Közélet

Az Ezüst fürtök gálája, kezdődik az Idősek hava

2013-10-05 17:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE idos_gala_131005_fkcs_19.jpg

A Művészetek Házában rendezték meg szombaton délután az Ezüst fürtök záró rendezvényét, amely egyben az Idősek hónapja programsorozat megnyitója is volt. A hét kategóriás tehetségkutató legjobbjai felléphettek a gálán, de sokakat értékelt, díjazott is a város vezetése.

Idősek gálájának adott otthont a Művészetek Házának nagyterme szombaton. A szépkorú közönség az Ezüst fürtök előadásaiból láthatott részleteket, de köszöntötte a jelenlévőket a város vezetése is, illetve hivatalosan is megnyitott az Idősek hónapja programsorozat.

idos_gala_131005_fkcs_1.jpg

Október az Idősek hónapja, ám Miskolcon rendszerint, már hagyományos módon az Ezüst fürtök féléves eseményei előzik meg az egész havi ünneplést. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a gála elején felhívta a figyelmet arra, hogy már ötödik éve tér vissza idén a kulturális esemény, amely bizonyítja, az alkotószellemnek nincsenek életkori határai.

Mint a polgármester fogalmazott, nem csak ma, hanem az év minden napján szeretettel kell az idősekre gondolnunk.

idos_gala_131005_fkcs_3.jpg

– Az idősek fontos részei az életünknek. Higgadt bölcsességük, józan ítélőképességük elengedhetetlenné teszi őket. Érezniük kell a szeretetünket, s azt, hogy szükségünk van rájuk – mondta a polgármester, majd kitért arra a hitre, erőre, amely nem csak feladattá, hanem kötelességé is teszi az odafigyelést. Kiemelte, méltó és megfelelő életet kell biztosítani a szépkorúak számára. Kriza Ákos ünnepi beszédének végén a szeretetről szólt, s idézett a Biblia ide vonatkozó részéből.

idos_gala_131005_fkcs_16.jpg

A polgármester követően Sebestyén László országgyűlési képviselő elmondta, az októberi idősek hónapja természetessé teszi mindenki számára, hogy visszagondoljon azokra, akik felnevelték, taníttatták. Azokra, akik tisztességben végigdolgozták az életüket. Azokra, akikkel törődnünk kell. Azokra, akikre a kormány, s a város önkormányzata egyaránt figyelmet fordít.

idos_gala_131005_fkcs_8.jpg

A miskolci ünnepségen részt vett az idősügyi miniszteri biztos, Jeneiné Rubovszky Csilla is, aki a miniszterelnök 2011-es beszédéből idézett elsőként. Azt az időt idézve meg ezzel, amikor újra megalakulhatott az Országos Idősügyi Tanács. A miniszteri biztos szólt a tanács létrejöttének okairól, körülményeiről, s kiemelte, mindenkinek büszkének kell lennie életkorára, tapasztalatára. Jeneiné Rubovszky Csilla saját tevékenységének részleteibe is beavatta a résztvevőket, s a gála közönsége számára nyilvánvaló vált az a védőháló is, amelyet az idősek védelmére alakítottak ki a miniszteri biztos terve alapján.
– Magyarország lakosságának 5 százaléka, 475 ezer 80 év feletti ember. Vannak, akik szociálisan, esetleg egészségileg nem szorulnak segítségre, de tudom, nekik sem könnyű, hiszen ott van például a magány – tette hozzá.

A köszöntőket követően Zsiga Marcell alpolgármester hivatalosan is megnyitotta az Idősek hónapja rendezvénysorozatot. Mint mondta, az idősek tudása, tapasztalata nélkül Magyarország, Miskolc nem épülhetett volna újjá. Az ünnep pedig alkalmat teremt a köszönetnyilvánításra.

idos_gala_131005_fkcs_10.jpg

– A nemzet és a város gyarapodásához járulnak hozzá. A szépkorúak élete erőt ad az átalakuló világ mindennapjaiban. A jó város, a jó állam pedig megbecsüli az időseket. Ezt bizonyítja számos rendelkezés is, mint a rezsicsökkenés, a nyugdíjemelés. Fontos emellett, hogy alkalmat teremtsünk a generáció közti kapcsolat elmélyítésére. Miskolc városa szeretné, ha minden idős ember érezné, hogy van hangja, hogy képviselik az érdekét, s hogy boldog. Kortól, nemtől függetlenül – szólt Zsiga Marcell, majd oklevéllel köszöntötte a 10 éves klubokat: a Miskolci Nyugdíjas Tagozatot, a Mozgássérültek és Barátaik Senior Klubját, az Összefogás Nyugdíjas Klubot, a Nagyi Klubot, és oklevéllel emlékezett meg a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjasok Klubjáról, amely 30 éves idén, s a szintén 30 éves Avasi Nyugdíjas Klub képviselőjének is oklevelet adott át.

A hivatalos megnyitó ünnepséget követően a gálaműsor szereplői vették birtokba a színpadot.

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!