Közélet

Kossuth Zsuzsannára emlékeztek

2014-04-16 20:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kossuth_zsuzsanna_dij_140416_ja_2.jpg

1849. április 16-án „az összes tábori kórházak főápolónőjének” nevezték ki Kossuth Zsuzsannát. Kossuth Lajos legfiatalabb húga tiszteletére az Országgyűlés tavaly emléknappá nyilvánította a „hősies, önfeláldozó és emberséges”, a modern nővérképzés úttörő alakjának tartott Florence Nightingale tevékenységét évekkel megelőző Kossuth Zsuzsanna születése napját.

Április 16-án, a kinevezés napján Kossuth Zsuzsanna-emléknapot rendezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezete a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában. Mint Dulibán Lászlóné, a területi szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, a Magyar Ápolási Egyesület – az ápolói munka megbecsülése érdekében – már 2011-ben kezdeményezte az Országgyűlésnél, hogy Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját nyilvánítsák a Magyar ápolók napjává – ez 2013-ban meg is történt, így február 19-én mostantól a magyar ápolókat ünnepeljük.

– Jövőre már szintén ezen a napon tartjuk a Kossuth Zsuzsanna-emléknapot is, mely a megemlékezésen és tiszteletadáson túl egyben szakmai nap is – fűzte hozzá az elnök.

kossuth_zsuzsanna_dij_140416_ja_5.jpg

Idén azonban még a magyar ápolónő születése napján, április 16-án tartották meg az emléknapot, melyen előadások hangzottak el Kossuth Zsuzsanna tevékenységéről, életútjáról, országos főnővérré történő kinevezéséről, valamint egészségügyben dolgozóknak egész pályafutásukat elismerve kitüntetéseket is átadtak az arra érdemesnek talált kollégáknak. Emlékérmet vehetett át Ménesi Péterné fogászati asszisztens, Bársony Istvánné szülészeti főnővér és Marton Erika patológiai szakasszisztens.

„… Kossuth Zsuzsanna négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét; hősies, önfeláldozó és emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének. Hazánk minden ápolójának fejet kell hajtania Kossuth Zsuzsanna előtt, hiszen olyan szellemi örökséget hagyott ránk, ami a ma és a jövő ápolója számára példaértékű” – idézi az Országgyűlés indítványát a Magyar ápolók napjával kapcsolatban a területi szervezet által kiadott ünnepi kiadvány.

kossuth_zsuzsanna_dij_140416_ja.jpg

Kossuth Zsuzsanna 1817. február 19-én született Sátoraljaújhelyen, Kossuth Lajos legfiatalabb húgaként. Az igen éles látású, tanulékony, intelligens, logikus gondolkodású nő sok mindenben segítette a bátyját, és rengeteget tanult is tőle. Már az 1831-es kolerajárványban együtt intézték a vesztegzárban lévő betegek és koleragyanúsak ügyeit. A fiatal lány életében ez meghatározó élmény volt, mely egyben felkeltette érdeklődését a betegápolás ügye iránt is.

Kossuth 1849. április 16-án húgát nevezi ki „az összes tábori kórházak főápolónőjének”, ilyen felelős poszt betöltésére először került sor a hazai ápolás területén. Kossuth Zsuzsanna haladéktalanul munkához is látott, fáradhatatlanul járta az országot, felkereste a tábori kórházakat, és rengeteg személyes tapasztalatot szerzett. Maga is ápolta a sebesülteket, sőt lelki vigaszt is nyújtott nekik. És nemcsak a sérült magyar honvédeket, hanem a kórházi ellátásra szoruló osztrák katonákat is ápolta.

kossuth_zsuzsanna_dij_140416_ja_4.jpg

„… Ennek az Asszonynak köszönhetjük az életünket, Ő nem az ellenséget látta bennünk, hanem a szenvedő embert…” – így írtak róla osztrák katonatisztek 1849-ben.

K. I.
Fotó: J. Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!