Közélet

Cél: a miskolci nyomortelepek felszámolása!

2014-05-08 09:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_140508ml_13.jpg

Májusi rendes ülését tartotta 8-án, csütörtökön reggel 9 órától Miskolc közgyűlése. Húsznál is több rendes, illetve sürgősségi előterjesztés szerepelt a napirendi javaslaton. Tárgyalt a testület többek között gyermekjóléti ügyeket, közbiztonsági kérdéseket, a közösségi együttélés alapvető szabályait érintő rendeletet is.

19.50 | Szavazás, a közgyűlés vége

A végszavazásnál minden előterjesztés zöld utat kapott.
Rendes közgyűlést legközelebb június 12-én tartanak, Kriza Ákos azonban végezetül külön is felhívta a figyelmet május 11-ére, Miskolc város napjára, amikor ünnepi közgyűlés lesz a színházban.


kozgyules_140508ml_11.jpg

18.29 | Közérdekű kérdések, bejelentések

Fodor Zoltán
(MSZP) elmondta, négy műfüves pálya épült néhány évvel ezelőtt, melyek felügyeletét az iskolák végezték, de most, hogy más lett a fenntartó nincs, aki figyeljen rájuk, és elkezdték azokat leamortizálni. Tájékoztatást kért a taós pénzek felhasználásáról is.
Kriza Ákos
polgármester válaszában megígérte, stratégia kidolgozását kérik a műfüves pályák felügyeletére az MKMK-tól a nyári szünetre. A taós pénzek kapcsán elmondta, csak az MVSI-re van rálátásuk, erről készítenek kimutatást.

Bartha György
(MSZP) kérte, forduljanak az MLSZ-hez, hogy ne 20.30-kor kezdődjön a Magyar Kupa-döntő, mert ez gond a miskolciaknak. A DSM Kft. 2013 évi gazdálkodásáról kért írásos összefoglalót, és érdeklődött, hogy a MIK mely társasházaknak tartozik közös költséggel. A Csavar és a Mária utca kapcsán érdeklődött, hogy munkák befejezésének június 30-ai határideje tartható-e. Érdeklődött, hogy Varga László országgyűlési képviselőnek mikor lesz postaládája a városházán.
Kriza Ákos megjegyezte, már észlelték a problémát, hogy nem optimális a meccskezdés, és egyeztetéseket kezdtek, meglátják, mit tudnak tenni.

Pakusza Zoltán
(Jobbik) jelezte, egy Pálma utcai, régi MIK-es tulajdonú épületnél sok a hulladék, gazos a terület, jó lenne rendbe tenni és lezárni. A Fátyolka utcai aszfaltozásról is érdeklődött. A bulgárföldi COOP Áruház parkolóját javítani kellene. Komlóstetőn a Szántó Kovács János utcát is kátyúzni kellene. Érdeklődött, a régi diósgyőri villamos-végállomásnál lehetne-e újra jegypénztár.

Kovács László
(KDNP) a Miskolci Gombász Egyesület levelét említette: abban a régi Herman Ottó Emlékparkban működő gombavizsgáló pótlását kérték. A Zöld Nyíl keretében ígért játszótér még mindig nem épült meg, efelől is érdeklődött. Itt az allergiaszezon, és a fűnyírás nem tart lépést mindenhol a fű növekedésével.

Bazin Géza
(MSZP) szerint a város semmit nem tett azért, hogy több ipari park létesüljön, a Mechatronikai Ipari Park üresen áll, nem építkezik a finn darugyár, vissza lehet-e szerezni a területet, vagy van-e más terv. A Pereces-patak mederburkolása megkezdődött, de csak a mederszakasz közepét javítják, kérdezte, hogy a felső rész is sorra kerül-e. Nem történt semmi a Csáti utca burkolatjavítása, a csapadékvíz-elvezetés kapcsán, pedig már többször jelezte a problémát. A Stadion és Kárpáti utca sarkán nagy kátyú van. Érdeklődött, mikor lesz fűnyírás és nagy volumenű kátyúzás.
Kriza Ákos elmondta, az, hogy a darugyár nem fejleszt, az európai recesszió hatása. A város a területet bármikor visszavásárolhatják ugyanazon az áron, mint amennyiért eladták. Jelezte, érdekes számon kérni az iparipark-fejlesztést akkor, amikor a Takata már építkezik a vadonatúj, 68 hektáros ipari parkban. A Mechatronikai Ipari Parkban csak az a terület üres, ahol a darugyár építkezett volna.

Zsiga Marcell
(Fidesz) elmondta, néhány éve járdaépítési programot indított, idén a Rácz Ádám, Újítók utcán építettek, épül a Fadrusz utcán is. A Zoltán és a Báthori utca sarkán a garázs előtti területet leaszfaltozzák a napokban, a lakossági kérésnek megfelelően. A Kőporoson a világítást árnyékolja a fák lombja, itt nemsokára gallyazni fognak. Több utcában is kérte, hogy kátyúzzanak, az Andor utcában pedig, a kerékpárosok érdekében kérte, pormentesítsen az utcaseprő gép. A Brigád utcai óvodában hamarosan elkezdődik a nyílászárócsere, és két játszótér is megépül a körzetben.

Gazdusné Pankucsi Katalin
(Fidesz) szintén a fűnyírást kérte. Jelezte, a Szántó-Kovács utcában nem egyszerű a vízelvezetés megoldása, a kimosódó zúzalék miatt a rácsot mindig takarítani kellene. A Bolyai Farkas és a Gózon utca kereszteződésében folyamatban van egy zebra felfestése, a világítás már elkészült hozzá. A Martinász utcában a jövő héten kezdődik a járdaépítés.
A Városgazda képviselője válaszában elmondta az időjárás kedvez a fű növekedésének, viszont a nyírásnak nem. Április 2-án kezdték meg több helyen, 380 ezer négyzetméteren vágtak már füvet a városban, fejlesztették a gépparkot is. Alvállalkozót is beléptettek a rendszerbe, hogy „utolérjék magukat”, vannak területek, ahol már két alkalommal is vágtak.
Kriza Ákos kérte, hogy a főközlekedési útvonalak mentén vágják intenzíven a füvet, mert az a város tükre.

Seresné Horváth Zsuzsanna
(Fidesz) bejelentette, május 22-én képviselői bejárást tartanak a választókörzetében, kéri, akinek felvetése, javaslata van, menjen el. Nagyszabású gyereknapi programmal kedveskednek május 23-án, délután 3 órától várják az óvodásokat színes programokkal.

Varga Gergő (DK)
a Biogáz Miskolc Kft. üzletrészének megvásárlása kapcsán szeretne belenézni a szerződésekbe. Kérte, hogy a fészekrakós lakások listáját megkaphassák. Kérte, ahol azt megvásárolta a város, oldják meg a társasházaknak a felhalmozott közösköltség-tartozás miatti problémáját, mert csődbe fognak menni.
Kriza Ákos elmondta, a végrehajtók kérték, hogy ne hozzák nyilvánosságra a végrehajtás alatt lévő lakások címét. A társasházak eladósodási folyamatának megállításán már dolgoznak, várják a javaslatot és az észrevételeket ehhez a képviselőtől.

Takács Gábor (Fidesz)
elmondta, a Miskolci utca 56. alatti önkormányzati épület nagyon gazos, kérte, hogy intézkedjenek. Köszönetet mondott a fűnyírásért a Városgazdának, ígéretet kapott, hogy Szirmán a jövő héten újra vágják majd.

Mokrai Mihály
(MSZP) elmondta, az önkormányzati cégekről nem rendelkeznek megfelelő információval, tájékoztatást kért az elmúlt évek peres ügyeiről. Érdeklődött, hogy miért putnoki cég nyírja a füvet, miért nem miskolci. A Szinva teraszon a díszburkolatot megbontották, javítani kellene. A Jézus kútja mögül lemossa a földet az eső, kérik a lakók, hogy intézkedjen az önkormányzat.

