Közélet

Ezúttal palántákat kaptak a gondos gazdák

2014-05-23 16:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Paradicsom- és paprikapalántákat osztott pénteken a lyukói Közösségi Ház udvarán a Katolikus Karitász azoknak a családoknak, akik korábban már kaptak vetőmagot és burgonyát, s vállalásukhoz híven megművelték és beültették kiskertjüket. Az eseményen részt vett Kriza Ákos polgármester is.

Mint a minap.hu is beszámolt róla, még április elején vetőmagot és burgonyát osztott Lyukóvölgyben élő családoknak – idén összesen száznak – a Katolikus Karitász, akik így önerőből is javíthattak a helyzetükön. Mint akkor Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója kiemelte, az Öngondoskodó háztartások programnak köszönhetően nagyon sokan elindultak a munka irányába. Hozzátette, nagyon sok család hálás azért, hogy átsegítették őket egy nehéz időszakon, és tovább tudtak lépni.

palantaosztas_140523_ki_003.jpg

Az igazgató már akkor felhívta rá a figyelmet, hogy a vetőmagosztás csak az első szakasza a programnak. Azt, hogy valóban jó helyre kerültek a vetőmagok, s a családok – vállalásukat betartva – megművelték kertjüket, szociális munkások le is ellenőrizték.

Nos, mint kiderült, mind a száz család igen szorgosnak bizonyult, így pénteken szépen sorban érkeztek is a lyukói Közösségi Ház udvarára, hogy átvegyék jól megérdemelt paradicsom- és paprikapalántáikat. Mint Palánki Ferenc egri segédpüspök elmondta, ma körülbelül 6 ezer palántát osztanak szét a programhoz önként csatlakozó családok között.

palantaosztas_140523_ki_008.jpg
Mint a segédpüspök is kiemelte, több okból is fontos az akció. Egyrészt szeretnék hozzásegíteni az itt élőket, hogy önmagukról gondoskodhassanak. Ugyanakkor nemcsak élelmiszert tudnak megtermelni a résztvevők családjaik számára, hanem környezetüket is szebbé varázsolhatják.

– Az itt élő családok megtapasztalhatják az élet csodáját, amikor az elültetett magvakból hajtás fakad, s a megfelelő gondoskodással termést szedhetnek le a növényről. Az akció ugyanakkor a természet szeretetét és az egymás iránti felelősségvállalást is elősegíti – fűzte hozzá Palánki Ferenc.

Lipcsák Györgyné igen aktív gazda. Mint mondta, tavaly is kaptak már vetőmagot, burgonyát, idén pedig újra segíti őt és családját a Katolikus Karitász. Ahogy korábban, minden bizonnyal idén is jól termő talajba kerül az elültetett mag és palánta: elmondása szerint a tavalyi termés jó volt, és már az idei borsó is szépen hajt. Már csak a jó időben bíznak, és akkor idén is rengeteg zöldséget szedhetnek le kertjükben.

palantaosztas_140523_ki_027.jpg
Gondos gazda Molnár András is, aki Miskolc polgármesterétől vehette át a palántákat. Mint mondta, a földet minden ősszel felásózza, de az év más időszakaiban is sok időt tölt el kertjében. Művel, ültet, kapál, mindent, ami csak egy konyhakertben megterem. És bár elmondása szerint elég agyagos a föld, megterem ott a burgonya, a saláta, a paprika, vagy a paradicsom is. – Mindegy is, milyen a föld, csak törődni kell vele – hangsúlyozta.

Szöveg és kép: K. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-06 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!