Közélet

Vakok, gyengénlátók és mozgássérültek ismerkedtek az új Skodával

2013-09-27 16:19

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Látássérültek és mozgáskorlátozottak ismerkedtek pénteken az új Skoda villamos egyik prototípusával, az MVK Zrt. telephelyén. Az esemény célja az volt, hogy a segítséggel élők a szerelvénnyel kapcsolatos véleményeit és tapasztalatait is megismerje a közlekedési cég, illetve rajta keresztül a projektigazgatóság valamint a gyártó.

Az MVK Zrt. telephelyén Hajdu Zita operatív, és Szórád Róbert üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgató fogadta a Látás-Mód Alapítány és a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének képviselőit – kerekesszékesek, mozgássérültek, vakok- és gyengénlátók érkeztek kipróbálni még nem „éles” körülmények között az új Skoda villamost.

skoda_serultek_latogatas_130927_jb_1.jpg

Szórád Róbert üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgató elmondta, a látogatást a Látás-Mód Alapítvány kezdeményezte, nekik az volt a kérésük, hogy biztosítson a cég egy olyan alkalmat, amikor még nyugodt körülmények között megismerkedhetnek Miskolc új villamosával.

– Természetesen örömmel vettük a megkeresést, sőt, a lehetőséget felkínáltuk a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének is, akik azonnal jelezték részvételüket az eseményen. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. kiemelt figyelmet fordít, és lehetőség szerint minden segítséget megad a fogyatékkal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolításához. Tapasztalatokat, észrevételeket vártunk a szervezetek tagjaitól, szeretnénk, ha azokat a további szerelvények gyártásakor figyelembe vennék. Bízunk benne, hogy a látogatást követően látássérültek és mozgáskorlátozottak így nagyobb biztonsággal tudják majd igénybe venni az új villamosokat mindennapi utazásaik során – mondta Szórád Róbert.

skoda_serultek_latogatas_130927_jb_5.jpg

Ismeretes, a Zöld Nyíl villamos projekt keretében még 29 új Skoda villamos érkezik Miskolcra – kettő már városunkban teljesíti tesztköreit. Miskolc új villamosa iránt továbbra is igen nagy az érdeklődés, ezért hirdette meg az MVK Zrt a nyár folyamán és szeptember hónapban is csoportok számára az új miskolci Skoda villamos megismerésének lehetőségét.

– A 31 Miskolcra érkező új Skoda villamos mindegyikére jellemző, hogy teljesen alacsonypadlósak, mindegyiken hangos utastájékoztató-rendszer működik majd, a megállók peronja egy szintbe van a villamos padlójával és a megállók is akadálymentesen használhatók – mondta aüzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgató.

skoda_serultek_latogatas_130927_jb_2.jpg

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének képviselője a két szervezet tapasztalatait összegezte. Mint mondta, azt egyértelmű, hogy a villamos alkalmas arra, hogy segítséggel élők használják.

– Azt kértük, hogy a pályán is kipróbálhassuk majd azelőtt, mielőtt még menetrendszerinti forgalomba állítanák, mert szeretnénk azt is kipróbálni, hogy a megállók is alkalmasak-e arra, hogy a villamost megfelelően tudjuk használni. Egyébként a belső tér teljes mértékben alkalmas arra, hogy használhassuk, az aktív kerekesszékekkel végighaladjunk. A hangos utastájékoztatás, akadálymentesítés is kiválóan működik tehát első tapasztalataink nagyon pozitívak – mondta Braun János.
A már megérkezett új Skoda villamosok – a végleges típusengedély birtokában – a Tiszai pályaudvar végállomás átépítését követően, várhatóan év végétől szállíthat majd először utasokat.

Tajthy Á.
Fotó: Juhász Balázs – MVK Zrt.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-06 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!