Tompa Sándor
(DK) a holding működésével kapcsolatban azt mondta a város közbeszerzését is a cég végzi. A szakértőt lecserélték szintén nem miskolcira, méghozzá havi 2,5 millióért. Februárban már kérte, hogy betekinthessen a közgyűlés zárt ülésének jegyzőkönyvébe, de azóta sem sikerült.

Gonda Géza
(Fidesz) a szelektív hulladékgyűjtők kapcsán jegyezte meg, hogy nem takarítják rendesen a környéküket. A Segesvári és a Tallér utcát megcsinálta a Pannergy, és egy EU-konform játszóteret is építettek. A képviselő a kátyúzás minőségével kapcsolatban kifogást emelt.
A Városgazda képviselője elmondta a nagy volumenű kátyúzásra már aláírták a szerződést, a jövő héten több brigáddal indul a munka.

Földesi Norbert
(MSZP) találkozót kért a holding vezetésétől azért, hogy a 2010-es vagyonleltárt hasonlítsák össze az elhangzott adatokkal. Több kistelepülés polgármesterével beszélt, akik a közmunkás-létszám drasztikus csökkenéséről beszélnek, érdeklődött, ez hogyan hat Miskolcra? Az útburkolati jelek festésének menetrendjét már korábban kérte, de nem kapott. Érdeklődött, hogy lesz-e a beígért, választókörzetenkénti közmunkacsapat.
Kriza Ákos elmondta a napokban indult újabb közmunkaprogram.

Szabó Sándor
(KDNP) elmondta, a Dózsa György 12. szám előtt van egy virágágyás, amit senki nem tekint magáénak, érdeklődött, kié. A Bodótetőn élők a 38-as Kazinczy utcai megállójához kérnek padot és tetőt. A Palóczi utca 13. műemléképületet Herman Ottó sógora, Szűcs Sámuel és családja birtokolta egykor. Az udvarán megtalálhatóak még azok a páfrányok, amiket Herman Ottó ültetett, az épület megviselt állapotban van, kérik az ott lakók az állagmegóvást a MIK-től. A képviselő javasolta egy emléktábla elhelyezését is.

Simon Gábor
(MSZP) az önkormányzati lakóingatlanokról érdeklődött: melyik üres, mikor adták bérbe, de sem a jegyző, sem a MIK nem adott választ, noha közvagyonról szóló információról van szó. A mezőkövesdi reptér kapcsán érdeklődött, milyen elképzelések fogalmazódtak meg a hasznosításáról. Azt is kérdezte, mi történt a Búza téri piaccal, mi van a céggel, hiszen 488 millió forint kötelezettség terheli a várost.
Kriza Ákos szerint a piac kapcsán inkább azt kellene megnézni, az előző városvezetés hogyan játszotta azt át a cégnek.

18.30 | Véget ért a zárt ülés, közérdekű kérdések következnek

17.40 | Az ülést vezető polgármester zárt ülést rendelt el.

kozgyules_140508ml_01.jpg

16.53 | Gyermekjóléti, szociális ügyek


Következett: a Javaslat egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek módosítására és megalkotására, Javaslat a helyi önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámoló elfogadására és Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott egyes tagóvodák fenntartói jogának átadására a Miskolc Tetemvári Református Egyházközség valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház részére, valamint a Miskolci József Úti Óvoda és a Miskolci Százszorszép Óvoda Alapító Okiratának módosítására.

Kiss Gábor alpolgármester elmondta, a Reményi utcai óvoda fenntartásával kapcsolatban a szülök 86 százaléka szavazott igennel, illetve a vezetés és a dolgozók is. A Szent László óvodában a szülök 94 százaléka szavazott igennel, a dolgozók szintén támogatják az átvételt.

Földesi Norbert (MSZP) a beszámoló kapcsán elmondta, az anyag nem mindenről ír kimerítően, a jövőre vonatkozó terveket keveslik. A gyermekjóléti dolgozók nagy esetszámmal dolgoznak, kétségbeejtő az infrastrukturális háttér, ami ehhez a munkához rendelkezésre áll. Leálltak a bölcsődei fejlesztések és kíváncsiak rá, hogy átadnak-e 2014-ben bölcsődét.

Kovács László
(KDNP) elmondta, támogatják és üdvözlik az előterjesztéseket. Örömét fejezte ki, hogy nem emelkednek a térítési díjak. Változások történtek a gyermekjóléti szolgáltatások ellátásában és a családtámogatási rendszerben is. A gyermekkorúak által elkövetett bűncselekményekről nincsenek adatok, viszont a fiatalkorúak esetében 317 személyről van szó, ami az összes elkövető tekintetében 11,3 százalék. Ez az anyag szerint enyhe csökkenést jelent.

Molnár Péter
(KDNP) az óvodaátadásokról elmondta, örömteli, hogy Miskolcon is elkezdődött a 90-es években az egyházak szerepvállalása az oktatásban. Konzekvensen építkeztek a történelmi egyházak, a gimnáziumok mellett alapfokon is elkezdtek működni, a városvezetés pedig büszke lehet rá, hogy ez a folyamat felgyorsult, iskolákat, óvodákat adhattak át miskolci felekezeteknek.

Pakusza Zoltán (Jobbik) a gyermekvédelmi adatokra hivatkozva kijelentette, nem túl rózsás a helyzet. A lakosság újra csökkent, ez pedig nem jelent jót. Hiába javul az iskolázottak száma, mert az oktatás színvonala folyamatosan csökken. Sok a gyermekveszélyeztetés Miskolcon, a gyermekvédelemnek ki kellene emelni az ilyen gyerekeket, mert az nem számít családnak, amiben veszélyeztetik a gyereket, az csak egy konglomerátum. Ez a réteg újratermeli önmagát, ha nem tesznek semmit, mert a szülő nincs rákényszerítve arra, hogy megfelelően nevelje a gyermekét.

Földesi Norbert szerint ha a gyermekvédelemben érdekelt szervezetek megkapják a működésükhöz a támogatást, akkor javulhat a helyzet, és megköszönte a munkájukat.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) szerint a Jobbik folyamatosan bizonyítja, hogy csak olyan javaslataik vannak, amelyek használhatatlanok. A szakmai vélemény az, hogy a családban jobb helye van egy gyereknek, és nem lehet egy tollvonással elvenni egy gyereket a szülőktől. A Fidesz-KDNP kormány első intézkedése volt, hogy ha gyerek nem jár iskolába, akkor megvonják a családi pótlékot.

Zsiga Marcell (Fidesz) alpolgármester szintén megköszönte a gyermekvédelemben dolgozók munkáját és kifejtette, hogy mindenképpen támogatni kell a gyermekvállalást.

Kis Gábor alpolgármester kijelentette, egyetértenek azzal, hogy a Digitális Miskolc programnak szolgálnia kell a szociális ágazatban dolgozókat, ők pályázhattak életkortól függetlenül. De lesz egy meghívásos pályázat védőnők, gyermekorvosok számára. Szólt arról is, hogy több bölcsőde fejlesztésére is nyertek pályázati támogatást, teljesen megújulhat három óvoda. Egyetértenek azzal, hogy a családok kötelezettsége a gyerekekről való gondoskodás. A várost terhelő jelentős szociális gondokat nem fogják egy csapásra megoldani, de a gazdasági fejlődés ezen a téren is sokat jelenthet. Sokszor hatósági feladatokat kérnek számon a szociális rendszeren. Működik egy jelzőrendszer, a beavatkozás már hatósági feladat, nem az ellátórendszeré. Komoly felelősség azt eldönteni, hogy melyik gyereknél jó, ha kiemelik a családból. A nevelőszülői elhelyezés irányába igyekeznek elmozdítani a rendszert. A védelembevétel 2009-ben 100 esetben történt, 2013-ban 457 esetben, ami jelzi, hogy komolyabb a beavatkozás, mint korábban.

kozgyules_140508ml_82.jpg

16.11 | Településfejlesztés és üzemeltetés


Következett: a Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének módosítására; Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. között létrejött Közszolgálati Szerződés módosítására, és 2014. június 1. napjától alkalmazandó normatívák módosítására; javaslat a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. és Miskolc MJV Önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodás módosítására; javaslat a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszere keretében a Miskolc Városi Szabadidőközpont által elnyert pályázat és a pályázattal kapcsolatos fenntartási feladatok átadására; Javaslat az önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól szóló 38/2004 (XI. 10.) számú rendelet módosítására.

