Közélet

Svájci támogatás civileknek

2013-09-23 17:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Svájci-Magyar Civil Alap pályázati tájékoztató fórumát tartották hétfőn a Szikra Alapítvány Civil Házában, ahol hasznos tanácsokat kaphattak a pályázni szándékozó civil szervezetek képviselői.

Az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország és a Szikra Alapítvány szervezte a tájékoztató fórumot a Svájci-Magyar Civil Alapról. A tájékoztató fórumon ismertették a Svájci-Magyar Civil Alap második pályázati kiírásával kapcsolatos tudnivalókat, és válaszoltak az érdeklődők kérdésekre is.

civil_palyazat_130923_fkcs_7.jpg

A kibővült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentésére, Svájc pénzbeli hozzájárulást nyújt azoknak az országoknak, amelyek 2004. május 1-jén csatlakoztak az unióhoz. A program keretében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (kb. 31 milliárd Ft) támogatja Magyarországot. Az együttműködési program a következő területekre koncentrál: az alapinfrastruktúra és a környezet, egészségügy, a magánszektor ösztönzése, kutatás, partnerség és civil szervezetek tevékenysége a környezeti és társadalmi szektorban.

Svájc oly módon is hozzájárul az Európai Unió kibővítéséhez, hogy civil szervezetek számára támogatási alapot hozott létre. A Civil Alap célja a szociális és környezetvédelmi területen tevékenykedő civil szervezetek megerősítése, kapacitásaik növelése Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar vagy Jász-Nagykun-Szolnok megye), két témakörben: szociális szolgáltatások nyújtása és környezeti kihívásokra adott válaszok.

Béres Tibor, az Autonómia Alapítvány munkatársa, a pályázat programfelelőse elmondta, olyan programok kidolgozását várják elsősorban, amelyek később az önkormányzati szektorban is használhatók. De támogatják a szektorok közötti együttműködést, ez már a pályázat beadásakor is sokat jelenthet. Hozzátette, a kis projekteknél fél és kétmillió közötti támogatás elnyerésére nyílik lehetőség, míg a közepeseknél kettő és tizenkettő millió forint a határ. A keretösszeg a szociális pályázatok esetén 200 millió forint felett van, míg a környezetvédelminél 64 millió. Felhívta a figyelmet rá, hogy a pályázatok benyújtási határideje október 28-a. Online űrlapot kell kitölteni, így nem érdemes az utolsó napra hagyni a beadást, mert a regisztráció és a feltöltés időt vesz igénybe.

civil_palyazat_130923_fkcs_5.jpg

Vannak ötleteik és terveik kis projektekhez az egészségfejlesztés területén, árulta el Fásiné Volopik Judit, a Pondera Egyesület elnöke. Van igény bizonyos betegségeknél a felépülést segítő szolgáltatásokra, erre szeretnének elsősorban pályázni. A fórumot nagyon hasznosnak nevezte, melyre szívesen ment el.

A pályázó szervezetnek a teljes költségvetés legalább 10%-át kell készpénzbeli önrészként biztosítania, mely önrész nem származhat állami vagy önkormányzati költségvetésből, kivéve a Nemzeti Önerő Alapot. Legfeljebb 12 hónap időtartamú programokkal lehet pályázni, hangzott még az előadáson a hasznos információk között. De a résztvevőknek volt lehetőségük konkrét kérdést feltenni akár a már formálódó, vagy kész projektjük kapcsán is, így könnyebben és több információ birtokában nyújthatják be a pályázatukat.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-04-01 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!