Közélet

A jog tudománya és alkalmazása találkozott

2014-02-05 14:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE birosag_me_alair_140205_fkcs_8.jpg

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Egyetem. A szakmai kapcsolatot megerősítő, 15 pontot magában foglaló dokumentumot a felek és az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának megbízott dékánja szerdán látta el kézjegyével.

A Miskolci Törvényszéken írták alá szerdán délben azt az együttműködési megállapodást, ami szorosabbra, hivatalossá teszi a kapcsolatot a törvényszék és az egyetem jogi kara között.

Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke elmondta, hogy a szerződés megkötése csupán egy folyamat állomása.
– Nem most kezdődött a jó kapcsolat a Miskolci Egyetemmel, de a régi, jól működő együttműködés a jövőbe mutat. Egy folyamat állomása, hogy a kapcsolatot intézményes formába öntjük. 240 dolgozónk van, amelyből 140-en a Miskolci Egyetemen végeztek. Komoly szakmai utánpótlást jelent az Állam- és Jogtudományi Kar képzése. A jog tudománya és alkalmazása kapcsolódik össze – emelte ki az elnök.

birosag_me_alair_140205_fkcs_1.jpg

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte, hogy számára fontos az együttműködési szerződés aláírása több szempontból is. Egyrészt, mint mondta, a Miskolci Egyetem, hagyományaihoz híven a mérnökképzést részesítette előnyben, s ipari vállalatokkal ápolt jó kapcsolatot.
– A társadalomnak azonban vannak más szervei is, amelyek legalább ennyire fontosak, s velük is szerződéseket kell kötnünk. A most aláírt együttműködés 15 pontban foglalja össze, hogyan segíti majd egymást a két intézmény. Nem csupán formális dologról van tehát szó, hanem egy tartalommal megtöltött kapcsolatról – hangsúlyozta Torma András.

A rektor emellett kifejtette, hogy a 15 pont között szerepel többek között, hogy a bírák kimennek az egyetemre a hallgatókhoz, de a gyakorlati képzést, valamint a pályázási lehetőségeket is javítja a közös munka.

– A hallgatók a bíráktól az élet követelményeit ismerhetik meg. Mást jelent megtanulni a jogi normát, és más azt alkalmazni. Emellett szükség van gyakornoki helyekre is, s a bíróság ezentúl nyitva lesz ezen a téren. Fontos még többek között, hogy több pályázati lehetőség lesz. Más minőség lesz ez, mint eddig volt – jelentette ki.

perbeszed_egyetem_120125_ja.jpg

Az együttműködési megállapodás aláírására most került sor, de a szakmai kapcsolat nem friss a törvényszék és az egyetem között. Molnár Dalma bírósági fogalmazó elmondta, hogy ő két évvel ezelőtt végzett a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, s nagy hangsúlyt kapott akkor a szakmai gyakorlat, a szemináriumok és a tárgyaláslátogatási lehetőség.
– Ez fontos a hallgatók számára, hiszen így a tanulmányaik során elsajátított ismereteket gyakorlati aspektusból is meg tudják vizsgálni, tapasztalni – hangsúlyozta.

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.
, minap-archív


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-15 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!