásához.

A vitában elhangzott kérdésre reagálva Bogyai Ferenc városi kapitány az avasi helyzetről elmondta, elsősorban szociológiai jellegű problémákról van szó. Egy hasonló méretű kisváros adataival bármikor össze merné hasonlítani az avasiakat. Elsősorban együttélési problémákról van szó, ami nem csak rendészeti kérdés.

Vereczkei Csaba
megyei főkapitány a 112-es hívóközpontról elmondta, üzemel a rendszer, itt történt a próbaüzem, így közvetlen hatást tudtak rá gyakorolni, a szakmai javaslatokat közvetlenül be tudták építeni. Más megyékből ide jártak tanulni ezt a rendszert, így elmondható, hogy itt jól működik. A rendőrség megszabadult ettől a statikus feladattól, így növelhették a közterületi létszámot. A rendszer üzembiztosan működik, évi 450 ezer hívást fogadnak, ebben nyilván vannak kevésbé jól kezeltek is, ezeket igyekeznek a minimálisra csökkenteni. Elégedettség felmérést végzett a belügyminisztérium, de ezt az önkormányzat saját hatáskörében is elvégezheti.


kozgyules_140612_5_ml.jpg

7.50 | Gazdálkodás és adózás


A közgyűlés az ülését a Javaslat az építményadóról szóló 43/2013. (XI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról, a Javaslat az Otthonvédelmi Alap létrehozásáról, valamint az azzal való rendelkezés és gazdálkodás szabályozásáról szóló rendelet megalkotására, a Javaslat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásról 40/2012. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosítására és a Javaslat a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Református Egyházkerület részére a miskolci 14277 hrsz.-ú ingatlan 764 m2 területű épületének és a hozzá tartozó 4000 m2 telek értékesítésére napirendek tárgyalásával kezdte el.

Mokrai Mihály (MSZP) arról beszélt, hogy a présházak, gazdasági épületek után fizetendő adót csak politikai fogásnak tudja minősíteni. Inkább a vállalkozók adóterheit kellene csökkenteni véleménye szerint. Az otthonvédelmi alapnál nem látja, honnan lesz a forrás rá.
Kriza Ákos polgármester elmondta, van olyan miskolci, akinek azért kellett fizetnie adót, mert volt hivatalosan egy műhelye, ahol viszont nem végez haszonszerző tevékenységet, csak barkácsolni szokott – ám besorolása miatt adóköteles lett. A pincék sem jelentenek gazdasági előnyt senkinek.

Jakab Péter (Jobbik) szerint nem kérdés, hogy segíteni kell a fészekrakók által tönkretett társasházakat. Megoldás lenne, ha az adósságot felhalmozók vagy a politikusok, akik ezt hagyták, fizetnék meg a tartozást. Azt azonban nem támogatják, hogy a miskolciak fizessék ki mindezt, márpedig az előterjesztés erről szól. Látta egy fészekrakó több milliós számláját, az önkormányzati cég pedig csupán kedvesen felszólította a fizetésre, de nem tettek lépéseket, ezt a számlát sem a miskolciaknak kellene megfizetniük.
Kriza Ákos elmondta, jogi nonszensz, amiről Jakab Péter beszél, a Jobbik sem tudna mit tenni, csak handabandázik. A városvezetésnek most van jogi lehetősége lépni, és lépnek is.

Eperjesi Erika (Fidesz) az avasi pincék kapcsán szólalt fel, kiemelve szépségüket, turisztikai jelentőségüket, és kérve, hogy a megkezdett úton haladva menjen tovább a város.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) elmondta, a magyarok május 25-én a szavazatukkal bizonyították, hogy Magyarország jobban teljesít. De Miskolc is jobban teljesít, ennek köszönhető, hogy a pincetulajdonosok és a 25 négyzetméter alatti műhelyek tulajdonosai adómentességet kaphatnak. Ez egyfajta helyi rezsicsökkentést is jelent, mivel a körzetében van pincesor, így biztosan meg fogja szavazni.

Tompa Sándor (DK) hozzászólásánál ismét kivonult a Fidesz-KDNP frakció, mivel továbbra is várják, hogy bocsánatot kérjen Csiszár Miklós jegyzőtől. A képviselő megjegyezte, hogy a fél áron történő eladásával csökken az önkormányzati vagyon. Ez a négy előterjesztés rontja Miskolc helyzetét véleménye szerint.

