Közélet

„Segíthetek? – merd megkérdezni!”

2013-12-03 14:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fogyatekkal_elok_vilagnapja_131203_ja_20.jpg

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékossággal élők világnapjává, melyről kedden a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely szervezésében Miskolcon is megemlékeztek. Előbb a Tiszai pályaudvaron tartottak egy rövid műsort, majd a „Fogyatékossággal élők világnapja villamossal” a Tiszai pályaudvarról a Centrum áruházhoz utaztak a részvevők, ahol maguk is megtekintették az ott felállított, figyelemfelhívó információs pultot.

fogyatekkal_elok_vilagnapja_131203_ja_3.jpg

A jelenleg 33 tagszervezettel működő Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely figyelemfelhívó programot szervezett december 3-ára, a Fogyatékossággal élők világnapjára. A program kedd délelőtt a Tiszai pályaudvaron, az 1-es villamos végállomásánál kezdődött, ahol különböző, miskolci és megyei, fogyatékossággal élőket tömörítő szervezetek és egyesületek tagjai voltak jelen – mindannyian jól megkülönböztethető, sárga pólóban, melyen felirat hirdette a mai világnapot. Ez év jelmondata: „Segíthetek? – merd megkérdezni!”. A program célja a figyelemfelkeltés és az információszolgáltatás, az érintetteknek és azoknak is, akik szeretnének többet tudni a fogyatékosságról, és szeretnének segíteni fogyatékossággal élő embertársaiknak.

fogyatekkal_elok_vilagnapja_131203_ja_8.jpg

Szekanecz Noémi, a polgármesteri hivatal egészségügyi és szociális osztályának vezetője nyitotta meg a miskolci eseményt, szavait jeltolmács is „fordította”. Mint ismertette, az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékkal élők világnapjává. A világon mintegy 650 millióan élnek valamilyen fogyatékkal, számuk Magyarországon eléri a félmilliót, Miskolcon pedig a 10 ezret. Azonban, mint az osztályvezető is kiemelte, „közvetve, vagy közvetlenül mindenki érintett lehet”, hiszen a családi, baráti, ismerősi körben nagy valószínűséggel mindenkinek van fogyatékkal élő társa.
– Fontos a fogyatékkal élők segítése, mind fizikai, mind lelki értelemben – hangsúlyozta.

Az osztályvezető szólt az idén elfogadott ötéves, 2013-tól 2018-ig tartó miskolci Esélyegyenlőségi Programról is. Szekanecz Noémi hangsúlyozta azt is, elsődleges cél, hogy a fogyatékkal élők is betölthessék állampolgári szerepüket, és szabadon irányíthassák életüket.

fogyatekkal_elok_vilagnapja_131203_ja_10.jpg

A rövid megnyitót követően a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI tanulói adtak műsort, majd megérkezett az MVK Zrt. villamosa, mely az alkalomnak megfelelően belül plakátokkal és információs poszterekkel hirdette a Fogyatékkal élők világnapját, s hívta fel a figyelmet azokra a miskolci és megyei civil szervezetekre – egyesületekre és alapítványokra –, melyek a fogyatékkal élőket segítik.

Érdeklődésünkre Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, a programmal új hagyományt szeretnének teremteni, s megmutatni, hogy a fogyatékkal élők is jelen vannak a társadalom életében, aktív állampolgárok.
– Fontos bemutatnunk azt is, hogy ők is tudnak értéket teremteni, és maguk is ki szeretnék kivenni a részüket a közösség terheiből – fogalmazott az alapítvány elnöke.

fogyatekkal_elok_vilagnapja_131203_ja_12.jpg

A miskolci eseményen megjelent közel 100 résztvevő a „Fogyatékossággal élők világnapja villamossal” a Tiszai pályaudvarról a Centrum áruházhoz utazott, ahol információs pultot állítottak fel a szervezők (a különleges menetrend szerinti járat egyébként egész héten közlekedik). A fogyatékossággal élő személyek számára különféle szolgáltatást nyújtó szervezetek információs pultjánál önkéntesek szórólapokat osztanak az érdeklődők számára. Az információs pult ma 16.00-ig tart nyitva a Centrumnál.

Kujan I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-06 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!