Rostás László főépítész elmondta, a MÉSZ módosítása a Gömöri Pályaudvarhoz tervezett intermodális csomópont kialakításához tervezett módosítások miatti változtatási tilalom elrendelését tartalmazza.

Pfliegler Péter alpolgármester a városgazdával kötendő együttműködésről elmondta, annak érdekében, hogy a feladatok ellátása még inkább megfelelő legyen, kiegészítik néhány új elemmel, mint például a virágok beszedése vagy a buszmegállók takarítása. Egyre tisztább és egyre rendezettebb a városkép, ez pedig deklarált feladata az önkormányzatnak. A leesett eső ellenére is igyekeznek időben elkezdeni a fűkaszálást és összegyűjteni a füvet. A MIDMAR együttműködéshez elmondta, itt tisztán technikai módosításokról van szó.

Menyhárt Szabolcs
, a vagyongazdálkodási osztály vezetője Herman Ottó halálának 100. évfordulójáról beszélt. Az önkormányzat méltón szeretne emlékezni erről az évfordulóról. A város napján minden évben két arra érdemes polgár kapja a díszpolgári címet, ezekre idén a kuratórium a javaslatot megtette és azt elfogadták. Herman Ottó érdemeit nem kell bizonyítani, és érdemes arra, hogy díszpolgár lehessen, így arra tettek javaslatot, hogy hárman kaphassanak díszpolgári címet idén, és rendeletben szabályozzák, hogy a harmadik Herman Ottó legyen. Mivel ő az egyetlen rendeletbe foglalt díszpolgár, így kiemelkedik ebből a körből.
Kriza Ákos polgármester kiegészítésként elmondta, az előző közgyűlésen Fedor Vilmos terjesztette elő Herman Ottó elismerését, ezt azonban már nem tudták befogadni, mert a kuratórium elfogadta a két jelölést, ezért kell rendeletet módosítani.

Tompa Sándor (DK) elmondta, kár, hogy nem lehet még sokat tudni a Gömöri Pályaudvarhoz tervezett fejlesztésről, hogy mivel lehet életet lehelni a területbe. Nem biztos, hogy további három évig fenn kellene tartani a változtatási tilalmat.

Fedor Vilmos
(MSZP) a díszpolgári anyagban szereplő elütésekre hívta fel a figyelmet, és megköszönte a polgármester korrekt kiegészítését.

Molnár Péter
(KDNP) elmondta, nem lehet vita tárgya, hogy Herman Ottóra minden miskolci büszke, iskolák, utca, múzeum őrzi a nevét, méltó szobrot állítottak neki. Reményét fejezte ki, hogy a közgyűlés valamennyi tagja megszavazza majd az előterjesztést, bár felhívta a figyelmet arra, hogy a DK képviselői már a napirendre vételt sem szavazták meg.

Tompa Sándor elmondta, egy Kossuth-rajongó emberről van szó, Kossuth Lajos pedig Miskolc első díszpolgára volt. Reméli, ezzel a döntéssel méltó helyre kerül a polihisztor Miskolcon.

kozgyules_140508_2_ml.jpg

15.32 | Pályázat, víziközművagyon, atlétikai pálya, parkoló

Következett: Javaslat pályázatok benyújtására a Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása című felhíváshoz kapcsolódóan; Javaslat a MIVÍZ Kft. tulajdonában lévő vízközmű-vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba történő átadásnak következtében a MIVÍZ Kft.-ben szükségessé váló tőkeleszállítás előzetes jóváhagyására; Javaslat a Baross Gábor utca 22. és 24. szám alatti ingatlan megvásárlására és Javaslat a miskolci atlétikai fejlesztés megvalósítása érdekében kötendő szerződések megkötésére.

Az ingatlanvásárlás kapcsán Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, az érintett ingatlanokat a Selyemréti Strandfürdő parkolójának kialakításához szeretnék megvásárolni, ez mintegy 170 parkolóhely kialakítását teszi lehetővé.

Menyhárt Szabolcs, a vagyongazdálkodási osztály vezetője az atlétikai fejlesztés kapcsán elmondta, állami, 350 millió forintos támogatásból épülhet meg az új rekortán a Miskolci Egyetem területén. Az önkormányzat ingyenes használatot kap, a megépült infrastruktúrát a miskolciak és az egyetemisták is ingyen használhatják majd.

Kiss Gábor alpolgármester a pályázatokról elmondta, a Papszeri múzeumi épület tetejének javítása kerül bele például.

Mokrai Mihály (MSZP) az előterjesztések vitájában elmondta, üdvözlik az atlétikai fejlesztést, és hogy a sportok királynőjének is lesz bázisa Miskolcon. A víziközművagyonnal kapcsolatban megjegyezte, hiba volt annakidején, hogy a MIVÍZ-be apportálták ezt a vagyont, ezt hozzák most helyre. Az ingatlanvásárlás céljával nincs, viszont az árral van problémájuk. Részletekben és sokat fizetnek, a mindenkori jegybanki alapkamat terheli az összeget, véleménye szerint jobb szerződést is lehetett volna kötni.

Tompa Sándor (DK) szerint jó üzlet az ingatlanvásárlás, csak nem a városnak. A térségben kevésbé frekventált és alacsonyabb árú ingatlanok is lennének.

Zsiga Marcell (Fidesz) alpolgármester arról beszélt, az atlétika sok sportágnak az alapja, amit már az általános iskolai tornaórákon elsajátítanak. Megköszönte a miniszterelnök támogatását az ügyben. Az egyetem jó helyszín lesz, mindenki számára könnyen elérhető.

Katona Ferenc (Fidesz) üdvözölte a parkolóépítést a selyemréten, jelenleg ugyanis a környékbeli lakóházak előtti parkolókat foglalják el a fürdővendégek. Így egyszerre két gond oldódik meg.

Földesi Norbert (MSZP) azt mondta, értik az ingatlanvásárlás célját, nem kell elmondani, milyen fennakadásokat okozott eddig a parkolás. A pénzügyi részével nem értenek egyet, évekig húzódó kötelezettséget vállalnak a választás előtt.

Rostás László, Miskolc főépítésze elmondta, örököltek egy olyan beruházást a stranddal, aminek részeként nem biztosították a megfelelő mennyiségű parkolót, amit a törvényi előírások alapján biztosítani kell. Ezt pedig saját telken vagy ötszáz méteren belül kell megoldani, így nincs más lehetőség, mint a közvetlen közelben találni egy területet, ami alkalmas a célra.

Pfliegler Péter elmondta, nem lehet kamat nélkül vásárolni részletre. Vállalják, hogy esetleg a következő városvezetést terheli majd az ár, és igenis, a városnak jó ez az üzlet. Nincs más érdek, csak a városé számukra, mondta, hosszú és kemény alku volt a tulajdonosokkal mire idáig eljutottak.

kozgyules_140508_fkcs_5.jpg

13.57 | Gazdálkodási témák

Következett: Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára; Javaslat a 2013. évi összefoglaló ellenőrzési jelentés megállapítására; Javaslat a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának 2013. évi ÁSZ ellenőrzéséről szóló tájékoztató tudomásulvételére, intézkedési terv elfogadására és együttműködési megállapodások módosítására, illetve a Javaslat Miskolc Megyei Jogú Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala 2014. évi Közbeszerzési Tervének és módosításának elfogadására összevont tárgyalása.

