Közélet

Ősbemutatóval jubilált a Fazekas

2014-05-27 13:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fazekas_gala_140526_vcs_08.jpg

A Miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az idei tanévben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileum alkalmából gálaműsort rendeztek hétfőn a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol A hatpróbás vőlegény című meseopera ősbemutatóját is megtartották.

fazekas_gala_140526_vcs_04.jpg

Az ünneplő közönséget köszöntötte Kriza Ákos polgármester, aki kiemelte, az első tanév óta eltelt fél évszázad alatt szinte minden megváltozott az iskola körül, a Fazekasban zajló színvonalas nevelő és oktató munka azonban változatlanul megmaradt.
– Ez volt az első művészeti iskola a városban, ahol zenei és mozgásművészeti, majd képző- és színházművészeti tagozatot indítottak, és elsőségüket ezeken a területeken máig megőrizték – emlékeztetett.

fazekas_gala_140526_vcs_13.jpg

A polgármester hangsúlyozta, az ifjúság szellemi gyarapodása a város, a közös jövőnk szempontjából is kulcsfontosságú. Ezt a munkát igyekszik segíteni a város, az itt megszerzett tudást pedig igyekeznek a városban tartani, ezért is hozták létre az Otthonunk, Miskolc című programot, biztos megélhetést, biztos jövőt kínálva a felkészült fiataloknak.

– A Fazekas 50 éve szolgálja a várost. Kívánom, hogy a következő évtizedekben is maradjon olyan iskola, amelyben a gyermekek álmai valóra válnak, és adjon olyan tudást, ami segíti őket az álmok valóra váltásában a későbbiekben is – zárta szavait Kriza Ákos, majd 50 ezer forintos vásárlási utalványt adott át a sportélet fejlesztésére az iskola igazgatójának.

fazekas_gala_140526_vcs_01.jpg

Cseke Gábor
ünnepi köszöntőjében elmondta, a művészeti mellett a közismereti képzés területén is sikerült a Fazekasnak a város élvonalába kerülnie, de hangsúlyozottan szólt a művészeti képzés jelentőségéről.
– A művészeti képzésben fejlődik leginkább a gyermek személyisége, ami meghatározza, mennyire tud kapcsolatait, munkáját, az életét sikeresen, örömtelien élni. Gyermekeink kreatívak, tehetségesek, van bennük akarat – csak lehetőséget kell adni, hogy kiteljesedjenek – szögezte le az iskolaigazgató.A gálaműsor két részből állt. Az elsőben a fanfárok után vonószenekar, szaxofon-, gitár- és ütőegyüttes mellett fellépett a Fazekas Kicsinyek Kórusa, a Fazekas Leánykar, valamint egy néptánccsoport is. A második részben következett Csorba Piroska és Siklósi Kristóf „A hatpróbás vőlegény” című meseoperájának ősbemutatója, melyben a darab szereplői mellett közreműködtek a Fazekas Gyermekkar tagjai, az iskola moderntáncos, néptáncos és színjátszó tanulói, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagjai, valamint a Fazekas hangszeres tanárai is.

fazekas_gala_140526_vcs_06.jpg

Mint a gálaműsorra elkészült nívós műsorfüzetben is olvasható, Csorba Piroska fontosnak tartotta a mese megírásakor, hogy legyen legalább egy fazekas a mesében, essen benne szó a Fazekas utcáról, és az ötven is szerepeljen benne, ily’ módon utalva az iskola félévszázados ünnepére. „Hosszú hetekig formálódott, élt bennem a mese, míg kerek történetté össze nem állt, s el nem kezdtem írni. Onnantól fogva én éltem a mesében…” – idézi a szerzőt a műsorfüzet.

fazekas_gala_140526_vcs_18.jpg

A mesére Siklósi Kristóf, a Fazekas egykori tanulója írt zenét. A fiatal zeneszerző így nyilatkozott az elkészült darabról: „A hatpróbás vőlegény mint meseopera, nem más, mint az ötvenéves Fazekas velem eltöltött tíz éve, valamint az ide járt szüleimtől, bátyámtól, rokonaimtól, tanáraimtól, ismerőseimtől gyakran hallott előzménye. Csorba Piroska szövegkönyve rendkívül szellemesen örökíti meg ezt az emléket egy, a népi hagyományokat őrző, de mégis új mesében, így bízom abban, hogy törekvéseimnek megfelelően a rá írt zene sem csalódás, hanem méltó képviselője ennek a kiváló iskolának, amely egyengette az utamat, annyi ember útját, és ami nélkül eddig elért eredményeim felét sem mondhatnám magaménak, amivel – úgy gondolom – szintén nem vagyok egyedül”.

minap.hu
Fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!