Közélet

Kenyérszentelés, ünnepség az idősotthonban

2013-08-19 14:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE aug20_idosekotthon_130819_fkcs_7.jpg

Hétfőn az Őszi Napsugár Otthon Aranykor Idősek Otthonában a történelmi egyházak képviselői megszentelték az Új Kenyeret. Kriza Ákos polgármester beszédében kiemelte, meg kell adni az időseknek a lehetőséget, hogy végre tisztességgel megemlékezhessenek Szent István király ünnepéről, hiszen a pártállami időkben a kenyérszentelés tiltott volt.

– Önök azok, akik nagyon sok Szent István napját megéltek már – kezdte ünnepi beszédét Kriza Ákos polgármester, felidézve az elmúlt idők augusztus 20-ai ünnepeit.
– Mindig úgy beszéltek róla, ahogy azt az ideológia megkívánta. Nem vétek, hanem bűn volt erről megemlékezni – utalt a pártállami idők „ünnepeire”. A polgármester elmondta, hogy ekkor tiltott volt a Szentséget, a Nemzetet, és az Új Kenyeret megünnepelni – a megemlékezéseket lecsupaszították, csak a tűzijáték számított – tette hozzá.

aug20_idosekotthon_130819_fkcs_3.jpg

Ezzel ellentétben az új alkotmány keresztény alapokon nyugvó nemzeti hitvallással kezdődik.
– A múltat, az elmaradt ünnepeket nem lehet visszahozni, de megpróbálhatjuk bepótolni – mondta Kriza Ákos, majd megköszönte a jelenlévők eddigi munkásságát.

Az ünnepséget Füleki Tímea, az otthon vezetője nyitotta meg. Elmondta, ezer év távlatából is öröm visszaemlékezni az államalapításra, az otthon idős lakóinak pedig külön élmény, hiszen sokan faluról származnak, ahol ennek anno nagy hagyománya volt. Régen viszont csak engedély nélkül, eldugottan tudtak kenyeret szentelni a helyiek – az annak kijáró tisztesség nélkül.

aug20_idosekotthon_130819_fkcs_4.jpg

A megszentelésre váró kenyeret az otthon lakói hozták be. A Református Egyház részéről Alexáné Poncsák Gyöngyi lelkész végezte el a szentelést. Kihangsúlyozta, hogy hálát kell adnunk a kenyérért, ami nem azért van, mert jár, vagy azért, mert megérdemeljük, hanem azért, mert az Úristen kegyes hozzánk. Ennél fogva a testi és lelki táplálékot jelentő kenyeret meg kell osztanunk másokkal is, ahogy azt Jézus tette a tanítványokkal.

Mikolai Vince római katolikus pápai prelátus és esperes hálát adott minden olyan ember munkájáért, akiknek az Új Kenyeret köszönhetjük, majd ő is azt kívánta, hogy az szolgálja a testi-lelki gyarapodásunkat.

aug20_idosekotthon_130819_fkcs_13.jpg

A görög-katolikus egyház képviseletében Szónoczky János lelkész kért áldást az Új Kenyérre, majd a jelenlévőkkel közösen elénekelte az „Áldott legyen az Úr neve mostantól mindörökké”-zsoltárt, amit egy közös Miatyánk-ima zárt.

A kenyérszentelést az otthon lakóinak szavalata követte, majd az Avasi Néptáncegyüttes tagjai szatmári és vajdasági táncokat adtak elő, Tóth Tibor vezetésével.

aug20_idosekotthon_130819_fkcs.jpg

Kiss-Varga Józsefné, az otthon lakója érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy nagyon tetszett neki a műsor. – Mindenki tudásának legjavát adta. Tehetségesek voltak az énekesek, a táncosok, és a szavalók is – dicsérte a megemlékezést, majd hozzátette, hogy boldog, hogy tanúja lehetett az Új Kenyér megszentelésének.

Király Cs.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!