A napirend vitája előtt Farkasné Hadházi Ildikó főosztályvezető elmondta, a zárszámadási beszámolót minden évben el kell készíteni.

A vitában Mokrai Mihály (MSZP) elmondta, csökkent a bevételi főösszeg tavaly. Nincs vízió, jövőkép ebben a költségvetésben a zárszámadás alapján. Jó az adósságátvállalás, de csökkentek a bevételek, csak hiánnyal, hitelfelvétellel tudják tervezni a költségvetést. A költségvetésben fekete lyuk a holding, ami 18 milliárdos veszteséget görget maga előtt, folyamatos értékvesztést szenved el és képes az egész költségvetést megborítani. A városüzemeltetésnek 62 százalékos volt a lehívása, ami alapján már érteni a képviselő szerint, miért nem tiszta a város.

Soós Attila (Fidesz) elmondta, nincs tartozása a városnak, viszont vannak kormányzati támogatások, egyik sem volt jellemző a szocialista vezetésre. Nőttek a helyi adóbevételek, kezelték az előző vezetés által hátrahagyott, „nem éppen lepapírozott” hétmilliárdos szállítói állományt. Mindent ennek a vezetésnek kell kifizetni, a villamosok beszerzésére például nem nagyon hagytak pénzt. Árvíz helyett mederrendezés, hasmenés helyett vízbázisvédelem van, rendezik az Avas Szálló helyzetét, a történelmi Avast, van Avas-rehabilitáció, fejlesztik a diósgyőri uszodát, intézményeket, munkahelyeket, hangsúlyozta a képviselő. A beruházások értéke 2011 januárja előtt 28,2 milliárd, míg azt követően 31.

Tompa Sándor (DK) nem a napirendről beszélt, így az ülést vezető Zsiga Marcell alpolgármester megvonta tőle a szót, miután többször is hiába kérte, hogy térjen rá a napirendekre.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) a 2010-es zárszámadással összehasonlítva a 2013-ast, megjegyezte, sokkal jobban teljesít a Fidesz-KDNP városvezetés, köszönhetően annak, hogy a kormány is sokkal jobban teljesít. Egymilliárd forinttal csökkent a szállítói tartozás, 177 millió forinttal több helyi adóbevétel folyt be. Miskolc sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint négy évvel ezelőtt, közel hétmilliárdos maradványértékkel számolhatnak. 2014 a kibontakozás éve lehet Miskolcon.

Tompa Sándor azt mondta, kérte korábban a jegyzőt, hogy vonjanak egy mérleget, mit teljesített Miskolc az uniós csatlakozás óta eltelt tíz évben az uniós pályázati lehívások tükrében, de azt a választ kapta, hogy nincsenek ilyen adatok. Sok beruházás áthúzódik a következő évre és vannak olyan projektek, mint a Science Múzeum, amelynél azt sem lehet tudni, hogy hol tart.

Varga Gergő (DK) szerint a fészekrakós lakások megvásárlásával csak az OTP-t konszolidálják, miközben a társasházaknak marad a tartozásuk. Nem sikerült viszont megmenteni a tejgyárat, nincs rendben a cementgyár, nem épül a darugyár.

Takács Gábor (Fidesz) szerint az ellenzék csak kicsinyíteni szeretné a városvezetés eredményeit. Kriza Ákos és csapata rendbe tette a város helyzetét, ami kellemetlen a szocialistáknak, akik ígértek almazselégyárat, Tapolca-fejlesztést, strandot, de csak tartozást és munkanélkülieket hagytak maguk után. Orbán Viktor maga mondta el a Takata alapkőletételén, hogy milyen jó üzletet csinált Miskolc, hiszen 80 milliárdot kapott összesen.

Fodor Zoltán (MSZP) azt mondta, összeszámolta, be is fogja mutatni, több mint 108 milliárd forintnyi fejlesztést hoztak Miskolcra a nyolc év alatt.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető szerint a fejlesztési célú hitel 7 milliárdos előirányzatából 266 milliót hívtak le. Az intézmények szállítói tartozása több mint 400 millió, a polgármesteri hivatalé 57. A gyermekétkeztetési támogatást sem használták fel teljesen. A felújításoknál a rendelkezésre álló források 35 százalékát használták fel. A holdingnál 4,4 milliárd az értékvesztés, az adósság 6,6 milliárd az anyag szerint – kíváncsiak lennének, ez mi, fogalmazott.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint, ahogy Magyarország jobban teljesít, úgy elmondható, hogy Miskolc, a város vezetése is jobban teljesít az elmúlt három évben. Felelős gazdálkodásban gondolkodnak, erős alapokat építenek, működési hiány nélkül gazdálkodik a város. Volt olyan év a szocialisták nyolc éve alatt, amikor az intézmények működéséhez is hitelt kellett felvennie az önkormányzatnak. Hatalmas adósságot hagytak maguk után a szocialisták, 2035-ig terhelték meg a város költségvetését, jelenleg pedig a város adóssága nulla forint, amire nem volt példa az elmúlt húsz évben.

Bazin Géza (MSZP) azt mondta, a személyi jövedelemadó és a járműadó nulla forint, mert az már nem az önkormányzaté. Érdeklődött, hogy ez a városvezetés milyen nagyprojekteket hagy majd maga után. A Miskolci Turisztikai Kft.-nek kétmilliárdos hiánya van, miközben 870 milliós a bevétele, kérdés, hogyan tudják kifizetni.

Fodor Zoltán szerint még mindig az elmúlt nyolc évre hivatkoznak, ennek azonban az az oka, hogy sikertelenek.

Kiss János (Fidesz) frakcióvezető megjegyezte, örültek volna annakidején, ha ők is csak annyi érdekességet találnak a szocialisták költségvetésében, mint amit most Földesi Norbert felsorolt, azt pedig érdekesnek nevezte, hogy azt hányja a szemükre, nem használták fel a hitelállományt. Felszámolták azt a nehéz örökséget, amit kaptak, javították a munkanélküliséget, végre sikerült Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól kivonni, van mire büszkének lenni.

Fedor Vilmos (MSZP) azt mondta, meglepő, hogy eltelt négy év, és még mindig az azt megelőző nyolc évről beszélnek. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs miről beszélni. Vannak olyan beruházások, amelyek áthúzódnak egyik ciklusról a másikra, ebben nincs semmi. Miért nem tudta elérni Sebestyén László, hogy olyan stadion épülhessen Miskolcon, mint Szombathelyen? – tette fel a kérdést.

Kiss János szerint, ha valaki büszke arra a politikai teljesítményre, ami mögötte van, akkor nem lesz ideges, ha azt az időszakot emlegetik. De a szocialista képviselők dühösen pattognak fel, ha szó van a nyolc évükről. El kellene dönteni, hogy büszkék rá vagy sem.

Kovács László (KDNP) egyet értett Fedor Vilmossal abban, hogy vannak ciklusokon áthúzódó beruházások, aminek együtt kell örülni, ezért hívta meg azokat a szocialista képviselőket, akiknek részük volt a Tömörkényi utcai orvosi rendelő fejlesztésében az átadásra.

Földesi Norbert érdemi választ kért arra, hogy a 2010-ben 11 milliárdos holding-kötelezettség mára hogyan emelkedett 22 milliárdra, hogyan kezelik a cégek mínuszos költségvetését?

Pfliegler Péter alpolgármester szerint sok igaztalan állítás hangzott el. A lillafüredi függőkertben, a selyemréti strandon, az avasi orvosi rendelőnél is jelezték az átadáson, áthúzódó beruházásról van szó. Azon kijelentés kapcsán, hogy nincsenek új projektek, sorolta: víz, szennyvíz, csapadékvíz, Y híd, iparipark-fejlesztés, és még hosszan lehetne sorolni.

Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnöke elmondta, a víziközművagyon átkerülése a városhoz csak azt jelenti, hogy a vagyon átkerült egyik zsebből a másikba. Emiatt jelent meg a mérleg szerinti eredményben a majd hétmilliárdos mínusz. Itt persze nincs vagyonvesztés, hiszen az a városé maradt. Vannak olyan cégek, amelyek negatív eredményt hoznak, de ez betudható a rezsicsökkentésnek is, ami viszont sokat jelent a lakosságnak.

Vincze Csabától
, a cég gazdasági igazgatójától elhangzott, rendben van a holding gazdálkodása. A cég kötelezettsége 2013 végén 28,9 milliárd, ugyanez 2010-ben 30 milliárd volt. A 2013-as adatban a villamosok árának 25 százaléka jelent meg, ha megjönnek a villamosok, ezek a kötelezettségek eltűnnek. A turisztikai kft.-be beolvadt a Tapolca-fejlesztési Kft., itt megjelent a Selyemréti Strandfürdő fejlesztési hiteléhez kapcsolódó önerő is.
 
Farkasné Hadházi Ildikó a vita végén elmondta, működési hitel nincs, fejlesztési hitelt terveztek be. A zárszámadás jó gazdálkodást, jó évet tükröz. Nincs összefüggés az alacsony teljesítés és a feladatelőirányzat-felhasználás között, ezek a feladatok is áthúzódnak a következő évre. Az intézmények a szállítói tartozásállomány rendezésére maradványösszeget kapni, így nem halmozódik fel ott tartozás. A gyermekétkeztetési felhasználás valóban alacsony, nem vették igénybe, ők annyit fizettek, amennyi igény volt. A 2014-es költségvetésbe már nem is terveztek be akkora összeget.

12.45 | A közbiztonságot érintő napirendek vitája után 1 órás ebédszünetet rendelt el a polgármester.

kozgyules_140508ml_12.jpg

9.58 | Közbiztonság

A közbiztonság javításának érdekében született javaslatok összevont tárgyalásával kezdődött meg az ülés. Ezek: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő közterületi térfelügyeleti kamerás rendszer megfigyelési pontjainak bővítésére; Javaslat a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság részére informatikai eszközök adományozására; Javaslat a lakások bérletéről szóló 25/2006 (VII. 12.) önkormányzati rendelet módosítására; Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. között létrejött megbízási szerződés módosítására; Javaslat a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 35/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítására, illetve Javaslat Miskolc város közigazgatási területén közrend, közbiztonság javítását szolgáló döntések meghozatalára.

Miklós Béláné
aljegyző a vita előtt elmondta, folyamatosan bővül a közterületi kamerák rendszere, ezt most tovább folytatnák 13 kamera kihelyezésével, a lakosság és az önkormányzati képviselők javaslatait figyelembe véve. Kijelölnének olyan területeket az egyik előterjesztés alapján, amelyeken erősítik a rendészet jelenlétét, 48 új munkatárssal, gépkocsikkal, eszközökkel erősítenék a rendészet működését, lennének olyan területek is, ahol 24 órás szolgálatot tartanának fenn. Több helyszínen erősítenék a gyalogos járőrszolgálatot, ilyen például az Újgyőri főtér és környéke, de ilyen kiemelt terület a börtön környéke, a köztemetők és oktatási intézmények környéke. De erősítenék az autós járőrözést is, illetve javasolják kutyák használatát, a lovas mezőőrök létszámának emelését. Mindehhez több mint 145 millió forintra lenne szükség.
Erősíteni szeretnék a rendőr, közterület-felügyelő járőrpárosokat is. A büntethetőség eszköze is fontos elem, erről szól a javaslat a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosítására és az ebből eredő bírságolási lehetőségre.
 
Szintén kiegészítő tájékoztatást adott Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a lakásgazdálkodási érdekeket figyelembe véve a térítési díjakat érintő módosítás szerepel az egyik anyagban, a díj mértéke változna az avult telepek felszámolás érdekében. Már több helyszínen megtörténtek ezek a városban, de az ütemet növelni szeretnék, ezért változna a térítési díj. Abban az esetben fizetnék ki ezt a díjat, ha a bérlő kiköltözik és ingatlant szerez Miskolcon kívül. A közösségi együttéléshez kapcsolódó javaslat még, hogy a MIK-re hárul néhány plusz feladat, például a megszerzett fészekrakó lakások felújítása, vagy az avult telepek elbontása. Így a források miatt is szükséges a megbízási szerződés módosítása.

Földesi Norbert
(MSZP) frakcióvezető megjegyezte, 17 sürgősségi indítvány került a grémium elé, ebből tíz az éjszaka folyamán és az is sajnálatos, hogy ezeket is összevonva tárgyalják, pedig megérdemelnék a külön tárgyalást. Ez így méltatlan és ad hocnak tűnő összeállítás. A rendészet létszámbővítését üdvözlik, de kérdésként vetette fel, hogy hol vannak a beígért új rendőrőrsök? Újragondolhatónak nevezte a belvárosi őrs újraindítását is, és hiányolta a közgyűlésről a rendőrségi beszámolót. Kérdésként vetette fel, hogy jelenleg mi történik a Papszer 2. alatti, korábbi közterületi kameraközpontban.

A közgyűlés ezen pontján roma aktivisták, a baloldali képviselők támogatásával, Varga Gergő (DK) aktív közreműködésével „Ne szavazd meg a kitelepítést”, „Szegények mindig lesznek köztetek!” feliratú táblákat tartottak a magasba, így tüntetve a telepfelszámolás ellen.

kozgyules_140508_6_ml.jpg

Kiss János
(Fidesz) frakcióvezető szerint minden idők legnagyobb közbiztonsági csomagja került a közgyűlés elé, nemcsak összegében, hanem a döntések tartalmában is, amiket tartalmaz. A bűnözés elleni harcban egy lépést sem tesznek hátrafelé, a bűnözésnek nincs helye Miskolcon, még akkor sem, ha sokan kiforgatják ezt a csomagot, és saját politikai érdekeik érdekében használják. Küzdöttek eddig is a jog erejével a fészekrakók ellen, ennek eredményeként már ötven lakásban visszaadták a nyugalmat és további 150-et szereznek meg. Újra van rendőrjárőr Miskolc utcáin, amire nem volt példa évek óta, bár szegényebb volt a büdzsé, de mégsem sajnálták rá a pénzt. Az emberek nem őrsöket akarnak, hanem rendőröket az utcákon, erre van szükség, ezt tovább erősítik. Miskolc hozta létre elsőként a rendészetet és először vannak lovas mezőőrök a városban. Nap mint nap hallják az üzeneteket, a panaszokat a miskolciaktól, így nem állnak meg a harcban. Emblematikus ügyeket tesznek helyre, mint a börtön környékén a helyzet, a számozott utcákban elharapódzott feszültség.

Kiss János hozzászólása alatt Tompa Sándor (DK) többször bekiabált. Soós Attila (Fidesz) ügyrendi javaslatában azt javasolta az SZMSZ-re hivatkozva, hogy az ülés folyamatos megzavarása miatt a közgyűlés hátralévő részére vonják meg a szót Tompa Sándortól és Varga Gergőtől. A szavazáson 2 igen, 11 nem és 10 tartózkodással nem fogadták el a javaslatot.

