Közélet

Bérlakásokkal segítenék a magasan képzett szakemberek Miskolcon maradását

2014-02-10 14:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE feszekrakos_lakas_felujitas_140206_ja_7.jpg

Ötven, elsősorban az Avason található bérlakásba a Miskolci Egyetem jelölheti ki ezután a bérlőket – doktoranduszokat, oktató, kutató munkatársakat –, ha a február 13-ai városi közgyűlés elfogadja az erre vonatkozó előterjesztést. Ezzel az egyetemnek és a városnak azt a közös célját kívánják szolgálni, hogy helyben tartsák a magasan képzett, minősített egyetemi oktatókat és kutatókat.

Az előterjesztés két javaslatot tartalmaz, az első, hogy biztosítsanak bérlőkijelölési jogot a Miskolci Egyetemnek a doktoranduszok és az oktató, kutató munkatársak lakhatásának megoldása érdekében.

Az igény, hogy a doktoranduszképzésben résztvevő hallgatók, valamint a frissen doktorált oktatók részére biztosítsanak önkormányzati bérlakást, az elmúlt időszakban egyre erősebben fogalmazódott meg az egyetem részéről. A lakhatás megoldása ugyanis elősegíti, hogy a fiatal szakemberek a Miskolci Egyetemen folytassák oktatói, kutatói munkájukat. Márpedig a felsőoktatási intézmények versengenek a minősített oktatókért, kutatókért, így a városnak és az egyetemnek közös érdeke, hogy helyben tartsák a magasan képzett szakembereket.

feszekrakos_lakas_felujitas_140206_ja_18.jpg

A javaslat szerint a város – a város ingatlangazdálkodó cége, a MIK Zrt. közreműködésével – egy szerződés keretében 50 lakást biztosítana az egyetemnek, ezek bérlőit az intézmény jelölné ki. A bérleti szerződést legfeljebb 5 évre kötnék, és erre az időre a bérbeadó a nettó bérleti díj 50 százalékának megfelelő mértékű kedvezményt adna. Az öt év leteltével a bérlő köthet újabb határozott időtartamú bérleti szerződést, de már teljes bérleti díjat kellene fizetni.

A javaslat szerint bérlőtárs nemcsak családtag lehetne, így több hallgató, oktató is bérelhet közösen lakást. A konstrukció ugyanakkor kizárja a lakáscserét, az albérletbe adást, a tartási szerződés kötését stb.

feszekrakos_lakas_felujitas_140206_ja_12.jpg

Az úgynevezett „fészekrakós” lakások folyamatosan kerülnek az önkormányzat tulajdonába, egy részük birtokbavétele már megtörtént. Az Avas városrész és ezeknek a lakásoknak a rehabilitációját jelentené, ha a ezután a fiatal értelmiség Miskolcon tartását szolgálnák.

Az előterjesztő MIK kiemelte, hogy a bérbeadások nem akadályozzák az önkormányzat, illetve a társaság egyéb bérbeadási kötelezettségeinek teljesítését.
 
Az előterjesztés javaslatot tesz arra is, hogy a bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésekor ezután a bérbeadó a lakások visszaadásáért ne fizessen térítési díjat, miután elegendő darabszámú magas komfortfokozatú üres lakással rendelkezik. Ugyanakkor az avult telepek bontása, egyéb városfejlesztési, értékesítési célú lakáskiürítések során előfordul, hogy a bérlő cserelakás helyett pénzbeli térítésre tart igényt. Az eddigi térítési díjak 1,5-2 millió forint közötti összegre történő megemelésével több bérlő választhatja ezt a lehetőséget, amely a kiürítések menetét felgyorsíthatja, áll az előterjesztésben, ami azt is leszögezi: a térítési díjak megemelése többletkiadást eredményez, ugyanakkor a gazdaságtalan fenntartású avult telepek megszűnése karbantartási oldalról megtakarítást jelent.

Cs. M.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!