Jakab Péter azt kérdezte, egy átlag miskolci megteheti-e, hogy éveken keresztül ne fizesse a rezsit, miközben a fészekrakók megtehették.
Kriza Ákos elmondta többedszer csúsztat a Jobbik. Ha bankkölcsönből fizetnek ki lakást, akkor övék a jelzálogjog és mindent a bank visz, nem tudnak a közműcégek lépni, ezért vették meg a banki követeléseket, hogy ne mindent a bank vigyen. A Jobbik jogszabályellenes cselekedetekre biztat. Van, amikor el kell menni a jogszabályok mezsgyéjéig, de ez nem az.

Varga Gergő (DK) szerint félmegoldás az Otthonvédelmi Alap, a Demokratikus Koalíció már a Parlament elé terjesztette komplex programját, de a Fidesz többségű országgyűlés nem volt hajlandó foglalkozni vele. A fészekrakó-probléma csak egy, a társasházaknál ettől sokkal nagyobb a baj. Nem helyben kezelhető problémáról van szó, kormányzati segítség kell. Hangsúlyozta, hogy nekik voltak megfelelő javaslataik minden probléma megoldására, de nem hallgatták meg őket, miközben számon kérik, hogy nem együttműködők.

Mokrai Mihály megjegyezte, ha a MIK Zrt. rendben fizetné a közös költséget a társasházaknál, az már nagy segítség lenne, mert többhónapos elmaradásban vannak. Kérdésként vetette fel, miért nem tudta az önkormányzat a református egyháznak átadandó szeretetotthont rendbe tenni, miért kell egyházi kézbe adni, miért nem az önkormányzat pályázik. Véleménye szerint a polgármester egyházi kézbe játszik át ingatlanokat.

Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta, frakciójuk támogatja az előterjesztéseket, különösen az Otthonvédelmi Alap létrehozását, amit az MSZP-nek is támogatni kellene, már csak a „háborgó lelkiismeret” alapján is, hiszen ők vezették a várost, amikor a fészekrakók beköltöztek. A szocialisták semmit nem tudtak kezdeni ezzel a problémával, míg a Fidesz-KDNP ebben az évben megszerzi a fészekrakós lakásokat, az alap létrehozásával pedig elindul egy konszolidációs lehetőség.

Takács Gábor (Fidesz) elmondta a Gyurcsány- és Bajnai-kormány intézkedései miatt álltak elő az olyan problémák, mind a devizahitel-csapda. A fészekrakókkal kapcsolatban a jelenlegi városvezetés megtett mindent, ami lehetőség a rendelkezésükre állt.

Tompa Sándor felhívta a figyelmet, hogy több büntetőügy van folyamatban a bíróságon a fészekrakós csalás kapcsán. Ha arról beszélnek, hogy ennek politikai felelőse is van, akkor miért nem tettek feljelentést? Az előző városvezetés már megtette a kezdeti lépéseket, de a jelenlegi vezetés négy év alatt csak beszélt.
Kriza Ákos szerint a betelepülést nem kellett volna hagynia a szocialista városvezetésnek.

Pfliegler Péter alpolgármester szerint nagyon sajnálatos, hogy egyes képviselők a legjobb szándékú előterjesztésben is csak mutyit látják, jó, hogy már nem ők vezetik a várost, ha nem tudnak másképp értelmezni javaslatokat.

kozgyules3_140612_ml.jpg

Soós Attila (Fidesz) szerint a pincék, műhelyek adótétele, a jó gazdálkodásnak köszönhetően mellőzhető a város számára, viszont a több ezer miskolcinak, akit érint, sokat jelenthet. A fészekrakó-ügy kapcsán csak sajtótájékoztatókat tartanak az ellenzéki képviselők, de rendesen benyújtott javaslat egy darab sem volt a részükről. A városvezetés lépésről lépésre halad előre azon jogszabályok mentén, amelyek az előző vezetésnek is rendelkezésére álltak. Megoldják a fészekrakó kérdést, rendbe teszik a társasházakat, jelentette ki.

Gonda Géza (Fidesz) szerint Mokrai Mihálynak semmi nem tetszik, ami egyházhoz kapcsolódó előterjesztés. A református egyház mentálisan sérült, közepesen fogyatékos emberek ellátásával foglalkozik majd, ami nagy feladat, és saját erőből, illetve pályázatból fejlesztene. Hangsúlyozta, hogy itt saját erőről van szó az egyház részéről, ez az ő vállalásuk, amit támogatni kell.