Mokrai Mihály
(MSZP) szerint rég volt ilyen parázs kezdés a közgyűlésen, annyi napirend van bezsúfolva a vitába, hogy nehéz róla beszélni. A képviselő szerint semmit nem ér a kamera, ha senki nem ül a képernyő előtt, jó példa erre az összetört ülőkövek esete. Úgy látja, a városvezetés jobbról akarja előzni a Jobbikot, de ezek az intézkedések sehova nem vezetnek. Nem fognak eltűnni a szegregátumok, de egyre többen költöznek majd be Miskolcra, hogy a kiköltözés után megkaphassák a kétmillió forintot. Javasolta, hogy vonják vissza ezt az előterjesztést és egyeztessenek róla.
Kriza Ákos
polgármester megjegyezte, a másfél millió forintos térítési díjat még a szocialisták fogadták el, a jelenlegi vezetés most csak az inflációhoz igazítja.

Bartha György
(MSZP) szintén üdvözlendőnek nevezte a rendészet dolgozói létszámának emelését, de megjegyezte, időbe telik, amíg az új munkatársak dolgozni tudnak, hiszen tanulniuk, vizsgázniuk kell. Így nem érti, miért küldtek el tavaly 12 közterület-felügyelőt, akiknek már volt vizsgájuk.
Kriza Ákos elmondta, természetesen vizsgázniuk kell az új munkatársaknak, a közterület-felügyelő mellé segédfelügyelőként osztják be őket, amíg a megfelelő vizsgájuk meg nem lesz.

Fodor Zoltán
(MSZP) elmondta, kevés a létszám a kamerák figyeléséhez, ezért jó lenne nagyobb létszámot biztosítani ehhez. Szólt arról is, hogy hiába kérik, nem kapják meg azon fészekrakós lakások címét, amiket az önkormányzat megszerzett, így a számokat sem lehet ellenőrizni és a lakossági kérdésekre sem tudnak válaszolni.
Kriza Ákos elmondta, az első ötven lakás a rendszeres hatósági ellenőrzések hatására ürült ki, de azok még magánkézben vannak, emiatt nem akarták nyilvánossá tenni a címeket. A kilakoltatási moratórium lejárta után van lehetőségük a kilakoltatásokra, a kormány meghosszabbította a devizahitelesek érdekében, így felvették a kapcsolatot a minisztériummal. A kormány is támogatja a javaslatot, hogy a közösségi tulajdonban lévő lakások esetén ne maradjon a moratórium. Folytatódik az a munka, amit az önkormányzat elkezdett, a fészekrakásból fészekelhagyás következik, az év végére pontot tesznek az ügyre.

Kovács László
(KDNP) megjegyezte, amikor a szegényeknek támogatásra van szükségük, akkor a városvezetés nem szűkmarkú. Egy felelős vezetésnek az egész város érdekeit kell szem előtt tartani. A közrendvédelmi csomag tárgyalásakor mindenki egyetértett abban, hogy a nyomortelepeknek nincs helyük a városban, az ott élőket segíteni kell. Más kérdés, hogy ki áll emellé, és ki az, aki politikai céljai érdekében kiforgatja az erre tett javaslatot. Minden tisztességes és jó szándékú emberrel együtt akarnak dolgozni és várják a támogatásukat is.

Pakusza Zoltán
(Jobbik) elmondta, minden javaslatot támogatnak, amely a közrend megerősítéséhez vezethet, de intézkedések is kellenek, az ellenőrzéseken viszont nincsenek intézkedések. Az adófizetők arculcsapása az avult telepek felszámolása. Mélyigénytelen emberek költöztek be ingatlanokba, lelakták, tönkretették, most pedig kapnak kétmillió forintot. Ezért nem jutalmazni kellene őket, hanem ellenőrizni, és, ha nem rendeltetésszerűen használják az ingatlant, akkor kilakoltatni őket. Nincs előkészítve az anyag, csak a választások miatt kapkodnak, tette hozzá.

Nehéz Károly
(Fidesz) szerint, hogy hány ember figyeli a kamerák képét, az szakmai kérdés, a legfontosabb, hogy ezeknek a felvétele visszanézhető legyen. Önmagában a kamerarendszer bővítése nem oldja meg a problémákat, ezért javasolják a létszámbővítést. Demagógia lenne azt mondani, hogy ingyen meg lehet oldani az avult telepek problémáját. A miskolciak nagy része ezeket a döntéseket támogatja.
Kriza Ákos elmondta, sok beszélgetés és vita is van a cigányság képviselőivel. A kivezető út a munka és a nevelés, sokakat sikerült a közmunkán keresztül álláshoz juttatni. A nevelés kérdése nagyon fontos, kétszer járt a baptista iskolában, ahol komoly szakmai munka folyik. Ez egy komplex kérdéskör, aki segítséget kér, azt támogatni kell.

Benczés Miklós
(Fidesz) intézkedést kért amiatt, hogy sokan nem tartják be a számozott utcákban azt a rendeletet, amely szerint kötelesek lakókörnyezetük tisztántartására és nem lehet szemetet tárolni. A Testvériség utca 65. alatti ingatlanra is felhívta a figyelmet, ahol bűnözésre hajlamos elemek húzódnak meg.

Tompa Sándor
(DK) hozzászólása alatt újra kivonult a Fidesz- és a KDNP-frakció. A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy összevontan tárgyalják ezeket az előterjesztéseket, sokkal több időt kellene szánni rá.
Soós Attila ügyrendi javaslatként be is jelentette, hogy addig mindig ki fog vonulni a Fidesz- és a KDNP-frakció, amikor Tompa Sándor felszólal, amíg nem kér bocsánatot a jegyzőtől az arcátlan viselkedése miatt.

Bazin Géza
(MSZP) szerint úgy csinál a városvezetés, mint ha most kezdték volna a munkát, és most kellene megoldaniuk a problémákat, amelyeket az előző vezetés itt hagyott. De ezeket a problémákat már a jelenlegi kormány és városvezetés generálta. Nincs rendőrségi beszámoló, de anélkül is tudni, hogy emelkedett a bűncselekmények száma és az állampolgárok elégedetlenek a közbiztonsággal.
Kriza Ákos elmondta, a rendőrségi beszámoló egyszer egy évben kerül a közgyűlés elé. A statisztika javulást mutat, de a lakossági véleményekre, panaszokra kell figyelni. Meg kell nézni azokat a lépéseket, amiket az elmúlt három évben a közbiztonság, közrend érdekében tettek, ez egy folyamat, amelynek újabb lépéséhez értek.

Nánási Kocsis Norbert
(Fidesz) szerint abból is látszik, hogy az ellenzék nem a rend pártján áll, hogy megzavarják a közgyűlést. Az avult telepek felszámolása a miskolciak érdekét szolgálja, ő az Álmos utcában született, az ottani telepről köztudott volt, hogy mennyi problémát okozott. Több százan írták alá a lakosok közül, hogy tegyenek ezzel kapcsolatban valamit, meg van tehát a lakossági támogatása.

Katona Ferenc
(Fidesz) a térfigyelő kamerák mellett szólalt fel, a körzetében három kamera elhelyezését finanszírozta. A Tiszai pályaudvarnak több ezres forgalma van, így indokolt, az oda tervezett három kamera. Visszatartó ereje lehet, érdemes tehát kihelyezni.

Varga Gergő szerint felháborító, hogy közbiztonsági kérdéseket kötnek össze szociális kérdésekkel. Lehet fizetni azért, hogy valaki kiköltözzön a városból, de ezzel nem oldódik meg a probléma, csak áthelyezik kicsit. Miért nem komfortfokozat emelésére, oktatásra, programokra fordítják a pénzt.

Simon Gábor
(MSZP) szerint ez egy beismerő vallomás, mert, ha minden idők legnagyobb közbiztonsági csomagjára van szükség, akkor az azt jelenti, nincs közbiztonság. A közrend, közbiztonság elsősorban kormányzati kérdés, amit a Fidesz-KDNP kormánynak nem sikerült megoldani, így az önkormányzat kénytelen tenni valamit. A politikai kommunikációban versenyfutásba kezdett a városvezetés a Jobikkal, de ez véleménye szerint tévút.

