Közélet

Nem engedik el a Fazekas testvérpár kezét

2014-04-14 19:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fazekas_adomany_140414ml_12.jpg

Széles társadalmi összefogással rendeződni látszik a Fazekas testvérpár helyzete: a lakásukon lévő többmilliós hiteltartozás miatt lakhatásuk is veszélybe került, Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének felhívására magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól érkező adományokból azonban most már ki tudják fizetni a tartozást. Az erről szóló adománylevelet hétfőn vehette át a testvérpár a polgármesteri hivatal Ovális termében.

– Örömteli nap a mai mindannyiunk számára, hiszen adománylevelet adhatunk át az árván maradt Fazekas testvérpárnak – kezdte Kriza Ákos a hétfői eseményen. – Mindannyian megdöbbentünk, amikor értesültünk a testvérpár sorsáról, s úgy éreztük, segítenünk kell az egyedül maradt fiataloknak.

Mint a minap.hu is írt róla, a miskolci diákok másfél év alatt elveszítették édesanyjukat és édesapjukat is. A lakásukon lévő többmilliós hiteltartozás miatt lakhatásuk is veszélybe került. Miskolc polgármestere egy segélykérő levél nyomán figyelt fel a szomorú sorsú testvérekre, s elhatározta, nem hagyja magukra őket. A felhívásra összefogott a társadalom, így a testvérpár helyzete rendeződik.Miskolc polgármestere kiemelte, bár a fiatal testvérpár egyedül maradt, „de érezték, hogy tenniük kell azért, hogy az életben érvényesülni tudjanak”. Kriza Ákos emlékeztetett, karácsony előtt személyesen is meggyőződött a testvérpár nehéz sorsáról, járt náluk, s tapasztalatai szerint a fiatalok valóban „tesznek magukért, végzik a munkájukat”, és rend s tisztaság jellemzi lakásukat.
– Megható volt látni, ahogy Noémi felelősségteljesen gondoskodik otthonukról, rendezi környezetüket, s ahogy testvérével tervezik a jövőjüket. Nem engedhetjük tehát el a kezüket, segítenünk, támogatnunk kell őket abban, hogy befejezzék tanulmányaikat, szakmát szerezzenek. De segítenünk kell őket abban a hőn áhított vágyukban is, hogy az édesanyjuk által vásárolt, s édesapjuk által részleteiben fizetett lakást megkapják – mondta.

fazekas_adomany_140414ml_02.jpg

A kezdeményezéshez az első perctől kezdve rendkívül sokan csatlakoztak, fiatalok, idősek, vagyonos s kevésbé tehetős emberek, családok, valamint gazdasági társaságok is gyűjtöttek, az OTP Faktoring Zrt. pedig szintén segítette, hogy a fiatalok hozzájussanak a lakáshoz.
– Mostanra összegyűlt az az összeg, amivel a lakás vételárát teljesen ki tudják egyenlíteni. Örüljünk tehát annak, hogy két fiatal újra tudja kezdeni az életét. Köszönöm mindazoknak, akik ebben segítettek, bármilyen összeggel. Én csak egyet kérek a testvérpártól: mindent tegyenek meg azért, hogy ezt az adományt úgy tudják hasznosítani, hogy tényleges segítség legyen az életükben – emelte ki a polgármester, aki az adományozók kérését is tolmácsolva hozzátette, „végezzétek el tanulmányaitokat, találjátok meg a helyeteket a társadalomban, a munkában, hogy erős támaszai legyetek ti is a miskolci polgárságnak”.

Sándor Frigyes evangélikus lelkész ismertette, a testvérpár történetével zenekaruk, az In His Steps fiatal tagjai ismertették meg. Emlékeztetett arra, hogy a zenekar nagy sikerű koncertet adott nemrégiben a Fazekas testvérek megsegítésére, akiket több mint 300 ezer forinttal tudtak támogatni.
– Bízunk benne, hogy ez a támogatás úgy jut el hozzájuk, hogy nemcsak a pénzt látják meg benne, hanem megérzik azoknak az embereknek a személyét, szeretetét is, akik a támogatás mögött állnak – mondta az evangélikus lelkész.

Szabó Sándor református lelkész ismertette, a város közalapítványán, a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítványon keresztül gyűjtötték össze az adományokat.
– Ez egy húsvéti ajándék is lehet egyben számotokra, amely az élet megújulását és kiteljesedését jelenti Jézus által. Ebben közreműködni számunkra a legnagyobb boldogság és öröm volt. Ebben szív és lélek, az emberek szíve és lelke is benne van. Kívánom, hogy valóban úgy hasznosuljon, hogy abban megtaláljátok, milyen sokan szeretnek benneteket, és együtt éreznek sorsotok alakulásával – fogalmazott.

fazekas_adomany_140414ml_16.jpg

– Igazán még el sem hisszük – fogalmazott az adománylevél átvételét követően Fazekas Noémi, aki nem győzte elégszer megköszönni a nagy segítséget mindenkinek. Testvére úgy fogalmazott, hogy „nagy megkönnyebbülést jelent ez most számukra”, Noémi pedig hozzátette: talán úgy pontosabb, hogy „nagy teher esett le a vállunkról, s így most már nem kell annyit aggódnunk, tudva azt, hogy nem veheti már el tőlünk senki a lakást”. Hozzátették még, hogy most már az iskolára kell csak koncentrálniuk.

K. I.
fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!