Közélet

Indulhat a „Közös tér” projekt az Avason

2014-05-30 19:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE jezsuitak_ter_atadas_140529ml_13.jpg

Pénteken délután megtörtént a szükséges terület-birtokbaadási jegyzőkönyvének ünnepélyes aláírása, így semmi akadálya annak, hogy a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány elkezdhesse a „Közös tér” nevű sport, kulturális, illetve ökológiai fejlesztésének megvalósítását.

Hosszú folyamat fontos állomásához értek, hiszen már 5-6 éve keresik a lehetőségét, hogyan tudnának az Avas felé nyitni, mondta P. Forrai Tamás Gergely jezsuita provinciális. Nem kevesebb a feladat, mint húsz éve, amikor megtelepedtek itt, és ez az új építkezés jó lehetőség arra, hogy ez a bizonyos nyitás megvalósulhasson. A náluk megjelenő kifelé szolgálat, mely karitatív, kulturális, sport, szociális feladatokat takar, az új intézményeken keresztül valósulhat meg. A tervezés több városrendezési kérdést vetett fel, több elképzelés van, hogyan tudjanak egységes keretet kialakítani városképi szempontból is. A provinciális megköszönte a polgármesternek, hogy folyamatosan támogatja az elképzeléseiket.

jezsuitak_ter_atadas_140529ml_07.jpg
Mindig példa volt számára ez az iskola, a szellemisége, és most nagyon örül, hogy megvalósul ez a projekt, mondta Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő. A rend mindig törekedett a lakótelepi problémák megoldására, a jezsuitákkal együttműködve ez a program működni fog, mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormány kiemelten kezelje. A lakótelepeken élő ifjúság nem tudja a szabadidejét hol eltölteni, erre itt lehetősége lesz. Az önkormányzat jól döntött a terület eladásával, tette hozzá a képviselő.

jezsuitak_ter_atadas_140529ml_12.jpg
A városrész fókuszában építkeztek a jezsuiták, akkor, amikor elkezdődött itt a dezintegráció, mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Ahogy jelentkeztek a problémák, a civil szervezetekkel együttműködve kezdtek azok megoldásán munkálkodni. A fészekrakó probléma megoldása után is együtt szeretne a város a renddel a közösség kohéziója érdekében dolgozni, tette hozzá a polgármester, aki azt is megemlítette, hogy a sportpálya a város sportkoncepciójában is szerepel.

A beszédeket követően Kriza Ákos, P. Forrai Tamás és Szélyes Domokos, a MIK Zrt. ügyvezető igazgatója írta alá a birtokbaadási jegyzőkönyvet, majd a vendégekkel közösen a gimnázium teraszáról tekintették meg, melyik területet fogja érinteni a fejlesztés.

jezsuitak_ter_atadas_140529ml_22.jpg
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a tervek szerint szabadtéri futópályákat, sétáló utakat és erdei erőnléti pályát alakítanak ki a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium mellett, a Miskolci Egyetem felé eső oldalon. Épül egy fedett, többfunkciós sportcsarnok is, amely egyfajta közösségi házként is funkcionál majd, de elsősorban közösségfejlesztésről szól. Ehhez a Dialóg Egyesület segítségét veszik majd igénybe. Az intézmény „Közös tér” elnevezésű projektje nemcsak épületeket, hanem hozzájuk kapcsolódó programokat is takar. A közösségfejlesztő program célja, hogy a különböző sport és kreatív foglalkozásokkal elérje az avasiakat.

jezsuitak_ter_atadas_140529ml_33.jpg
Mindehhez olyan programot dolgoztak ki, amely eddig nem nagyon volt Magyarországon. Közösségi tér, elsősorban, de nem csak fiataloknak, a kultúra, a sport és az ökológia témakörében. A sport az alap, hiszen annak preventív, nevelő feladata is van. A sportpálya elsősorban a labdajátékokra fókuszál, kézilabda, kosárlabda, footsal, de bármilyen sportra alkalmas, ugyanis a legnagyobb méretű fedett pálya lesz, ami lehetséges. Ehhez kapcsolódik majd több külső pálya is, ezeket több lépcsőben valósítanák meg. A sport mellett kreatív művészeti programok, a képzőművészet teljes területe, tánc, drámapedagógia jelenne meg.Műhelytermeket alakítanak ki, melyekben párhuzamosan is akár hat foglalkozásra lenne lehetőség. Az ökológia egy egyedi kezdeményezés kapcsán jelenne meg. Az elképzelés szerint egy nagy országos génbank, zöldbank projektbe kapcsolódnának be. Ennek a lényege, hogy sok Kárpát-medencei fa áll a kihalás szélén, amelyeket meg szeretnének menteni az utókor számára. Össze szeretnék gyűjteni a régi, őshonos gyümölcsfákat, és ezeket védett, telepített környezetben bemutathatóvá tenni.

H. I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!