Közélet

A forralt bor és tepertő ünnepe Görömbölyön

2014-01-12 11:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE forraltbor-fesztival-120121ml_15.jpg

Negyedik alkalommal ad otthont Görömböly a Forraltbor- és tepertőnapnak január 18-án, szombaton. Színpadi programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, forraltbor-versennyel és természetesen tepertővel várják az érdeklődőket a szervezők.

A Görömbölyi Borbarátok Egyesülete rendezvényének célja a hagyományok felelevenítése mellett a gasztronómiai különlegességek és kulturális programok megismertetése, népszerűsítése.

forralt_bor_goromboly_2.jpg

Kovács András
elnök elmondta, az egyesület egykor azért jött létre, hogy a helyi pincesort újra előtérbe helyezze, felelevenítse a hagyományokat, s polgári értékrendekkel rendelkező kulturális életet biztosítson – ezt a célkitűzést szolgálja a negyedik alkalommal megrendezendő forralt bor- és tepertőnap is, amelyet idén január 18-án rendeznek meg a helyi közösségi ház előtt.

Az egyesület hagyományteremtő céllal évente három rendezvényt szervez. Az elsőt, a most közelgő forralt borét a Kuruc-napi mulatság követi, majd ősszel jön a Demizson Fesztivó.

– A kultúrát, a hagyományokat napi szinten kell ápolni, ahogyan a szőlőt is. Számos programmal készülünk a tepertőnapra is. Érkeznek neves fellépők, lesz forraltborverseny, de természetesen ökumenikus vesszőszentelés is. Szent Vince a borászok védőszentje. Előtte is tisztelegve, az ország több részén, így nálunk is, ekkor szentelik meg a szőlővesszőt – mondta az egyesület elnöke, hozzátéve, római, valamint görög katolikus és református egyházi méltóság áldja majd meg a vesszőt.

forralt_bor_goromboly.jpg

A férfiak egykori szokása volt, hogy Vince napján csapatokba verődve járták a pincéket, mulatoztak, a nők pedig fánkot sütöttek otthon.

– A szőlővesszőt korsóba tették, s elődeink ennek hajtásából következtették ki a várható termést, de számos népszokás kapcsolódik Vince napjához – tette hozzá Kovács András. Ilyen például, hogy ha Vince napján napos az idő, akkor jó termésre számíthatnak a borászok.

A Forralt bor- és tepertőnap programjai délelőtt 10 órakor kezdődnek. A forraltborversenyen a résztvevők adott alapanyagokból készíthetik el az italt, egyéni fűszerezéssel – a nedűket szakmai zsűri értékeli.

forraltbor-fesztival-120121ml_10.jpg

Kovács András hozzátette, a jó italokhoz természetesen jó ételek társulnak, így a tepertő sem marad el. A színpadon pedig sztárvendégek, óvodások, népdalkörök szolgáltatják a programot.

K. J.
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-29 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!