Közélet

Különdíjat nyert a miskolci egyetemista

2014-01-25 11:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Különdíjat nyert Soltész Petra, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója a „Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” című pályázaton. Az EU energiapolitikájának fenntarthatóságával foglalkozó dolgozat 28 pályamű közül lett különdíjas az országgyűlés elnöke és a külügyminiszter által kiírt pályázaton.

dijnyertes_egyetemista.jpgAz idén 16. alkalommal kiírt pályázatra az ország összes felsőoktatási intézményéből nyújthattak be a hallgatók dolgozatokat. Tizenhárom, az Európai Uniót, vagy Magyarország abbani szerepét taglaló téma közül választhattak a 30 év alatti indulók.

A versenyt meghirdető Kövér László házelnök és Martonyi János külügyminiszter szakmai zsűrit kért fel a beérkezett pályaművek elbírálására: Juhász Lászlót, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának főtanácsadóját, Kovács Krisztiánt, az Országgyűlés Külügyi Igazgatósága Európai Uniós Irodájának vezetőjét, valamint Sinka Lászlót, a Külügyminisztérium főosztályvezetőjét.

Itt nyert különdíjat Soltész Petra, „Energiapolitika és energetikai fenntarthatóság az Európai Unióban, a szélenergia tükrében 2002-2010-ig” jeligéjű munkájával. A szakmai zsűri a következő szavakkal méltatta a dolgozatot: „A különdíjat elnyert dolgozat az Európai Unió energiapolitikájának fenntarthatóságával foglalkozik, amely továbbra is aktuális téma. A szerző az energia fenntarthatóságának vizsgálatához olyan módszertant alkalmazott, amely valódi kutatói hozzáállást mutat, és kiemelte a dolgozatot a mezőnyből. A hallgató részletesen taglalja a szélenergia témáját, és az energia-fenntarthatóság elemzésénél alkalmazott statisztikai módszerek, valamint a terminológia magabiztos használata jól mutatja, hogy a szerző a területtel kapcsolatos tudás birtokában van.”.

Petra korábban már készített egy rövidebb dolgozatot a témában, ez szolgált alapul ahhoz a bővített verzióhoz, amellyel elnyerte a különdíjat. Sok segítséget kapott konzulensétől, Sebestyénné Szép Teklától, amiért roppant hálás.

A munkafolyamatról elmondta: miután már adottak voltak az alapok, „elkezdődött a téma utáni mélyebb kutatás, és az összefüggések feltárása. Könyvtár, olvasás, internet, adatbázisok tömkelege, majd kezdett egy kép kialakulni arról, hogy mit is szeretne írni. - Összességében egy nagyon jó élmény volt, hiszen érdekel a téma, s a kutatás folyamán még inkább felismertem, hogy a későbbiekben is szeretnék ezzel foglalkozni - hangsúlyozta Petra.

A leadási határidő 2013. október 11. volt, decemberben jött az e-mail, hogy Soltész Petra különdíjas lett, és várják a díjkiosztóra. Sajnos külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni az átadóünnepségen, de az elismeréssel járó oklevelet és pénzjutalmat természetesen így is megkapta.

Mint mondta, nagyon örül a különdíjnak, ezt véleménye szerint azok kapják, akik valamennyire másként közelítik meg az adott témát, mint a többiek. - Szerintem ez egy nagyon jó dolog, és mindig büszke leszek, hogy ilyen sikert értem el. Ez visszaigazolást jelent, hogy lehet és van is jövője annak, ami érdekel. Jelzés arra, hogy mindig fel kell állni a kudarcok után, soha nem szabad feladni, küzdeni kell, mert egyszer valaki el fogja ismerni a munkámat - nyilatkozta Petra.

A dolgozatáról kifejtette, hogy az EU energiapolitikájából indul ki, egy megújuló energiaforrásra, a szélenergiára koncentrálva. Lefedi általánosságban az energiafelhasználást, a megújuló források használat az unión belül. Felhasznál egy tanulmányból vett, új számítási képletet is, aminek segítségével a vonatkozó politika hatékonyságát lehet mérni. Ez az a módszer, amit a versenybírák is kiemeltek értékelésükben.

Soltész Petra összegezve elmondta, a pályázat arra hivatott rámutatni, hogy egy EU-s politika milyen sikereket tud elérni, illetve hogy a különböző országokban milyen tényezők befolyásolják a megvalósítást.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!