Kovács László szerint megtalálta a városvezetés, hogy mit szeretnének a miskolciak, és miként kellene kitörni a jelenlegi helyzetből. Az egész miskolci társadalmat kérte, hogy amiként ők meghallották a hívószavakat, a miskolciak is hallják meg a városvezetését, egy város van, egy út van, csak ez vezethet megoldásra.

Tompa Sándor szerint közigazgatási intézkedések címén a szegények ellen lépnek fel, hová vezet ez, kérdezte. Az ilyen kirekesztő magatartást ellenzik, kérik, üljenek le tárgyalni az érintettekkel.
Zsiga Marcell alpolgármester hangsúlyozta, nem a szegény emberekről van szó, hanem az antiszociális elemekről, akik képtelenek az együttélésre.

Takács Gábor
(Fidesz) szerint a kör bezárult: az intézkedéscsomag hosszú távon megoldja a közbiztonság problémáját. Nem a szegények, hanem a szegénység ellen vannak, ellentétben a szocialistákkal, akik egy nagy réteget segélyen tartottak, csak a szavazatukra volt szükség. A Fidesz, KDNP ezzel szemben komplex programmal támogatja a tanulást, munkát a felemelkedést. Elképesztő állapotok uralkodtak az országban, onnan kellett elérniük valamit.

Nehéz Károly elmondta, Debrecenben vagy Nyíregyházán már évekkel ezelőtt felszámolták a nyomornegyedeket.

Simon Gábor szerint rendkívül veszélyes játék, amit a városvezetés elkezdett, még akkor is, ha csak a felszínt vakargatják. Soós Attila olyan területeket emlegetett sajtótájékoztatóján, amelyeken nincs önkormányzati bérlakás. Ez azt sugalmazza, hogy érdemes Miskolcon százezerért venni egy hétvégi házat és aztán felmarkolni a kétmilliót, pedig az előterjesztés nem ezt tartalmazza.
Kriza Ákos szerint Simon Gábor teljesen másról beszél, mint ami a valóság.

Nánási Kocsis Norbert Tatabánya példáját említette, ahol a volt katonai laktanyát megvásárolta az önkormányzat, felújította és rendes városrészt alakított ki, ezt szeretnék Miskolcon is elérni. A Jobbik négy éven keresztül csak feszültséget gerjesztett, a szocialisták pedig olyan várost adtak át, ahol nem volt rend, magas volt a bűnözés, eladósították, és még a fészekrakókat is beköltöztették.

Gonda Géza (Fidesz) arról szólt, hogy az előző városvezetés csak egy budapesti céget fizetett városőrségként, akiknek semmilyen jogosítványuk nem volt, ezzel szemben a jelenlegi városvezetésnek kézzel fogható intézkedései és eredményei vannak.

Pakusza Zoltán szerint a szocialisták hiteltelenek, hiszen az ő nyolc évük alatt sem történt semmi. A jelenlegi vezetés elindította az ellenőrzéseket, de azt nem követik intézkedések. Ráadásul már a közelmúltban is arról beszéltek, hogy itt rend van, most mégis bejönnek egy ilyen csomaggal. Romló közbiztonsági eredményekről beszélt és arról, hogy a rendőrség kiemelten veszélyes övezetté nyilvánította a várost.
Kriza Ákos szerint Pakusza Zoltán valótlanságokat állít.
Csiszár Miklós jegyző az ellenőrzések kapcsán elmondta, az elmúlt egy évben 1908 szabálysértési intézkedés történt, az önkormányzati rendeletek be nem tartása miatt több mint háromszáz.

Bazin Géza megjegyezte, többször kért már kamerát költségvetési módosítókban Perecesre, de mindig leszavazták. A fészekrakók máshová költöznek a városon belül, konkrét esetet is említett egy családról.
Kriza Ákos megjegyezte, csak kritika van, de javaslatot nem tett az ellenzék, megkérdezte a képviselőt, szerinte nem kellene növelni a rendészek és a kamerák számát?

Mokrai Mihály szerint a bűnözést megszüntetni nem lehet, azzal együtt kell élni, de csökkenteni kell, amennyire lehet. A kilakoltatási és kiköltöztetési moratóriumot meg kell különböztetni egymástól, a parlamenti előterjesztések között pedig nem látni a moratórium kapcsán tett előterjesztést. A börtönnél tapasztalható kiabálásra már 2012 óta van önkormányzati rendelet, miért nem tettek eddig valamit?
Kriza Ákos hangsúlyozta, javul a rendőrségi statisztika, de a városvezetést elsősorban a lakossági visszajelzés érdekli.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) arról szólt, hogy torzítani, feszültséget kelteni tud az ellenzék, de javaslata nincs, és akkor sem tettek semmit, amíg ők vezették a várost. Nem a szegényeket szeretnék kitelepíteni, hanem a város értékes részét szeretnék rehabilitálni. Mivel nincs megfelelő számú lakása az önkormányzatnak, így erkölcsi feladata segíteni anyagilag az ott élőket új lakás beszerzésében. Ezeken a területeken koncentráltan élnek a közösségi együttélés szabályait be nem tartó családok, akik elképesztő körülmények között élnek. Semmi sem fontosabb a közbiztonság megerősítésénél, erre anyagilag is áldozni kell, a miskolciak által megfogalmazott úton haladnak.

Földesi Norbert szerint felmerül a kérdés, hogy mennyi pénzt szán a rendteremtésre a város. Megjegyezte, meg kell nézni személyesen az emlegetett Nyíregyházát és Debrecent, ahol igen vannak nyomortelepek. Ha van rendészeti stratégia, akkor azt hozzák be a közgyűlés elé, és hadd ismerjék meg a képviselők és a miskolciak.

kozgyules_140508ml_23.jpg
 
Soós Attila emlékeztetőként megismételte, elsőként hozták létre a rendészetet, emelték a rendőrök, rendészek számát, lovas mezőőrséget indítottak. Ha ez nem eredmény az ellenzék szerint, akkor elbagatellizálják ezeknek az embereknek a munkáját. Kérdésként fogalmazta meg, hogy mit akar az ellenzék a szavazatszerzésen kívül elérni? Oda kellene figyelni, és Miskolcért dolgozni mindenkinek.

Földesi Norbert érdeklődött, hogy az emlegetett egyeztetéseken kik vettek részt, mert őket nem hívták meg. Ha ez a legnagyobb közbiztonsági intézkedés, akkor hogyan lehet, hogy éjjel kettőkor küldték át az anyagot, lehetőséget sem hagyva a megfelelő áttekintésre.
Csiszár Miklós jegyző pontos időpontokkal, tételesen cáfolta, hogy éjjel küldték volna ki a közbiztonsági előterjesztéseket.

Kovács László elmondta, a diósgyőriek úgy reagáltak a javaslatra, hogy végre van egy olyan városvezetés, amely figyelembe veszi őket. A nyolcvanas évek óta nem kérdés, hogy a nyomornegyedeket fel kell számolni, csak az volt a kérdés, mikor és ki meri ezt felvállalni. Ebben az egész város egyetértésére számíthatnak.

Varga Gergő megjegyezte, szép a fészekrakók kilakoltatása, de ott marad utánuk a közösköltség-tartozás, tönkremennek a társasházak. A MIK kilencven napra fizeti a közös költséget, mert arra nincs pénz, akkor honnan lesz pénz a térítési díjakra?

