Közélet

Magyar Örökség Díjat kapott Gyuri bácsi

2013-10-03 10:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szabó Györgyöt, a bükkszentkereszti füvesembert Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, szeptember 21-én. Emellett a magyar népi gyógyászatot a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumának részévé nyilvánították.

A Magyar Örökség Díjat – minden egykori és jelenleg is tevékeny füvesember képviseletében – a magyar népi gyógyászat két jelenkori képviselője, Szabó Gyuri bácsi bükkszentkereszti füvesember, valamint a határon túlra szakadt magyarság képviseletében Macalik Ernő csíkkarcfalvi botanikus vette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az ünnepségen megnyitó beszédet Hámori József neurobiológus, agykutató, az MTA rendes tagja, a bíráló bizottság elnöke mondott. A háború előtti Magyarország jeles képviselőitől egészen napjainkig méltatta mindazon kulturális értékeket, melyek összekovácsolnak és életben tartanak egy népet. A népi gyógyászathoz a laudációt, az ajánlást Pottyondi Ákos, a pannonhalmi főapátság gyógynövénykertjének vezetője mondta el. Mint beszédében kiemelte, a népi gyógyászat fontos, de emellett méltatta jelenlévők munkásságát.

Szabó Gyuri bácsi elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a díj. Munkásságának és annak az ügynek az elismerése, melynek szolgálatába állította életét.

K. J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!