Közélet

Már Gesztelynél is Zsolcánál is tetőznek a folyók

2014-05-19 21:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE arviz_fugodhernadszta_mti_140519.jpg

A Hernád állami fő védvonalának a megerősítése, illetve a gátak megmagasítása befejeződött hétfő hajnalra, így megelőző védekezési munkát már nem végeznek a folyó mentén. A harmadfokú készültség viszont továbbra is érvényben volt hétfőn délután. A Sajón csak elsőfokú a készültség, de áradása miatt így is le kellett zárni két utat.

Már apad a Hernád felső szakasza, Gesztelynél azonban még árad a folyó. A vízügy.hu információi szerint, amíg Gibártnál hétfő reggel 8 és délután 4 óra között 12 centit apadt a víz, 450 centiről 438-ra, addig majdnem ugyanannyit emelkedett mindössze két óra alatt Gesztelynél. Hétfőn délután 2 órakor 352, 4 órakor 360 centimétert mértek. Az előjelzés szerint itt várhatóan holnap hajnalban tetőzik 375 centiméteren. Jó tudni: a valaha mért legnagyobb vízállás 517 centiméter volt.

Gesztely is a három fő védekezési helyszínhez tartozik Aszaló és Belegrád mellett, így a hét végén ott is elvégezték a szükséges megelőző védekezési munkákat, azaz megerősítették, megmagasították a gátakat.

arviz_fugodhernadszta2_mti_140519.jpg

A Sajó teljes megyei szakaszán érvényben van az elsőfokú készültség, annak ellenére, hogy Sajópüspökinél lassan apad, így ott már – Felsőzsolcánál pedig még nem éri el az annak megfelelő szintet. Sajópüspökinél 2, Sajószentpéternél 1 centit apad a folyó hétfő délután 2 és 4 óra között. Felsőzsolcánál reggel 7 és déli 12 óra között 12 centit emelkedett (245-ről 257-re), de a várakozások szerint ezzel el is érte tetőpontját.

A megye útjait így is érinti az ár: a Sajó miatt teljes útzár van érvényben a 26-os főút és Sajókaza, valamint Muhi és Köröm között. A Hernád áradása miatt teljes pályás korlátozást kellett bevezetni Sajólád és Bőcs, Kiskinizs és Hernádkércs, Hernádszentandrás és Pere, Hernádszentandrás és Encs-Fügöd, továbbá Novajidrány és Vizsoly között.

minap.hu
Fotó: MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-04 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!