Molnár Péter
(KDNP) frakcióvezető szerint büszkének kell lennünk, hogy Miskolcon virágzó pincekultúra volt. A mostani előterjesztés jó szívvel támogatható, mert a tulajdonosok így többet tudnak majd fordítani a pincékre, ami városképi és turisztikai szempontból is fontos. Az Otthonvédelmi Alap kapcsán inkább bocsánatot kellene kérnie a szocialistáknak, nem bírálni a jelenlegi városvezetés megoldásra irányuló lépéseit. Az egyházaknak történelmi szerepük volt mindig is az oktatásban, szociális ellátásban, ezt támogatni kell.

Mokrai Mihály átadott Soós Attilának egy lakótelepi programot, amit a parlamentnek nyújtottak be korábban, jelezve, igenis van kidolgozott javaslatuk. Elmondta, emlékei szerint a Fidesz-kormány engedélyezte a devizahitelt. Nincs egyház-fóbiája, csak nem érti, ezt a feladatot miért nem az önkormányzat látja el.

Kiss János hangsúlyozta, 25 milliót hagynak a pincetulajdonosok zsebében és 50 milliós Otthonvédelmi Alapot hoznak létre, nem érti az ellenzék miért nem támogatja, hogy 75 millió forintot kapnak a miskolciak. Nem érti azt sem, hogy annak idején miért nem fordultak anyagi segítségért a lakótelepek kapcsán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökhöz, ha most ilyen javaslata van Varga Gergőnek.

Soós Attila szerint egy szót nem hallottak még arról, hogy az ellenzék támogatja-e azt, hogy pénzt hagyjanak a miskolciak zsebében, hogy pénzügyi alappal támogassák a társasházakat. Továbbra sem látja a közgyűlésre benyújtott javaslatokat, amelyek a miskolciak problémáját megoldanák.

Nehéz Károly (Fidesz) elmondta, körzetében több pincesor van, amelyek támogatásra érdemesek. Jó az előterjesztés, kéri, hogy támogassák.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető szerint alaptalanul, a tények ismerete nélkül vetnek a szemükre demagóg dolgokat. Elmondta, javaslatot jutattak el az Országgyűléshez, mert nem látják, mi lesz a MIK-es társasházakkal a tartozások miatt.

Simon Gábor (MSZP) szerint ők évek óta mondják, hogy valamit kezdeni kell a társasházak problémáival. Most képletesen „egy percük volt” arra, hogy a Fidesz javaslatát áttekintsék, de így is hozzá tudnak tenni. Az Otthonvédelmi Alapról szóló előterjesztés kapcsán javasolják: bővítsék ki a felhasználási lehetőségeket. Látható, hogy nemcsak a fészekrakós társasházakkal van probléma, terjesszék ki a felhasználói kört. Azt is javasolják, hogy növeljék meg a tervezett összeget, szerintük érdemi segítséget a tízszereséből, 500 millió forintból lehet adni – és szerintük ehhez lehet állami forrásokat is szerezni. Javasolják azt is, hogy az alaphoz benyújtott pályázatok ügyében a közgyűléshez lehessen fordulni jogorvoslatért.

Földesi Norbert folytatva felszólalását elmondta, sokan nem tudják, hogy mi a helyzet az Avason. Bűncselekményekről beszélnek, holott szociológiai problémák vannak és nem kriminológiaiak. Ezért is komplex programot kellene kialakítani, amivel ebből a problémából ez a város kilábalhat.

A képviselők 17 igennel, 1 nemmel és négy tartózkodással elfogadták az előterjesztéseket.

kozgyules2_140612_ml.jpg

A napirendek

A napirendek megszavazása előtt Kriza Ákos polgármester a javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Fejlődés Stratégiájának megvalósításáról szóló beszámoló elkészítésére című előterjesztéssel kapcsolatban elmondta: korábbi döntésük alapján az alpolgármesternek kétévente, februárban kell beszámolnia, így ennek napirendre vételét nem támogatja. A közgyűlés nem vette napirendre az előterjesztést. Ahogy az MSZP másik előterjesztését sem, ami a következőre tette javaslatot: ideiglenes bizottság létrehozása a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft-ben és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft-ben történt személyi változások nyomán kialakult helyzet kivizsgálása érdekében. Kriza Ákos elmondta, a javaslat okafogyott, hiszen az igazgató lemondott, az új megválasztása folyamatban van.

Érkezett egy harmadik előterjesztés is Simon Gábor részéről, javaslat vélemény nyilvánítására annak érdekében, hogy Miskolc legyen a Belügyminisztérium székhelye címmel. Ennek kapcsán Csiszár Miklós jegyző elmondta, az SZMSZ-nek nem felel meg a benyújtása, mivel későn érkezett, így nem javasolja napirendre vételét, a grémium nem vette fel napirendre ezt az előterjesztést sem.

