Közélet

Átfogó anyagtudományi kutatóprogram – összefogással

2014-02-05 11:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ólommentes forraszanyagokat fejlesztenek a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán.

Az Európai Unióban szigorú előírás tiltja az ólom tartalmú ötvözetek forraszanyagként való felhasználását. Mivel a megfelelő minőséget biztosító ólommentes ón alapú ötvözetek előállítása még nem fejlődött a teljes átállást biztosító szintre, Európa-szerte kutatások kezdődtek a környezetbiztonságos forraszanyagok fejlesztése érdekében.

Emellett további követelmény az elektronikai berendezések gyártásánál és a termékek elhasználódásánál keletkező hulladékok újrahasznosíthatósága. Az irányelvek alkalmazásában a legnagyobb toleranciát az autóelektronikai gyártók kapták, azonban 2015-ig nekik is teljesen át kell állni az ólommentes ón-alapú forraszanyag felhasználására.

Mindezen feladatok megoldásában való részvételre a miskolci anyagmérnökök, valamint konzorciumi partnereik, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az MTA debreceni Atommagkutató Intézet munkatársai egy átfogó anyagtudományi kutatóprogramot indítottak, melyet az Európai Unió TÁMOP-4.2.2.A konstrukciója támogat.

A konstrukció célja az is, hogy lehetőséget teremtsen a tehetséges és érdeklődő anyagmérnök hallgatók és fiatal kutatók számára tapasztalatok szerzésére. Ennek révén biztosítsa az oktató-kutató utánpótlást, valamint a későbbi nemzetközi kutatási programokban történő részvételt. A régióban megtelepedett járműelektronikai és járműipari gyártás technológiájának korszerűsítésével, szakember ellátottságának javításával a program számottevő hatással lehet észak-magyarország fejlődésére.

A projektről további információkat a projekt honlapján olvashatnak: http://www.forr-asz.uni-miskolc.hu

unios_projektlogo.jpg.jpg


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-19 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!