Közélet

Szociális intézményi fejlesztésekről és értékteremtésről szóltak a Baráthegyi Majorságban

2014-05-07 22:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE barathegyi_majorsag_140506_ja_17.jpg

A szociális intézmények fejlesztése, valamint a hazai autizmus ügy és az autizmussal élők értékteremtő foglalkoztatásának támogatása volt annak a sajtótájékoztatónak a fő témája, amelyet szerdán, a Baráthegyi Majorságban tartott Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára, Kósa Ádám Európai Parlamenti képviselő, valamint Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere.

Gyertyaöntés, szövés, fatermékek készítése, és díszítése, valamint kecskesajt-készítés – többek között ezekkel a tevékenységekkel telnek a Baráthegyi Majorság lakóinak mindennapjai. Hamarosan a belvárosban egy ökobolt is nyílik, ahol a termékeket bárki megvásárolhatja.
 
Ez a tevékenység értékteremtő foglalkozás, amely támogatandó területnek számít Miskolcon, Magyarországon, s az Európai Unióban egyaránt. Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a szerdai sajtótájékoztató házigazdájaként elmondta, fontos nap érkezett el ismét a majorság életében. Kiemelte, fontos időszakot élünk, amely egyben jövőnk záloga is. „A szociális ágazat stratégiai pont a társdalomban” – fogalmazott.

A jelenlévőkhöz elsőként Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára szólt először. Az államtitkár elsőként az elmúlt évmunkáiról, majd a jövő terveiről beszélt.

barathegyi_majorsag_140506_ja_9.jpg

– Fontos lépés előtt áll az ország. Nem mindegy, hogy az Európai Unióban, az Európai Parlamentben kik képviselik hazánkat, s nem mindegy, milyen szemléletben. A majorságok, mint amilyen a Baráthegyi Majorság, példát mutatnak. Segítik az emberi méltóságot. Fontos, hogy támogassuk ezt. Az autista majorságok, 18 otthon, közel 1,2 milliárd forint támogatást kapott. A kiváltás program elindítása azért kiemelten fontos, mert a következő harminc évre meghatározza annak lehetőségét, hogy az emberi méltóságot segítse – mondta Soltész Miklós, hozzátéve, hogy közel hat milliárd forint hat otthon kialakítását segíti, s több ezer ember lakhatását, otthonának kialakítását teszi lehetővé.

A szociális intézmények fejlesztése nagy hangsúlyt kap. A kitagolás programmal, a kiscsoportos lakhatási formák kialakításának támogatásával, támogatott lakhatással kapcsolatban Kósa Ádám Európai Parlamenti képviselő kiemelte, hogy öt évvel ezelőtt, első EP-képviselői felszólalásában épp erről beszélt Brüsszelben. Arról, hogy a nagy létszámú intézmények kiváltása fontos feladat.

– Mély és erős kapcsolatom van a Baráthegyi Majorsággal. Tavaly segítettem, hogy karácsonykor Brüsszelbe kijutva saját termékeiket árusíthassák az itteni autizmussal élők. Az eddigi 3-4 év alatt sikerült megfordítani a trendet – mondta jeltolmács segítségével, majd hozzátette, a határon belül és kívül élő fogyatékkal élők képviselete egyaránt fontos. Az EP-választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, fontos az erős képviselet. Nem az, hogy szélsőséges eszméket képviselők legyenek Brüsszelben. Sokkal inkább olyanokra van szükség, akik a magyar érdekek mellett állnak ki.

Kiss Gábor alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós támogatásokra hat a választás, így Magyarországra, s Miskolcra is. Mint mondta, fontos, hogy jó döntések szülessenek Brüsszelben.

barathegyi_majorsag_140506_ja_3.jpg

– A kormányzat kiáll mellettünk. Olyannyira, hogy Soltész Miklós már szinte rendszeres vendég Miskolcon, s ez jelentős dolog. Az eddigi kormányzati tevékenység valódi problémákra valódi megoldásokat kínál, s ez Miskolcnak fontos. Itt látszik is az eredmény, az uniós támogatások hasznossága. Az Alapítvány munkáján látható, hogy szisztematikusan, kitartó munkával lehet csak építkezni. Az érdekképviselet pedig kulcskérdés, hogy tovább haladhassunk az úton – hangsúlyozta az alpolgármester.

Forró Ábel egy évvel ezelőtt került a majorságba, ahol jelenleg egyedül lakik egy szobában. Elárulta, hogy tudna egy saját háztartást vezetni, de a közlekedéssel még vannak kisebb gondjai. Mint mondta, Gyöngyösről érkezett Miskolcra, s a majorságban eltöltött egy év alatt nagyon sokat fejlődött a memóriája.

– Az informatika például egy nem autista feladat, de autista rendszer. Azt szerintem tudnám csinálni. Meg egyedül vagyok a szobámban. Én találtam ki, hogy milyen legyen. A feladataimat elvégzem, amiket itt kapok. Szívesen kipróbálnám, hogy milyen a saját háztartás, mert el tudnám szerintem végezni a dolgokat – mondta.

Amellett, hogy a majorságban mindenkinek megvan a maga kis birodalma, vannak természetesen közös foglalkozások, tevékenységek, s a foglalkoztatás, az értékteremtő munka kiemelt szerepet kap a mindennapokban. A Baráthegyi Majorságban három műhely is működik. Az asztalosműhelyben előállított termékeket díszítik, s a sajtműhely termékeit a Búza téri piacon vásárló miskolciak is élvezhetik már egy ideje. A következő lépés egy ökobolt megnyitása lesz, amely a belvárosban kínálja majd a majorságban élők egyedi munkáit.

Kiss J.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!