Közélet

Modern szakmai és szolgáltató központ – és az összefogás szimbóluma

2014-04-02 17:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szocialis_intezmeny_140402_vcs_06.jpg

Több ezer embert érint közvetlenül a családsegítő belvárosi központjának felújítása. A kívül-belül megújult épület nemcsak a napközbeni idősellátást vagy a 700 adagos konyha szolgáltatásait igénybe vevők, hanem a munkatársak körülményeit is nagymértékben javítja. Példaértékű, ahogy a város összefogott a szakmai vezetéssel – az idősek, a családok érdekében, mondta a szerdai átadó ünnepségen Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.

Volt, aki ételhordóval a kezében érkezett az intézmény átadására, hiszen az élet nem állt meg az Arany János utcai központban a tavaly júliusban kezdődött felújítás ideje alatt sem, így folyamatosan működött a 700 adagos konyha is. Az elmúlt hónapok alatt korszerűsítették a fűtést, szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, akadálymentesítették a szolgáltató tereket, nemcsak a mozgásukban korlátozottak, de a látássérültek számára is.

szocialis_intezmeny_140402_vcs_28.jpg

– Méltó körülmények közé kerültek azok, akik elhivatottan és nagy intenzitással dolgoznak a városban az idősek, a fogyatékkal élők ellátásán, a gyerekek családban tartásán – szögezte le köszöntőjében Soltész Miklós államtitkár. Elmondta, mindig örömmel jön Miskolcra, hiszen gyökerei is ide kötik, édesapja miskolci – ám legalább ilyen erős kötelék az a folyamatos, erős akarat, törekvés, határozott és előrevivő munka, amit a szociális területen tapasztal.

– Ez a város sokszorosan megszenvedte azt, amit a rendszerváltozás, egy iparág válsága miatt a munkahelyek elvesztése jelent. Sokat tanultam itt azokból a küzdelmekből, amiket a szociálisan hátrányos helyzetbe került emberekért folytattak. Éppen ezért ez az épület nemcsak egy modern szakmai és szolgáltató központ, hanem szimbólum is. Annak a jelképe, milyen erőt képvisel, ha a város a kormányzati támogatást kihasználva és a szakma képviselőivel összefogva tenni akar az idősek, a családok érdekében – emelete ki Soltész Miklós.

szocialis_intezmeny_140402_vcs_03.jpg

Mindehhez hozzátette: három év alatt 530 millió forint pályázati támogatás érkezett a városba, a fogyatékos-ügyi, foglalkoztatási és szociális területre, családok támogatására, a családi életre való felkészítés érdekében – az aktívan és sikeresen pályázó város, az egyházak és civil szervezetek jóvoltából.

Sebestyén László országgyűlési képviselő a dolgozóknak mondott köszönetet, azoknak, aki a legtöbbet teszik azért, hogy az elesettek a lehetőségeikhez mérten a legjobban élhessék életüket.
– Meghaladja a 102 millió forintot az az összeg, amit itt az ellátás javítására tudtunk fordítani. Ehhez Miskolc városának valamivel több, mint 5 millió forintot kellett hozzátennie, a többit uniós forrásból biztosítottuk, hogy javulhassanak a dolgozók munkakörülményei is – emelte ki a képviselő.

szocialis_intezmeny_140402_vcs_12.jpg

Kriza Ákos polgármester arra emlékeztetett, az elmúlt 25 évben Miskolc nem feltétlen győztesként került rá a térképre, igen széles réteg szorul szociális ellátásra. Ezért meg kellett erősíteni a szakmát, ehhez pedig szükség volt arra, hogy az egyes ellátási területek együtt, közös alapon és vezetéssel működjenek. Ezért hozták létre a hosszú nevű Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézményt (MESZEGYI).

– Mindehhez szükség van egy megfelelő központra, amit itt, az Arany János utcán alakítottunk ki. Nemcsak megújult az épület, de szélesedhet a szolgáltatási paletta is. Bízom benne, mindenki, aki kapcsolatba kerül vele, érezni fogja, ismét kicsit jobb lett Miskolcon az ellátórendszer működése – fogalmazott a polgármester.

szocialis_intezmeny_140402_vcs_24.jpg

Földessy Judit, a MESZEGYI vezetője elmondta, az épület nemcsak az intézmény székhelye, hanem több komplex szolgáltatási formának is helyt ad, így például családsegítő és gyermekjóléti, illetve idősek alapellátását biztosító szolgáltató központ is működik itt. Az ellátási területe 30 ezer lakosra terjed ki, az igénybe vevők száma is több ezerre tehető.

– A felújítás során kialakították a pszichiátriai betegek nappali ellátását biztosító helyiséget is. Ez hiánypótló szolgáltatás lesz a városban, és azonnal megkezdi működését, amint megkapjuk rá a működési engedélyt – emelte ki végezetül az intézményvezető.

Cs. M.
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!