Közélet

Apadás várható

2014-05-20 19:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE arviz_140520_fkcs_22.jpg

Apad a Hernád és a Sajó, az árhullám lassan levonul, de Gesztelyben és Bőcsön még mindig nehéz a helyzet. A Hernád vasárnap tetőzött Hidasnémetinél, azóta ott csaknem két métert apadt, Gesztelynél azonban még mindig harmadfokú a készültség.Pár méterre van a megáradt folyó a családi házaktól, Gesztelynél egyre nagyobb területek kerültek víz alá, több kertben már nem látni a veteményest sem. Itt délben tetőzött a folyó, 397 centiméteres vízállással.

arviz_140520_fkcs_11.jpg

Nem messze Gesztelytől, Bőcsön a Hernád kettévágta a községet. A Miskolc Televízió beszámolója szerint a két oldalról egymást nézték az emberek, még az iskolások is kijöttek az óráról hogy megnézzék, mekkora a víz. A határszakaszokon, Hidasnémetinél az elmúlt két napban másfél métert apadt a Hernád, a déli szakaszokon viszont még tetőzik, ezért továbbra is harmadfokú készültség van a folyón.

arviz_140520_fkcs_3.jpg

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság védelemvezető helyettese elmondta, a felső és középső szakaszon már bekövetkeztek a tetőzések. Jelenleg Gesztelynél tetőzik a folyó, körülbelül 400 centiméteres vízállással, s ez nem tesz szükségessé önkormányzati védekezéseket.
– A fő védvonalakon a szükséges beavatkozásokat elvégeztük, ezek a víz levonulása miatt indokoltak voltak – tette hozzá.

arviz_140520_fkcs_6.jpg

A következő napokban a vízügyi szakemberek szerint már apadás várható. Az ország többi részén is javult a helyzet: a folyókon az előző naphoz képest csaknem 100 kilométerrel rövidebb szakaszon van árvízvédelmi készültség.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy a Sajó az országhatárnál, Sajópüspökinél szombat délelőtt tetőzött 257 centiméterrel, kedden 178 centimétert mutatott a vízmérce. A folyó Felsőzsolcánál az első fokú árvízvédelmi készültségi szint alatt tetőzött.

minap.hu
fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-04 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!