Közélet

Komplex problémára komplex megoldást adnak

2014-03-05 17:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE alsozsolca_komplex_telep_orogram_140305_4.jpg

A szegregált környezetben élők életminőségének tartós javulását célzó Komplex telep-program indult Alsózsolcán, melynek keretében képzéseket indítanak, javítva ezzel a hátrányos helyzetű lakosok foglalkoztathatóságát és felzárkózását. Ugyanakkor – egy sikeres pályázatnak köszönhetően – egészségmegőrző, kulturális és hagyományőrző programokat is szerveznek majd.

– Mindig is fokozott figyelmet fordítottunk a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű lakosok helyzetének javítására, ezért is nagyon fontos számunkra a Komplex telepprogram elindulása a településen – mondta Zsíros Sándorné, Alsózsolca polgármestere. Hozzátette, a település önkormányzata pályázott, és 150 millió forintot nyert az Új Széchenyi terv kiírásán a kétéves program megvalósítására.

alsozsolca_komplex_telep_orogram_140305_6.jpg

– A célcsoport számára kitörési lehetőséget nyújt a projekt – hangsúlyozta Zsíros Sándorné, aki elmondta, Alsózsolcán közel hatezren élnek, a lakosság harmada – tehát mintegy 2 ezer ember – nehéz körülmények között él. A projektben közel 500-an vesznek részt, fiataloktól a felnőttekig, a tavasszal induló képzésekben pedig 80 fő szerezhet majd szakmát. Betanított kőműves és festő, térkőkészítő, energetikai ültetvény-gondozó és kisgépkezelő képzés indul majd, illetve a célcsoport tagjai lehetőséget kapnak a 7. és 8. osztály befejezésére is a felzárkóztató programban.

Budai Róbert térkőkészítő képzésre jelentkezett. A 40 éves alsózsolcai férfi elmondta, 3 éve munkanélküli, korábban egy gyárban dolgozott. Elmondása szerint azért jelentkezett a 200 órás ingyenes képzésre, mert hasznát fogja venni az ott tanultaknak, és bízik abban, hogy munkát is szerez majd az új képesítésével.

alsozsolca_komplex_telep_orogram_140305_20.jpg

A képzések mellett infrastrukturális fejlesztés is megvalósul a településen: felújítják a metodista egyháztól átvett egyik épületet, ami több funkciót is ellát majd. Az úgynevezett csillagházban teret biztosítanak majd a különböző rendezvényeknek, a tanácsadó szakembereknek, és a gyermekek kellemes időtöltését szolgáló játszóházaknak. Egészségügyi szűréseket is terveznek ide, és hagyományőrző programok helyszíne is lesz az épület.

Csöbör Katalin, a körzet országgyűlési képviselője elmondta, nagyon örülnek neki és büszkék arra, hogy Alsózsolca sikeresen pályázott az Új Széchenyi terv keretében a telepprogramra. Kiemelte a projekt felzárkóztató, integráló szerepét, hozzátéve, az Alsózsolcai komplex telepprogram is „jól példázza a kormány azon szándékát, hogy segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat épít”. Hozzátette, elsődleges cél a megfelelő iskolai végzettség megszerzése a képzésekkel, hogy utána el tudjanak helyezkedni a szakmát kitanuló alsózsolcaiak.

alsozsolca_komplex_telep_orogram_140305_29.jpg

– Komplex problémákra komplex megoldásokat kínál a program – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve, a tervek szerint Felsőzsolcán is indul majd egy hasonló program, hasonló feltételekkel.

Kujan I.
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!