Kiss János megjegyezte, ha az ellenzék ezt a javaslatcsomagot önkritikaként értelmezi, akkor azt kell mondania: bár a szocialisták nyolc éve alatt lett volna példa önkritikára. A társadalom nem úgy van kitalálva, hogy az önkormányzatok csak várják a kormányzati intézkedéseket, ha van elképzelés arra, hogyan szeretnének a rendért küzdeni, akkor meg kell tenniük. Ez az előterjesztés arról szól, hogy egy diósgyőri egyetemista nem mer átszállni az Újgyőri főtéren, de ez heteken belül megváltozik, mert 24 órában fognak ott járőrözni a rendészek, hogy a diósgyőriek visszakapják a biztonságot.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) elmondta, naponta találkozni a városban olyan rendbontással, ami ellen fel kell lépni. Javasolta, hogy a tömegközlekedési eszközökön is legyenek jelen a rendészek, ne csak a megállókban.

Takács Gábor elmondta, nap mint kell dolgozniuk azért, hogy eltakarítsák, amit a szocialisták itt hagytak, nem csak közbiztonság, hanem gazdaság terén is. Az ellenzék szeretné a jelenlegi helyzetet konzerválni, hiszen, ha megoldják a problémát, akkor nem marad politikai muníció.

Benczés Miklós elmondta, a miskolciak igénye, hogy növekedjen az utcákon a járőrök száma és fontos, hogy ezt a városvezetés figyelembe veszi és reagál rá. Ugyanilyen igény merül fel arra, hogy felszámolják a nyomornegyedeket. Az ellenzéki képviselőknek erre nincs igényük? – tette fel a kérdést. Kérdésként fogalmazta meg azt is, hogy a Békeszálló szocialisták általi felszámolása során hová költöztek az emberek, csak nem az Avasra?

Kiss János kijelentette, igenis előreléptek a közrend területén, de vannak még olyan részek, amelyeken további munkára van szükség, ez a program erről szól. Az MSZP „se lenyelni, se kiköpni nem tudja ezt a rendteremtést” véleménye szerint, Bazin Gézának javasolta, hogy saját alapjából támogassa kamerák kihelyezését, ahogy ő is teszi. A Jobbik kapcsán pedig megjegyezte, nekik nem jó a rend, mert ott nem él meg a politikájuk.

Váradi Gábor, a cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője kérte, őket is védjék meg a kamerák és a járőrök. Tapasztalati szakértői képzésben vettek részt 15-en, kérte a támogatást, hogy a megszerzett tudást használni is tudják, nagy hatékonysággal tudnának segíteni. Húsz éve kérik, hogy a telepeket fel kell számolni, mert áldatlan állapotok vannak. De azzal nem tudnak azonosulni, hogy csak a városon kívülre lehet költözni. Nem lehet cél, hogy az önkormányzatok pénzt adva költöztessék egymáshoz a nehéz helyzetben lévők. Ezek az emberek lokálpatrióták, még, ha vannak is közöttük olyanok, akik alkalmatlanok az normál életvitelre. Fel kell őket készíteni a komfortfokozat javulására is. Látják, érzik, hogy nagy a baj, de humánusan, keresztény módon kell ehhez hozzáállni, mert emberekről van szó. Ne vegyenek mindenkit egy kalap alá, mert van, aki képes a beilleszkedésre. Megközelítőleg 25 ezer cigány lakik Miskolcon, fontos, hogy olyan munkát tudjanak végezni, ami megoldhatja a helyzetet. A szegénység és a cigányság kérdése mindenkit érint, ha ebben nem tudnak tenni valamit, akkor tévútra vezetik a várost.

kozgyules_140508_ml.jpg

9.00 | Napirend előtt

A közgyűlés elején Kriza Ákos polgármester több örömteli hírre hívta fel a figyelmet, melyek nagy tapsot kaptak. Megemlítette, hogy a Szinvavölgyi Néptáncműhely különdíjat kapott a Felszállott a páva tehetségkutatón. Aki látta a produkciókat, annak nem volt kétséges, ki a legjobb, és ez nem elfogultság, jegyezte meg. Európai elismerést (Európa Nostra Fődíjat) kapott az Észak-Keleti Átjáró Egyesület a napokban. A Diósgyőr futballcsapata pedig tegnap 2–0-ás győzelmével bejutott a Magyar Kupa döntőbe, és ezzel az eredménytől független Európa-liga-induló.

Ezt követően vették napirendre az előterjesztéseket, a meghívó szerinti nyolc javaslat mellett még 17 sürgősségi előterjesztés lett a napirend része.
A napirendre vett sürgősségi előterjesztések a következők:
1. Javaslat a 2013. évi összefoglaló ellenőrzési jelentés megállapítására
2. Javaslat a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának 2013. évi ÁSZ ellenőrzéséről szóló tájékoztató tudomásulvételére, intézkedési terv elfogadására és együttműködési megállapodások módosítására.
3. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala 2014. évi Közbeszerzési Tervének és módosításának elfogadására
4. Javaslat a MIVÍZ Kft. tulajdonában lévő vízközmű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba történő átadásának következtében a MIVÍZ Kft.-ben szükségessé váló tőkeleszállítás előzetes jóváhagyására
5. Javaslat Baross Gábor utca 22. és 24. szám alatti ingatlanok megvásárlására
6. Javaslat a Miskolci Atlétikai Fejlesztés megvalósítása érdekében kötendő szerződések megkötésére
7. Javaslat a lakások bérletéről szóló 25/2006 (VII.12.) önkormányzati rendelet módosítására
8. Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. között létrejött megbízási szerződés módosítására
9. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. között létrejött Közszolgálati Szerződés módosítására, és 2014. június 1. napjától alkalmazandó normatívák módosítására
10. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott egyes tagóvodák fenntartói jogának átadására a Miskolc Tetemvári Református Egyházközség valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház részére, valamint a Miskolci József úti Óvoda és a Miskolci Százszorszép Óvoda Alapító Okiratának módosítására
11. Javaslat a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. és Miskolc MJV Önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodás módosítására
12. Javaslat a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszere keretében a Miskolc Városi Szabadidőközpont által elnyert pályázat és a pályázattal kapcsolatos fenntartási feladatok átadására
13. Javaslat a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 35/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítására
14. Javaslat Miskolc város közigazgatási területén közrend, közbiztonság javítását szolgáló döntések meghozatalára
15. Javaslat az Önkormányzat elismeréseinek alapításáról és adományozásuk szabályairól szóló 38/2004 (XI. 10.) számú rendelet módosítására
Zárt ülésre
16. A DSM Kft.-ben tulajdonrész megvásárlása
17. Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetői pályázat kiírása

Napirendi javaslat
A gazdasági témák között tárgyal a testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének zárszámadásáról, a polgármesteri hivatal ez évi Közbeszerzési Tervéről és módosításáról, illetve a MIVÍZ Kft. tulajdonában lévő vízközmű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba történő átadása miatt a kft.-ben szükségessé váló tőkeleszállításról. Ide kapcsolódik az a javaslat, ami a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának 2013. évi ÁSZ ellenőrzéséről szóló tájékoztató alapján készült intézkedési terv elfogadására és az együttműködési megállapodások módosítására vonatkozik.

A közrendet érintő témák között szerepel például a javaslat a Miskolc város közigazgatási területén közrend, közbiztonság javítását szolgáló döntések meghozatalára, a javaslat a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság részére informatikai eszközök adományozására, a közterületi térfelügyeleti kamerás rendszer megfigyelési pontjainak bővítésére vonatkozó előterjesztés, illetve a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosítása.

Szó lesz egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról és megalkotásáról, elfogadhatják a helyi önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolót. Egy előterjesztés szerint egyes tagóvodák fenntartói jogát átadnák a Miskolc Tetemvári Református Egyházközség valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház részére.

Szó lesz még a Miskolci Atlétikai Fejlesztés megvalósítása érdekében kötendő szerződések megkötéséről; az Építési Szabályzat módosításáról, pályázatok benyújtásáról a Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása című felhíváshoz kapcsolódóan; a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról is.
Az előzetes meghívó szerint összesen hét rendes, tizenöt sürgősségi előterjesztés szerepel nyílt ülésen, és egy zárt ülésen.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-13 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!