Közélet

Ökumené, a mindennapi életben is

2014-02-05 21:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE okomenikus_imahet_140125ml_28.jpg

Szükség van arra, hogy az élet minden területén összefogjunk – emelte ki a nemrégiben véget ért egyetemes ökumenikus imahét kapcsán Orosz Atanáz. A görög katolikus püspök exarcha örömmel tapasztalta, hogy idén is rengetegen ellátogattak az imahét alkalmaira, és a fiatalabb korosztály tagjait is egyre inkább sikerül bevonni a programokba.

Az Egyházak Világtanácsa és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács idén is meghirdette januári ökumenikus imahetét, amelybe a magyarországi egyházak évről évre bekapcsolódnak. Az idei programsorozat vezérfonalát készítő kanadai keresztyének ezúttal arra buzdították a felekezeteket, gondolkodjanak közösen arról, hogy mivel gazdagítja általuk Isten az egyetemes egyházat.

okumenikus_imahet27_140125ml.jpg

Orosz Atanáz
a minap.hu érdeklődésére elmondta, szépen sikerültek az idei alkalmak is. A görög katolikus püspök exarcha örömmel tapasztalta azt is, hogy a templomokban teltház várta a szolgálatot tevő egyházi vezetőket, és a lelkes hívek között egyre több fiatal tűnik fel. Hozzátette, a fiatalabb generáció tagjait az imahét ideje alatt, a januári időszakban valamivel nehezebb bevonni az egyetemi, főiskolai vizsgaidőszak és a középiskolai, gimnáziumi félév miatt. Akik azonban eljöttek az ökumenikus imahét alkalmaira, azok „hittel és lelkesedéssel” vettek részt az istentiszteleteken.

Az egyetemes ökumenikus imahét kiemelt alkalmán, a Miskolci Egyetemen a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke hangsúlyozta, új dinamikát kell vinnünk a közösségek ökumenikus törekvésébe. Véleménye szerint ugyanis az elmúlt évtizedekben leginkább a januári imahét szertartásaira korlátozódott az ökumené.
– Fontos azonban, hogy az év többi időszakában, az élet más területein is összefogjunk – emelte ki. Hozzátette azonban, ma már mind az oktatásban, mind szociális téren, „sokfelé vagyunk együtt jelen”.

K. I.
Fotó: M. L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!