Elfogadtak viszont tizenkettő sürgősségi napirendet a korábban kiküldött 14 mellé, de visszavonta a polgármester a közgyűlés a 2014. II. félévi munkatervének megállapítására vonatkozót. Így összesen 22 javaslatot tárgyalnak nyílt és 3-at zárt ülésen. A 22 javaslatot témájuk alapján öt tárgyalásra vonták végül össze.

kozgyules_140612_ml.jpg

Napirend előtt


A napirendek előtt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, a májusi közgyűlésen megszavaztak egy határozatot a nyomortelepek felszámolásáról. A Jobbik és a DK nemmel szavazott, az MSZP tartózkodott, tehát nem támogatják a gettófelszámolást Miskolcon. Elképesztő sajtóhadjárat indult meg azóta, nyilatkozatdömping, ami rossz színben tünteti fel a várost. Egyes balliberális képviselők a számozott utcákban izgatták az embereket, addig hergelték őket, hogy kitelepülés elleni bizottság alakult, amit értelmezni sem lehet, mert szó sincs, nem is volt soha szó kitelepítésről, mondta a polgármester.

– Két hét múlva tüntetést szerveznek a városháza elé a kitelepítést ellen, amit vissza kell utasítanom. Felelős polgármesterként nem hagyhatom, hogy bárki kitelepítésről beszéljen: aki ilyet mond, az hazudik. Eltökélt szándék, hogy felszámoljuk a telepeket, ahogy az is, hogy felszámoljuk a fészekrakós lakásokat, több mint hatvan lakást ürítettünk ki az elmúlt hetekben – jelentette ki a polgármester.

Hozzátette, az avult telepek felszámolása közrendvédelmi és gyermekvédelmi kérdés is. Sötétedés után például az ötödik utcába senki nem mer bemenni, csak aki ott lakik. Ezt a felszámolást folytatják, de minden ott lakó családdal egyezettnek, az együttműködést támogatják, nem az erőszakot. Kriza Ákos hozzátette, meg szeretnék kérdezni a miskolciakat, hogy támogatják-e ezeknek a telepeknek a felszámolását, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Előzetesen a napirendekről

A képviselő-testület júniusi rendes ülését tartja június 12-én, csütörtökön. A 27 napirendi javaslat közül 14 rendes – ebből egyet zárt ülésen tárgyalnak –, 13 pedig sürgősségi előterjesztés.

Az előterjesztések között szerepel többek között az építményadóról szóló önkormányzati rendelet, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészet Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására     vonatkozó javaslat. Tárgyalnak a MIVÍZ Kft.-vel kötendő közszolgáltatási szerződés meghosszabbításáról, illetve arról is, hogy az önkormányzat önrészt biztosítana az MVSI tao-s támogatással finanszírozandó létesítményfejlesztéshez, tárgyieszköz-beszerzéséhez és az utánpótlás-nevelésre irányuló pályázatához.

Az előterjesztések szerint bérleti szerződést kötnének a Diósgyőr és a Miskolc-Tapolcai Polgárőr Egyesülettel, közszolgáltatási szerződést a Diósgyőri Alapfokú Táncművészeti Iskolával. Napirendre kerül a nevelési intézményekben a 2014/2015-ös nevelési évet érintő alkalmazotti létszámok meghatározása, a közgyűlés II. félévi munkaterve is. Két előterjesztés avasi partfalomlással kapcsolatos vis maior pályázatokkal foglalkozik.

Valószínűleg az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó napirend lesz a Miskolci Rendőrkapitányság 2013. évi munkájáról szóló beszámoló. Ugyancsak fontos a Miskolci Települési Értéktár Bizottság beszámolójának elfogadása.

A sürgősséggel előterjesztett napirendek között szerepel többek között a pénzbeni és természetben nyújtott szociális támogatások helyi szabályairól, illetve az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet módosítása. Változhatnak a parkolás szabályai is.

Tárgyalnak a városatyák a közterületi térfelügyeleti kamerás rendszer bővítéséről, az Otthonvédelmi Alap létrehozásáról, az Y-híd építésével kapcsolatos döntésekről, és a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Korlátolt Felelősségű Társaság tagjai között létrejövő szindikátusi szerződés jóváhagyásáról, a társaság részére történő vagyonjuttatással kapcsolatos döntések meghozataláról, valamint a Diósgyőr FC Kft.-vel illetve a BorsodSport Invest Kft.-vel kötött többoldalú megállapodások utólagos jóváhagyásáról is.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-08 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!